Ο Κουρουμπλής ετοιμάζεται να βγάλει στον πλειστηριασμό 20.000 ακίνητα!

Για χρέη στην Εφορία

Ενώ η ανησυχία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα κάνουν οι τράπεζες εντείνεται, το Δημόσιο είναι τελικώς αυτό που θα βγάζει στο σφυρί μαζικά ακίνητα των οφειλετών του. Δηλαδή ο Κουρουμπλής ο αρχιράπερ, ο εκρηκτικός, ο μαζουτοκαπνισμένος, που τάχει 400!

Οι μηχανές έχουν πάρει μπροστά και το Δημόσιο δεν φαίνεται να υπολογίζει ότι η υπερπροσφορά ακινήτων θα ρίξει ακόμη περισσότερο τις τιμές στην αγορά, κατακρημνίζοντας τις περιουσίες των πολιτών.

Γράφει η Gillian Rothschild (?? της γνωστής άγιας οικογενείας?)πηγή: kourdistoportocali.com

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πάγωμα των πλειστηριασμών λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων έχει συσσωρεύσει χιλιάδες πράξεις πλειστηριασμών που τώρα θα ξεκινήσουν εκ νέου./p>

Και εκ νέου σημαίνει τις επόμενες εβδομάδες και θα κορυφωθεί από τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία είναι καταλυτικά: Στις 30 Σεπτεμβρίου οι 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση από τα 3,153 δισ. ευρώ που τους επιβλήθηκαν με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Κάθε χρόνο δεν πληρώνονται περίπου 600 εκατ. ευρώ και προστίθενται στα 12-15 δισ. νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που συσσωρεύονται από απλήρωτους φόρους ετησίως.

Την ίδια περίοδο ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε βάρος οφειλετών και μάλιστα, με νόμο της κυβέρνησης, επιτρέπεται να γίνονται από το Δημόσιο ακόμα και σε τιμή κάτω από την αντικειμενική που ορίζει το υπουργείο Οικονομικών ως βάση για τη φορολόγηση.Τώρα δηλαδή γίνεται πιο εύκολη η εκπλειστηρίαση ενώ ήδη το Δημόσιο έχει ένα στοκ 20 χιλιάδων ακινήτων που τα έβγαζε σε πλειστηριασμό τα τελευταία δύο χρόνια η Εφορία αλλά η διαδικασία ακυρωνόταν λόγω αποχής των συμβολαιογράφων ή χαμηλού τιμήματος.

Το 2015 το Δημόσιο ξεκίνησε 16.379 πλειστηριασμούς και το 2016 έφθασαν τους 18.005 ενώ στον προθάλαμο βρίσκονται ήδη τα ακίνητα 1,6 εκατομμυρίου από τους 4,2 εκατομμύρια οφειλέτες της Εφορίας.Η ακίνητη περιουσία βρίσκεται στο στόχαστρο αφού πέρα από το Δημόσιο και οι τράπεζες θα βγάζουν σε πλειστηριασμό σχεδόν 5.000 ακίνητα για χρέη προς τις τράπεζες.

Αλλά ακόμη και για όσους δεν κινδυνεύουν από πλειστηριασμό, η απώλεια περιουσίας είναι σίγουρη αφού η υπερπροσφορά ακινήτων θα πιέσει περαιτέρω την αγορά κατά τουλάχιστον 10%. Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες θα δουν πριν το τέλος του έτους τις αντικειμενικές τιμές να αυξάνονται κατά 25% και μαζί με αυτές οι φόροι στα ακίνητα.

Για να μπορέσει πάντως από 1/1/2018 να λειτουργήσει το νέο σύστημα ηλεκτρονικού υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο το αργότερο να έχουν παραδώσει τις προτάσεις τους οι δύο επιτροπές που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες όμως υπολειτουργούν ενώ δεν γίνονται αγοραπωλησίες για να υπάρχει επαρκές δείγμα τιμών των συμβολαίων, αλλά και στις λίγες που πραγματοποιούνται, οι χαμηλές τιμές δεν αντανακλούν την πραγματική αξία των ακινήτων.

Με βάση τα ως τώρα στοιχεία, οι νέες αντικειμενικές από την 1 Ιανουαρίου 2018, θα περιλαμβάνουν:
– Αυξήσεις 15%-25% σε περιοχές-φιλέτα, όπως τα νότια παράλια της Αττικής, από Γλυφάδα μέχρι και Σαρωνίδα, η Κηφισιά και άλλα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, η Χαλκιδική, ο οικισμός της Μυκόνου, η πόλη της Ρόδου, η Βόρεια Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και τα άλλα νησιά του Ιονίου, τα παράλια της Ηπείρου που βρέχονται από το Ιόνιο και παράλιες περιοχές της Κρήτης.

– Αυξήσεις 5%-15% αναμένονται σε περιοχές όπου παρατηρείται ενεργό αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως παράλιες περιοχές σε Μεσσηνία και Λακωνία, το Πήλιο, η Λάρισα, η Ξάνθη, η Χίος, η Λέσβος.

Αυξητικές τάσεις θα καταγραφούν και σε λαϊκές περιοχές, όπου για πολλά χρόνια, οι τιμές ήταν χαμηλές σε σχέση με τις πραγματικές, όπως σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Περιστέρι, Πετρούπολη κ.α.

– Αυξομειώσεις (+ / -5% περίπου) ή σταθερές τάσεις θα υπάρξουν κυρίως για μεγάλες αστικές συνοικίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία, στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου κ.λπ.

– Πτώση τιμών αναμένονται κυρίως στην ενδοχώρα των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας, ακόμα και σε περιοχές που κάποτε ανθούσαν, όπως η Αράχωβα. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται η Κεντρική Στερεά Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, η Δυτική Μακεδονία, η Ηπειρος.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες φέρνουν αύξηση των φόρων περιουσίας αλλά αν για τα χρέη προς το Δημόσιο, τα ακίνητα βγουν στο σφυρί, το τίμημα που θα εισπράττεται θα είναι κάτω από την αντικειμενική αξία – στην τιμή που θα προκύψει από τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Μέχρι τώρα απαγορευόταν να βγει ακίνητο στο σφυρί για χρέη προς το Δημόσιο σε τιμή κάτω από την αντικειμενική για λόγους προστασίας του Δημοσίου απέναντι στα «κοράκια» των πλειστηριασμών.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications