Μεγάλο και πολύ ‘‘χοντρό‘‘ παιχνίδι ξεκίνησε με τις αποκαλούμενες ‘ψευδείς ειδήσεις‘ στο διαδίκτυο από κράτη, οργανισμούς και τώρα από τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Mozilla, κατασκευαστή του προγράμματος πλοήγησης Firefox.
Σύμφωνα με βρετανικό δημοσίευμα , αποκαλύφθηκε η ανάπτυξη ειδικού λογισμικού με την επωνυμία Full Fact, με στόχο να βοηθήσει τους ‘‘δημοσιογράφους‘‘ ( δεν διευκρινίζει ποιούς ακριβώς και ποιάς εθνικότητας ) να τσεκάρουν σε πραγματικό χρόνο , μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος, τις αποκαλούμενες ‘’ψευδείς ειδήσεις‘‘ .
Ο οργανισμός που κατασκεύασε τον Mozilla ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει πολύ χρήμα σε προγράμματα, διότι «ανησυχεί ότι έχει πληγεί σοβαρά η ικανότητα του διαδικτύου να στηρίζει τη δημοκρατική κοινωνία».
Την ίδια περίοδο σύμφωνα με ένα νέο νόμο που συντάχθηκε στο Βερολίνο όλα τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα εάν δεν καταργήσουν μέσα σε επτά ημέρες περιεχόμενο «εναλλακτικών ειδήσεων» που οι γερμανικές αρχές «θεωρούν» ότι είναι «παράνομο», συμπεριλαμβανομένων των αποκαλούμενων «ψεύτικων ειδήσεων».
Ο υπουργός δικαιοσύνης της Γερμανίας, Heiko Mass, αναφέρει ότι οι γίγαντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook δεν έχουν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσουν το περιεχόμενο ιστοσελίδων που η κυβέρνηση θεωρεί ως «ανατρεπτικό».(Γεροβασίλη: «Δικαίωμα της κυβέρνησης» να υποδεικνύει στα κανάλια τις ειδήσεις) Η πρόταση απαιτεί και από τους γερμανικούς ιστότοπους να διαγράψουν το περιεχόμενο «εναλλακτικών ειδήσεων» που έχει επισημανθεί εντός επτά ημερών.
Αυτό όμως σύμφωνα με ειδικούς είναι «εντελώς αδύνατο»…και θυμίζει εποχές τρίτου Ράιχ με το περιβόητο υπουργείο προπαγάνδας.
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook οφείλουν να κάνουν περισσότερα στο χειρισμό αυτού του παράνομου περιεχομένου», είπε ο κ Maas, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.
Ο κ Maas ανέφερε το Twitter επισημαίνοντας ότι έχει διαγράφει μόνο το 1% της «ρητορικής μίσους των χρηστών κατά των μουσουλμάνων μεταναστών» ενώ το Facebook το 39%. «Αυτό δεν είναι αρκετό ακόμη» , είπε ο κ Maas.
Ο ρατσισμός και η ρητορική μίσους πιστεύεται ότι έχουν γίνει διαδεδομένα στα γερμανικά social media μετά την άφιξη του μεγάλου αριθμού προσφύγων στη Γερμανία.
Οποιοδήποτε περιεχόμενο που κρίνεται «σαφώς ως εγκληματικό» θα πρέπει να αποσύρεται μέσα σε 24 ώρες κάτω από συνθήκες που περιγράφονται στο σχέδιο νόμου. Εάν μετά από έρευνα, το περιεχόμενο παραμένει τότε αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα και πρέπει να αποσυρθεί σε επτά ημέρες…αλλιώς θα πέφτει βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης .
Αυτό όμως που αποτελεί το καίριο ερώτημα είναι ποιος ακριβώς θα ΚΡΙΝΕΙ και με ποιά κριτήρια τι είναι ψεύτικο και τι αληθινό, ενώ υπάρχει σαφή τερατώδη προσπάθεια για τον έλεγχο του διαδικτύου.
Η νέα τάξη πραγμάτων θέλει να έχει υπό τον άμεσο έλεγχο της …την ενημέρωση και στην προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να προβεί σε καμία έρευνα της γνώμης των εκατομμυρίων χρηστών.
«Καθώς οι υπέρμαχοι της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης γίνονται ολοένα πιο εξελιγμένοι στη χρήση της τεχνολογίας, είναι σημαντικό όσοι ελέγχουν τα γεγονότα, να μην υστερούν στη μάχη εναντίον τους», φέρεται να ανακοίνωσε η εταιρεία που αναπτύσει το λογισμικό Full Fact .
Το Full Fact θα δύναται να να προειδοποιεί τους δημοσιογράφους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και της τηλεόρασης αν κάτι που γράφεται ή λέγεται από πολιτικούς στη Βουλή και αλλού, είναι ψευδής ισχυρισμός.
Ο λεγόμενος και «ανιχνευτής ανοησιών» θα αρχίσει να δοκιμάζεται στην πράξη από τον Οκτώβριο 2017.
Το λογισμικό, αφού δοκιμασθεί αρχικά στη Βρετανία, στη συνέχεια θα αξιοποιηθεί στη Νότια Αμερική και στην Αφρική.
«Είναι σαν να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ανοσοποιητικό σύστημα κατά των ψευδών ειδήσεων» δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος Μέβαν Μπαμπακάρ.
Το λογισμικό διαφημίζεται ότι θα επισημαίνει ακόμη και στην οθόνη της τηλεόρασης τα ψέματα και συνήθεις υπερβολές, από δηλώσεις πολιτικών οι οποίοι ως συνήθως υπόσχονται πολλά και διάφορα .
Στην περίπτωση πάντως, πιστής εφαρμογής του λογισμικού στην Ελλάδα και ειδικά σε δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών , το σύστημα θα έχει τρομερή επιτυχία για τους γνωστούς λόγους.
Διαφημίζεται ότι στόχος είναι η δυνατότητα στους χρήστες του Twitter και του Facebook να ελέγχουν κατά πόσο αυτό που διαβάζουν, είναι αληθινό ή όχι .
Οι Γερμανοί οι οποίοι είναι πάντα πιο προχωρημένοι σε τέτοιες ‘‘διαδικασίες‘‘ έγινε γνωστό ότι διαθέτουν 700 άτομα που θα απασχολούνται στο Βερολίνο από το τέλος του 2017 επιβλέποντας τις προσπάθειές για την αναθεώρηση περιεχόμενων ιστοτόπων που έχουν επισημανθεί.
Η γερμανική ψηφιακή εμπορική ένωση Bitkom επέκρινε τον προτεινόμενο νόμο. Επικεφαλής της εταιρείας δήλωσε στους Financial Times ότι η απαίτηση να αφαιρείται το υλικό από ιστοσελίδες μέσα σε 24 ώρες που έχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δημοσιεύσεις την ημέρα είναι «εντελώς αδύνατο να εφαρμοστεί σε επιχειρησιακό επίπεδο».
Για να μιλήσουμε αρκετά σοβαρά , το 2013 στο αμυντικό πανεπιστήμιο στο Τελ Αβίβ πραγματοποιήθηκε προσομοίωση ενός πιθανού παγκόσμιου πολέμου από αληθινούς ειδικούς από πολλές χώρες , συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
Ένα από τα συμπεράσματα της ‘’προσομοίωσης‘’ ήταν μη ύπαρξη δυνατότητας επαλήθευσης ‘πληροφοριών‘’ και ‘‘ειδήσεων‘’ ειδικά σε κρίσιμες περιπτώσεις…τα άλλα τα αφήνουμε στην κρίση του κοινού.
pentapostagma.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου