Μια ολόκληρη χώρα ψάχνει τον πρωθυπουργό της

Κλειστόν λόγω διακοπών. Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και ημέρες η κυβέρνηση. Πρωθυπουργός και υπουργοί είναι εξαφανισμένοι, αναπαύονται για να επιστρέψουν προκειμένου να μας ετοιμάσουν το νέο «κοστούμι» μέτρων.Με τη χώρα να φλέγεται, οι χρήστες του Twitter αναζητούν το τελευταίο 24ωρο τον Α.Τσίπρα με το hashtag #εξαφανισμένος_πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος πέραν από κάποια «τιτιβίσματα» δεν έχει κάνει καμία άλλη δημόσια δήλωση ή εμφάνιση, την ώρα που ολόκληρη η χώρα έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Με αιχμηρά σχόλια, οι χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας των social media κριτικάρουν την ηχηρή απουσία του Έλληνα πρωθυπουργού αυτήν τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, το γεγονός ότι επέλεξε να παρέμβει μόνο με μερικά tweet. Τα σενάρια των χρηστών για την απουσία του #εξαφανισμένου_πρωθυπουργού είναι πολλά: κάποιοι πιστεύουν ότι απλά περιμένει να βρέξει, άλλοι εικάζουν ότι εκεί που παραθερίζει δεν πιάνουν τα κινητά ενώ άλλοι είναι σίγουροι ότι παίζει ρακέτες με τον… Καρανίκα και «φτιάχνει» μαύρισμα.

Δείτε στο τέλος μερικά από τα tweet. Ετσι η χώρα αφού κάηκε, αναμένεται να εμφανιστούν πρωθυπουργός και Υπουργοί για το νέο κοστούμι μέτρων. Είναι αυτό της τρίτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει σειρά προαπαιτούμενων μέτρων, μεταξύ των οποίων το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Χωρίς την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης το αφήγημα εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα, όπως καλλιεργεί τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση, θα καταρρεύσει και η δαμόκλειος σπάθη των εκλογών θα είναι πλέον περισσότερο από ορατή κόβοντας τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς την επανεκλογή. Τα δύσκολα ωστόσο είναι μπροστά, σε αντίθεση με τα όσα έχει πει ο Αλέξη Τσίπρας και αυτός είναι ο λόγος που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλει να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην γενέτειρα του την Πρέβεζα, εκεί όπου ο κ. Τσακαλώτος θα κάνει τις ολιγοήμερες διακοπές του, ίσως σκεφτεί και τις επόμενες πολιτικές του κινήσεις. Να θυμίσουμε πώς είναι και βασικό μέλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, των «53+» και ένα νέο πακέτο μέτρων δύσκολα θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ύπαρξη της εν λόγω ομάδας, αν και η μέχρι σήμερα στάση της ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί. Ομάδα με μέλος της τον υπουργό Οικονομικών να καταγγέλλει την κυβέρνηση για νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτά μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ…

Κοντά στον κ. Τσακαλώτο θα κάνει τις διακοπές του και ο Αλέξης Τσίπρα με την σύζυγο του και τα δύο τους παιδιά. Θα βρίσκεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στους Παξούς και τους Αντίπαξους, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Αυτά θα τα διαχειριστεί η κυβέρνηση όταν επιστρέψουν οι υπουργοί της (σχεδόν κανένας δεν βρίσκεται στο πόστο του) από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου. Το πώς, είναι γνωστό. Εδώ και δυόμιση χρόνια οι πολίτες έχουν αντιληφθεί πώς η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το μόνο που κάνει είναι να υπακούει στις εντολές του Βερολίνου και των δανειστών, λαμβάνοντας συνεχώς μέτρα, επιβαρύνοντας του πολίτες και υποθηκεύοντας το μέλλον της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 4 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Euroworking Group, με την Ελλάδα στην ατζέντα, ενώ 20 ημέρες αργότερα ακολουθούν οι γερμανικές εκλογές με το ενδιαφέρον να είναι έντονο για το αποτέλεσμα, αλλά και τη σύνθεση της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να επικρατήσουν «σκληροπυρηνικοί» και θα προτιμούσε στο υπουργείο Οικονομικών να μην βρίσκεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά κάποιος πιο διαλλακτικός απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στην Ε.Ε.

Πέραν ωστόσο των γερμανικών εκλογών η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει 90 από τα συνολικά 113 προαπαιτούμενα που απομένουν να κλείσουν έως το τέλος του προγράμματος με την τρίτη αξιολόγηση. Η αξιολόγηση αυτή προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 προβλέπονταν να κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά αυτό συνέβη τελικά τον Ιούλιο του 2017.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως ο στόχος είναι εφικτός, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν, στην επικείμενη αξιολόγηση υπάρχουν τα «αγκάθια» (σ.σ. έτσι ονομάζουν το πετσόκομμα) των κοινωνικών επιδομάτων και της υλοποίησης των ήδη ψηφισθέντων διατάξεων για το Δημόσιο (αξιολόγηση- κινητικότητα κ.λπ.). Αντίθετα, για το 2018 αναμένεται να «οδεύσει» ο φάκελος με τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να έχουν μια πρώτη επαφή τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου για τον καθορισμό του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος της νέας αξιολόγησης και την κατάρτιση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού. Η επαφή αυτή θα πραγματοποιηθεί είτε μέσω τηλεδιάσκεψης είτε, το πιθανότερο, στις Βρυξέλλες, όπου στις 4 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το EuroWorking Group.

Φυσικά, το πόσο γρήγορα θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση δεν εξαρτάται μόνον από τον χρόνο εκκίνησης των διαβουλεύσεων, αλλά και από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Εν προκειμένω, στην κυβέρνηση πιστεύουν πως το ΔΝΤ δεν θα δώσει τώρα «μάχη» για το δημοσιονομικό κενό του 2018. Αντίθετα, υπάρχει η ανησυχία μήπως τον επόμενο Απρίλιο ή τον Μάιο ζητήσει την εφαρμογή κατά ένα έτος νωρίτερα της μείωσης του αφορολόγητου (σ.σ. το 2019 αντί του 2020) ή της μη ενεργοποίηση των αντίμετρων.

Μέχρι την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και άλλες εξόδους στις αγορές, τόσο για άντληση ρευστότητας, όσο και για βελτίωση της καμπύλης των επιτοκίων. Άλλωστε, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς παράγοντες για το εάν η «επόμενη ημέρα» μετά το πρόγραμμα θα αποτελεί «καθαρή έξοδο» ή θα «συνοδεύεται» από μιας μορφής στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) με πιστωτική γραμμή (την ενισχυμένη ECCL ή την απλή PCCL).

Αν όμως και η επόμενη έξοδος στις αγορές είναι σαν και αυτή που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες τότε… τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Η έξοδος από το πρόγραμμα δεν πρόκειται να έρθει ποτέ. Ενδεικτικό στοιχείο των επιφυλάξεων των δανειστών είναι η μη άρση των capital controls. Εκτιμάται πώς περαιτέρω χαλάρωση και οριστική άρση τους θα αργήσουν πάρα πολύ.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications