Πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις: «Πήγαμε στο Ιράκ για να ανατρέψουμε τον Σαντάμ, όχι για να φέρουμε τη δημοκρατία»

Ο πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ κατά την εισβολή του Ιράκ το 2003 δεν ήταν να φέρει τη δημοκρατία στη χώρα της Μέσης Ανατολής αλλά να απομακρύνει τον Σαντάμ Χουσεΐν, που θεωρήθηκε ως «απειλή για την περιοχή», λέει η υπουργός Εξωτερικών υπό τον Πρόεδρο Τζωρτζ Μπους.

«Δεν πήγαμε στο Ιράκ για να φέρουμε δημοκρατία στο Ιράκ», δήλωσε η Condoleezza Rice σε συνάντηση στο Brookings Institution την Πέμπτη, τονίζοντας ότι ο στόχος ήταν απλά να εξαλειφθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Η επαναφορά της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν με την κατάργηση των ριζοσπαστικών Ταλιμπάν δεν ήταν ούτε στόχος των ΗΠΑ. «Δεν θα έλεγα ποτέ στον Πρόεδρο Μπους:» Χρησιμοποιήστε στρατιωτική δύναμη για να φέρετε τη δημοκρατία στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν «, πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ράις παραδε΄χτηκε ότι η κορυφαία προτεραιότητα της Ουάσιγκτον στο Ιράκ ήταν η εξάλειψη ενός Σαντάμ, που χαρακτηρίστηκε ως «καρκίνος στη Μέση Ανατολή».

Το 2003, ο Μπους εξουσιοδότησε μια εισβολή στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ο Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) και συνεργάζονταν με τρομοκράτες που είχαν επιτεθεί στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2001.

Κανείς από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν αποδείχθηκε αληθινός. Στο πρόσφατα δημοσιευμένο του βιβλίο, «Η ανάκριση του Σαντάμ Χουσεΐν», ο πρώην αξιωματικός της CIA Τζον Νίξον, ισχυρίστηκε ότι το ισλαμικό κράτος (πρώην ISIS / ISIL) δεν θα μπορούσε να υπάρξει ούτε να δημιουργηθεί καν υπό την κυριαρχία του.

Σημείωσε ότι «ο Σαντάμ θεωρούσε ότι οι ισλαμιστικές ομάδες εξτρεμιστών στο Ιράκ αποτελούσαν τη μεγαλύτερη απειλή για την κυριαρχία του» και έκανε το καλύτερο δυνατό για την εξάλειψη τέτοιων απειλών.

Μέχρι το 2013, η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, που ιδρύθηκε μόλις μετά την αμερικανική εισβολή (Ω ΤΙ ΤΥΧΑΙΟ), μετατράπηκε σε Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS) και εκμεταλλεύτηκε τη δυσαρέσκεια των Σουνιτών Μουσουλμάνων του Ιράκ!

Τον Ιούνιο του 2014, η IS μπόρεσε να πάρει την πόλη της Μοσούλης αφού περίπου 30.000 Ιρακινά στρατεύματα που εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από τις ΗΠΑ απλώς έφυγαν από το πεδίο της μάχης, αφήνοντας πίσω τους ένα μεγάλο μέρος των όπλων και των εργαλείων τους. (Ω ΤΙ ΤΥΧΑΙΟ, ΞΑΝΑ).

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ RT grothia.gr

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications