Η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσει τα μεγαλεπήβολα στρατιωτικά σχέδιά της που προκαλούν έντονη ανησυχία (και συναγερμό) στην Ελλάδα.
Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν έχει συγκεκριμένη ατζέντα ενδυνάμωσης της πολεμικής μηχανής του με εντυπωσιακές κινήσεις, όχι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά και για να στείλει το μήνυμα στις ξένες δυνάμεις ότι είναι πανίσχυρος στην περιοχή και «διεθνής παίκτης». Μετά τις συμφωνίες με τον Πούτιν για τον αγωγό Turkish Stream, το παζάρι για τους πυραύλους S-400 και το «ξεπάγωμα» της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, χθες πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή του δικού του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.
Έτσι πιστοποίησε ότι η χώρα του διαθέτει πολεμική τεχνογνωσία και ικανότητα, επομένως δεν εξαρτάται μόνο από τα όπλα που του πουλάνε Αμερικανοί και Ρώσοι. Ο τουρκικός πύραυλος, που ονομάζεται Bora, έχει βεληνεκές 280 χιλιομέτρων και διαθέτει όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης και αυτοματισμού. «Η εκτόξευση του πυραύλου Bora, εμβέλειας 280 χιλιομέτρων πραγματοποιήθηκε στη Σινώπη. Αυτή τη στιγμή πρόκειται να πετύχει τον στόχο του στη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία φτιάχνει πλέον τους δικούς της πυραύλους. Αυτή η εξέλιξη μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και περηφάνια» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ πανηγυρίζοντας!
Ασχέτως με τους θριαμβευτικούς τόνους της τουρκικής κυβέρνησης, η ουσία είναι ότι οι γείτονες κατάφεραν όντως να φτιάξουν έναν ισχυρό πύραυλο και να τον δοκιμάσουν με επιτυχία, αφού εκτοξεύτηκε από τη Σινώπη και έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα. Ας σκεφτεί απλώς κάποιος ότι η απόσταση Αθήνας - Σμύρνης είναι 300 χιλιόμετρα και το βεληνεκές του συγκεκριμένου πυραύλου είναι 280 χιλιόμετρα. Ουσιαστικά από τα παράλια της Μικράς Ασίας (π.χ. από το Τσεσμέ) η Τουρκία θα μπορεί να στοχεύει ακόμη και την Αττική!
Ο πύραυλος τύπου Bora εχει διαμέτρημα 610 χιλιοστών και εμβέλεια 280 χλμ. Το σύστημα διαθέτει αποτελεσματική ισχύ πυρός, καθώς μπορεί να φέρει κεφαλή βάρους 470 κιλών, καθώς και προηγμένης τεχνολογίας σύστημα πλοήγησης. Επομένως είναι ένα όπλο νέας γενιάς και όχι ένα επικοινωνιακό πείραμα για λαϊκή κατανάλωση.
Οσο η Τουρκία υπερεξοπλίζεται, η Ελλάδα παλεύει να σταθεί στα πόδια της και έχει να λύσει ζωτικής φύσεως ζητήματα. Οταν οι γείτονες ετοιμάζουν νέα όπλα, στην πατρίδα μας συζητάμε αν θα κοπούν τα επιδόματα των στρατιωτικών! Αυτή είναι η χαώδης διαφορά που μας χωρίζει πλέον από την Τουρκία. Φυσικά ο Ερντογάν, γνωρίζοντας την κατάσταση στη χώρα μας, βρίσκει και τα κάνει. Μόνο χθες έγιναν 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ έγινε και μία αερομαχία.
Και να σκεφτεί κανείς ότι μία μέρα νωρίτερα ήταν στην Αθήνα ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ! Προφανώς δεν έμεινε... ικανοποιημένος από τη φιλοξενία.
Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν στην Ελλάδα υπηρεσίες και στρατιωτικές μονάδες που παρά τις δυσκολίες εξακολουθούν να δουλεύουν σοβαρά. Σε πολλές περιπτώσεις η αυταπάρνηση των στρατιωτικών αναπληρώνει τις περικοπές σε μισθούς και εξοπλισμό. Ομως όσο η ψαλίδα μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρηθεί η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας.
Η Ελλάδα σήμερα δεν κινδυνεύει. Απαντά στις προκλήσεις (ειδικά στον αέρα του Αιγαίου) και εξακολουθεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας. Το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξει...
Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που η κυβέρνηση οφείλει να κόψει κάθε συζήτηση με τους δανειστές για περαιτέρω περικοπές στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι Ολλανδοί και οι Λουξεμβούργιοι αδυνατούν να καταλάβουν τη ζωτική σημασία που έχει στην Ελλάδα ο Στρατός. Αυτοί δεν έχουν δίπλα τους έναν τέτοιο γείτονα.
Επομένως κάθε υποχώρηση της κυβέρνησης σε αυτό θέμα μπορεί να είναι μοιραία. Και ίσως αυτή θα έπρεπε να είναι η πιο... κόκκινη γραμμή από όλες τις άλλες, που άλλωστε ξεθώριασαν προ πολλού.
Δημήτρης Ριζούλης Πηγή "Δημοκρατία"
0 comments
Δημοσίευση σχολίου