Πριν από την επίσκεψή του στην Εσθονία, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πιθανότατα δεν γνώριζε τη ρωσική λέξη για τη «δύση» (zapad). Αλλά τώρα την έμαθε, επειδή είναι το κωδικό όνομα για μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που αναλαμβάνει παραδοσιακά η Ρωσία στην περιοχή της Βαλτικής.
Η Εσθονία, μαζί με τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, υποστηρίζουν την παρουσία έως και 100.000 ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία και στη Δυτική Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της επιβλητικής μηχανοκίνητης μονάδας με την ονομασία «First Guards Tank Army», πριν από την άσκηση του Σεπτεμβρίου. Ανησυχώντας για το μέγεθος της άσκησης, που πρόκειται να λάβει χώρα τόσο κοντά στις Βαλτικές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν πρόσθετες δυνάμεις στην περιοχή για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που ήδη αναπτύχθηκαν εκεί.
Ο αντιπρόεδρος φαίνεται να είναι το πρόσωπο της διοίκησης που θα καθησυχάσει τους συμμάχους στην Ευρώπη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται στο ΝΑΤΟ και στην υπεράσπιση της ηπείρου. Είπε όλα τα σωστά πράγματα στην Εσθονία, επισκέφθηκε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκεί και συναντήθηκε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Βαλτικής. Δυστυχώς, όμως, τόσο τα λόγια του όσο και οι 600 ενισχύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι κάτι σημαντικό, όταν όλοι στοιχηματίζουν πως οι Ρώσοι θα κάνουν κάτι κακό τον Σεπτέμβριο.
Οι Ρώσοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από να αφήσουν πίσω στη Λευκορωσία μια σημαντική παρουσία στρατευμάτων για να συμμορφώσουν το έθνος αυτό και να εκφοβίσουν περαιτέρω τις χώρες της Βαλτικής. Μια τέτοια επανατοποθέτηση θα έθετε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις σε πλεονεκτική θέση για μια επιθετική κίνηση ενάντια στις Βαλτικές χώρες αργότερα. Ή θα μπορούσε να είναι κάτι χειρότερο. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην προετοιμασία της ρωσικής άσκησης τον Αύγουστο για να προβλέψουνε τι θα υπάρχει τον Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής, οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν στους συμμάχους τους παρατηρητές να παρακολουθούν την άσκηση, η οποία είναι η συνήθης διαδικασία για ασκήσεις ορισμένου μεγέθους προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αλλά η οικοδόμηση εμπιστοσύνης δεν είναι στη ρωσική στρατηγική.
Μόλις τελειώσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία, ο Πενς θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον και στην ατζέντα του Προέδρου, η οποία έχει εξασθενήσει από τότε που ορκίστηκε. Από τα πιο καυτά θέματα του προέδρου είναι η κρίση με τη Βόρεια Κορέα, η οποία στρέφεται προς μια στρατιωτική επιλογή με κάθε νέα και βελτιωμένη εκτόξευση πυραύλων. Όμως, σε αντίθεση με τον πρόεδρο, ο Πενς θα ξέρει ότι οι νέοι φίλοι του στις Βαλτικές χώρες υπολογίζουν σε αυτόν, ότι δεν θα αφήσει την προσοχή του από το ενδεχόμενο μιας ακόμη πιο άμεσης στρατιωτικής κρίσης στην περιοχή. Εάν οι Ρώσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν την Zapad για να προκαλέσουν προβλήματα, ίσως ο πρόεδρος να στραφεί στον «παγκοσμιοποιημένο» αντιπρόεδρό του για να είναι ο άνθρωπος που θα επιλύσει την κρίση και θα οργανώσει μια απάντηση από τη Δύση. Τα λίγα ταξίδια του στην Ευρώπη έχουν προετοιμάζει τον Πενς για την πονηρή Zapad τον Σεπτέμβριο;
Ο αντιπρόεδρος διαθέτει προσωπικό εθνικής ασφάλειας που έχει επαινεθεί για το διεθνές της έργο. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ. Ρ. ΜακΜάστερ και το τμήμα Ευρώπης/Ρωσίας του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας μπορούν επίσης να παρέχουν στον αντιπρόεδρο και την ομάδα του έμπειρη υποστήριξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Υπουργείο Άμυνας υπό τον Τζέιμς Μάτις μαζί με τον στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι και την ευρωπαϊκή του διοίκηση είναι επίσης έτοιμοι να υποστηρίξουν τον αντιπρόεδρο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο, μολονότι αποδυναμώνεται από την αβέβαιη ηγεσία και το μειωμένο ηθικό ανάμεσα στους λίγους έμπειρους ανώτερους υπαλλήλους εξωτερικών υπηρεσιών που παραμένουν. Η εθνική συσκευή ασφαλείας είναι σταθερή όπου πρέπει να είναι για να υποστηρίζει τον Πενς σε μια ενδεχόμενη κρίση τον Σεπτέμβριο στη Βαλτική. Το ΝΑΤΟ θα είναι επίσης ένας ακόμα παίκτης στο τραπέζι. Εξάλλου, τα προβλήματα με τις Βαλτικές χώρες, αντίθετα με την Ουκρανία, φέρνουν αμέσως την συμμαχία στο κάδρο, ειδικά δεδομένου ότι πολλοί σύμμαχοι έχουν ήδη στρατεύματα στην περιοχή. Το γρήγορο ταξίδι του Πενς στο ΝΑΤΟ πριν από λίγους μήνες δεν θα αρκεί για να τον βοηθήσει να καταλάβει το ρόλο του ΝΑΤΟ και την αμερικανική ηγεσία που απαιτείται για να κινητοποιηθεί η συμμαχία.
Αργά, η διοίκηση προχωρά για να είναι επικεφαλής στην αποστολή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων με την υποψηφιότητα της πρώην γερουσιαστή Κέι Μπέιλι Χάτσισον ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Ακόμη και αν καταφέρει να είναι στη νέα της θέση μέχρι το Σεπτέμβριο, δεν θα είναι σε πλήρη λειτουργία στο ΝΑΤΟ και θα εξαρτάται από τον εξαιρετικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, στρατηγό Γενς Στόλτενμπεργκ, μαζί με το προσωπικό της αποστολής των ΗΠΑ, για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της σωστής στάσης.
Έτσι, εάν μια κρίση ξεσπάσει τον Σεπτέμβριο, τα καλά νέα είναι ότι ο αντιπρόεδρος θα ωφεληθεί.Το Πεντάγωνο και η Ευρωπαϊκή Διοίκηση θα είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τη αρχάρια διοίκηση να εξετάσει τις πιθανές ενέργειες. Τα κακά νέα είναι ότι δεν θα υπάρξει πολύς χρόνος για να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, ειδικά εάν απαιτούν τη σύναψη ενός συνασπισμού ή τη νίκη της συμμαχίας.
Υπάρχουν και κάποιες ακόμα κακές ειδήσεις. Τι γίνεται με τον ίδιο τον πρόεδρο; Η υπόλοιπη εκτελεστική εξουσία μπορεί να είναι έτοιμη να προχωρήσει, μόνο και μόνο να δεχθεί πλήγμα από την αναποφασιστικότητα στην κορυφή. Θα είναι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έτοιμος να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά σε αυτό που θα είναι πιθανώς η πρώτη μεγάλη στρατιωτική κρίση του; Με τον Τζον Κέλι ως επικεφαλής του προσωπικού, οι πιθανότητες είναι τώρα καλύτερες ώστε κατάλληλα μέτρα δράσης να εξεταστούν για τις προεδρικές αποφάσεις. Αλλά στο τέλος της ημέρας, ο πρόεδρος πρέπει να αποφασίσει. Θα είναι έτοιμος να κινηθεί;
ΠΗΓΗ: foreignpolicy.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου