Πες τι νομούς έχει ένα κράτος για σου πω σε τι κράτος παράνοιας ζεις! και το κλασικό ολα για την ασφάλεια! και αυτές οι γελοιότητες αφορουν όλη την ευρωπαϊκή ένωση.
Ανακοινώθηκαν οι τιμές των απαραιτήτων παραβόλων για την χρήση drones για την Ελλάδα, τα οποία καθορίζονται με το ΦΕΚ 1607/Β/10-5-2017.
Ξεκινάμε από το γεγονός ότι η αίτηση καταχώρησης για την Ανοικτή Κατηγορία δεν κοστίζει.
Από εκεί και πέρα για την καταχώρηση στην Ειδική κατηγορία... το παράβολο κοστίζει 50 ευρώ.
Για την εξάμηνη δέσμευση στοιχείων νηολόγησης καταβάλλεται παράβολο 50 ευρώ.
Με την υποβολή αιτήσεως για την νηολόγηση συστήματος μη επανδρωμένου αεροσκάφους Πιστοποιημένης Κατηγορίας, καταβάλλεται παράβολο ύψους 100 ευρώ.
Για την έκδοση «Ειδικού Πιστοποιητικού Αξιοπλοΐας» ΣμηεΑ, δηλαδή για drone που είναι ιδιοκατασκευές, ισχύος τριών (3) ετών, καταβάλλεται παράβολο ύψους 80 ευρώ, η ανανέωση του οποίου κοστίζει 40 ευρώ.
Από εκεί και πέρα στην περίπτωση που το drone χρησιμοποιείται ως επαγγελματικό εργαλείο που αποφέρει εισόδημα, έχουμε:
- Για τη χορήγηση άδειας ισχύος ενός μηνός, καταβάλλεται παράβολο ύψους 30 ευρώ
- Για τη χορήγηση άδειας ισχύος ενός χρόνου, καταβάλλεται παράβολο ύψους 180 ευρώ
Όσον αφορά την έκδοση άδειας χειριστή το κόστος του παραβόλου, ισχύος τριών ετών κοστίζει 20 ευρώ.
Επομένως για την ανοιχτή κατηγορία, για ερασιτεχνική χρήση και για drones που δεν έχουν εμβέλεια πάνω από 50 μέτρα, δεν υπάρχει κόστος καταχώρησης στα μητρώα της ΥΠΑ.
Για drones με εμβέλεια πάνω από 50 μέτρα (για ερασιτεχνική ή επαγγελματική χρήση) η καταχώρηση στα μητρώα κοστίζει 50 ευρώ το εξάμηνο ή 100 ευρώ τον χρόνο.
Από εκεί και πέρα για την εμπορική εκμετάλλευση drone από επαγγελματίες το κόστος είναι 30 ευρώ τον μήνα ή 180 ευρώ τον χρόνο.
Συνολικά για έναν επαγγελματία η χρήση drone θα κοστίζει 280 ευρώ τον χρόνο, συν τα 20 ευρώ της άδειας χειριστή που είναι ανά τριετία.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου