Όπως διαβάσατε νωρίτερα, το υπουργείο Παιδείας βάζει ... φρένο και στην έπαρση της σημαίας στα δημοτικά σχολεία, καθώς πλέον στο πρόγραμμα θα τηρείται το τελετουργικό που υπάρχει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς τις λοιπές προβλέψεις που υπήρχαν ως σήμερα.
του Κίμωνα Χαραλάμπους
Με λίγα λόγια οι μικροί μαθητές δεν θα λένε το πρωί τον εθνικό ύμνο, ούτε έπαρση της σημαίας θα γίνεται καθώς αυτή θα μένει μόνιμα αναρτημένη στον ιστό, όπως σε όλα τα δημόσια κτήρια.
Τα σχολεία λοιπόν μετατρέπονται με κάθε επισημότητα σε κτήρια του Κράτους, το οποίο και τα μετατρέπει σε ολοήμερα εκπαιδευτικά ιδρύματα διεθνιστικής διδασκαλίας με την σημαία να αποτελεί πλέον δημόσιο και όχι εθνικό σύμβολο.
Μπαράζ αντιδράσεων έχει προκαλεί η απόφαση Γαβρόγλου, οι σημαιοφόροι στο δημοτικό να επιλέγονται μέσα από την κλήρωση. Άλλοι τονίζουν πως "καταστρέφεται" η αριστεία, άλλοι αντιπαραβάλλουν "η σημαία είναι για όλους τους Έλληνες".
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, κατά την κυβέρνηση, όλοι οι εκπαιδευόμενοι υπάλληλοι θα μπορούν να γίνονται σημαιοφόροι του δημόσιου κτηρίου μέσω κλήρωσης και όχι οι αριστούχοι.
Ποιες όμως είναι οι αντιδράσεις εκ των μαθητών;
«Δεν θεωρώ καλό το μέτρο, γιατί αφαιρεί ένα κίνητρο από τα παιδιά, ώστε να δουλέψουν, να εργαστούν και να διαβάσουν περισσότερο. Όταν πήγαινα εγώ στο δημοτικό γινόταν με κλήρωση, αλλά μεταξύ των άριστων μαθητών. Επομένως, επειδή αρκετά παιδιά ήθελαν να βρεθούν στη σημαία, είχαν αυτό το κίνητρο. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο ξεχωρίζει ο μαθητής που δουλεύει σκληρά από κάποιον που δεν ασχολείται τόσο πολύ με τα μαθήματα», αναφέρει η Σοφία Αναστασιάδου, μαθήτρια στην Θράκη, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Χρόνος».
Από την πλευρά της μια άλλη μαθήτρια, η Γλυκερία Σαλακίδου, σημειώνει:
«Η σημαία για πολλά παιδιά ήταν κίνητρο να ασχοληθούν περισσότερο και να πετύχουν μεγαλύτερο βαθμό. Δεν θεωρώ πως είναι κάτι δύσκολο να είσαι αριστούχος στο δημοτικό, επομένως δεν είναι θετικό να καταργηθεί».
Η Μαρίνα Δημητριάδου, εκφράζει την άποψή της πως «από την μία είναι θετικό που δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους να συμμετέχουν σε κάτι τόσο σημαντικό. Από την άλλη, όμως, σε αυτές τις ηλικίες η βαθμολογία είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο βάσει του οποίου επιλέγεται ο σημαιοφόρος. Επομένως, θεωρώ δίκαιη την επιλογή μέσα από την βαθμολογία».
Άλλα παιδιά συμφωνούν με την κυβέρνηση.
Εμείς θα κρατήσουμε την λέξη «κίνητρο», την οποία επικαλέστηκε ένα παιδί.
Αναρωτιόμαστε μήπως τελικά καταργούνται τα κίνητρα, προκειμένου να υπάρχει ισότητα προς τα κάτω στην εκπαίδευση;
Μήπως καταργείται το ενδιαφέρον για μάθηση και άρα για πρόοδο και δημιουργική σκέψη στα δημόσια κτήρια με την ελληνική σημαία μόνιμα αναρτημένη;
0 comments
Δημοσίευση σχολίου