Στο ανατολικό κομμάτι του νησιού οι περισσότερες ζημιές - Στα γειτονικά νησιά «δένουν» τα πλοία και από εκεί μεταφέρονται στην Κω οι επιβάτες - Δύτες θα καταδυθούν στο λιμάνι για εκτίμηση της κατάστασης .Tις πληγές της μετρά με το πρώτο φως της ημέρας η Κως που από τα ξημερώματα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τραγωδία.
Ο φονικός σεισμός των 6,4 ρίχτερ που χτύπησε το νησί στη 01:31 ξημερώματα Παρασκευής άφησε πίσω του δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες -πέντε εκ των οποίων σοβαρά- αλλά και ανυπολόγιστες ζημιές.
Το λιμάνι του νησιού έχει υποστεί τις περισσότερες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα πλοία και να παραμένει κλειστό. Δεν προσέγγισε το λιμάνι της Κω το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Blue Star 2", αφού το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές λόγω του ισχυρού σεισμού και προς το παρόν έχει τεθεί ανενεργό.
Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολυμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστηχάρι.
Επίσης, το Βlue Star Paros δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο και από εκεί αναμένεται να μεταφερθούν με τουριστικό σκάφος στα Καρδάμαινα. Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.
Υπάρχει ένα μικρότερο λιμάνι στο νησί αλλά αυτό δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα πλοία.Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη το μεσημερι θα φτάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διευθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές. «Το λιμάνι θα αποκατασταθεί σύντομα για να λειτουργήσει και πάλι κανονικά» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
Ο κ. Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα βρίσκονται ήδη από νωρίς το πρωί στο νησί.Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φερι μποουτ (παντόφλες), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία.
Επίσης εξετάζεται η λύση τα πλοία να δένουν στην Κάλυμνο και από εκεί οι επιβάτες να διακινούνται με άλλα μικρότερα πλοία προς την Κω.Το αεροδρόμιο μετά από έλεγχο που έγινε στις κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις κρίθηκε λειτουργικό. Κλιμάκιο του ΟΑΣΠ θα εκτιμήσει τις ζημιές την ώρα που ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί όλο το μέγεθος της καταστροφής.
Είναι βέβαιο πως πολλές κατασκευές, ειδικά αυτής μεγαλύτερης ηλικίας, θα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές που πρέπει να καταγραφούν. Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού που ήταν και πιο κοντά στο επίκεντρο. Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, τα ξενοδοχεία του νησιού είναι τα περισσότερα καινούργιες κατασκευές και δεν έχουν υποστεί ζημιές.
Η νύχτα πέρασε με τους κατοίκους αλλά και χιλιάδες τουρίστες να βρίσκονται στους δρόμους με τον πανικό «ζωγραφισμένο» στο πρόσωπό τους και τον Εγκέλαδο να δηλώνει «παρών» με πολλές και ισχυρές δονήσεις που ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν μετά τα 6,4 Ρίχτερ. Δύτες θα καταδυθούν στο λιμάνι για εκτίμηση της κατάστασης
Εν τω μεταξύ δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι της Κω προκειμένου από τους αρμόδιους μηχανικούς να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός. Πρόσθεσε ότι από την πρώτη εικόνα, το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση.
Στην περίπτωση που το κρηπίδωμα είναι εντάξει θα εξετάσουμε την κατασκευή μίας ράμπας προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα πλοία της ακτοπλοϊας ανέφερε.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου