Οι φεμινίστριες ζητούν πλέον την απομάκρυνση των έφιππων αγαλμάτων όπως του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από τις πόλεις της Ευρώπης.
Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις» από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, Βασιλίσσης Σοφίας 11 και Σέκερη.
Ο ΠτΒ σημείωσε ότι «το φεμινιστικό κίνημα, ως έκφανση του γενικότερου γυναικείου κινήματος, εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό, ριζοσπαστικό και ρηξικέλευθο, επηρεάζοντας ακόμα και σήμερα την κοινωνική μας ζωή κι τη συνείδηση των ανθρώπων».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «στην διαχρονική συζήτηση για το θέμα αυτό, στην οποία έχει κατατεθεί προβληματισμός κι ένας τόνος απαισιοδοξίας για το πώς και το γιατί έκλεισε ο κύκλος του φεμινιστικού κινήματος, θα ήθελα να επισημάνω ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης πολλές καταστάσεις επανανοηματοδοτήθηκαν. Κυρίως όμως μέσα από τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους κανονισμούς, τις οδηγίες και τις συμβάσεις που η χώρα μας έχει εντάξει στο δικαιϊκό της σύστημα, υιοθετήθηκε μεγάλο μέρος από τις προτάσεις, τις ιδέες και τα αιτούμενα αυτού του κινήματος».
Δεν αποκλείεται μάλιστα η ιστορία του φεμινισμού να ξεκινήσει να διδάσκεται στα σχολεία της χώρας στο πλαίσιο της πολύχρωμης εκπαίδευσης που ήδη προωθείται.
Τι σκέφτονται όμως οι φεμινίστριες για την ιστορία του κάθε τόπου;
Στην Σουηδία, μια ομάδα φεμινιστριών έκανε πορεία επτά χιλιόμετρα μέσα στη πρωτεύουσα, την Στοκχόλμη, περνώντας από πολλά αγάλματα της πόλης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί, κατά αυτόν τον τρόπο, για τα «πατριαρχικά» αγάλματα ανδρών με άλογο.
«Όποιος κοιτάζει τα γλυπτά που έχουμε στο πάρκο και στην πόλη της Στοκχόλμης, βλέπει άντρες σε άλογα», δήλωσε η χορογράφος Άννα Κάλλμλαντ, μιλώντας στο σουηδικό SVT και προσθέτει: «Τα αγάλματα των γυναικών τείνουν να είναι γυμνά και αρκετά μικρά».
Μάλιστα, η καλλιτέχνης Helena Bystrοm έκανε λόγο για δράση με το όνομα «City Horses», η οποία έχει στο στόχαστρο τις «μεγάλες ορδές των ανδρών που καταλαμβάνουν τον χώρο στην πόλη με διαφορετικούς τρόπους».
«Τα αγάλματα των ανδρών της σουηδικής ιστορίας με άλογα είναι ξεπερασμένα και η παρουσία τους καταδυναστεύει την Στοκχόλμη με το αντρικό βλέμμα και την ιδέα της ανδρικής δύναμης», τονίζει η Källblad, με το βλέμμα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου υπάρχουν έφιππα αγάλματα ηρώων.
Θα ακούσουμε άραγε και εδώ στην Ελλάδα πως τα αγάλματα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου, του έφιππου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και τόσων άλλων ηρώων των Ελλήνων είναι ξεπερασμένα; Θα το ζήσουμε και αυτό στην χώρα μας;
Τα σχόλια δικά σας:
0 comments
Δημοσίευση σχολίου