Μπήκαν  οι υπογραφές για τα οικόπεδα των υδρογονανθράκων “που δεν υπήρχαν”  στη Ελλάδα !

Ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία αποτελεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων.Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της υπογραφής των τριών συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή σε ισάριθμα οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Σταθάκης και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης υπέγραψαν τη σύμβαση για την παραχώρηση των περιοχών Αρτα-Πρέβεζα και βορειοδυτική Πελοπόννησος, ενώ ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης με τον πρόεδρο της Energean, Μαθιό Ρήγα, για την Αιτωλοακαρνανία.

Επιδίωξή μας είναι να εκμεταλλευτούμε τους ορυκτούς πόρους με σεβασμό στο περιβάλλον, εξ ου και η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοίξει διάλογο και με άλλες διεθνείς πετρελαϊκές για επέκταση των ερευνών και σε άλλες περιοχές, τόνισε ο υπουργός.

Ολες οι συμβάσεις θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή, ενώ, όπως ανέφερε, ο κ. Σταθάκης θα ακολουθήσει (μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο) η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του μπλοκ 2 στο Ιόνιο (δυτικά της Κέρκυρας) στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Total και Edison και του μπλοκ 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) στα ΕΛΠΕ.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, η κυβέρνηση εξετάζει τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου με βάση τις βέλτιστες πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συμπληρωθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΔΕΥ και να συμπληρωθεί η νομοθεσία για το ταμείο των γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι εξετάζονται τρόποι ώστε να μειωθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υλοποίησης της επένδυσης. Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ (35%), ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση των μελετών που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ.

Στεργιούλης: Τα ΕΛΠΕ μπορούν να υποστηρίξουν το μεγαλεπίβολο σχέδιο για τους υδρογονάνθρακες. Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης ανέφερε ότι τα ΕΛΠΕ είναι σε θέση να αναλάβουν την υποστήριξη και διεκπεραίωση του μεγαλεπήβολου σχεδίου για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Η διαδικασία μετά την ανάθεση των ερευνών προβλέπει τη διενέργεια σεισμικών ερευνών την ανάλυση των δεδομένων για την εξεύρεση πιθανών στόχων και την υλοποίηση γεωτρήσεων για τον εντοπισμό πετρέλαιο μέσα σε διάστημα τριών ετών. Δεν πρέπει να δημιουργούμε ελπίδες για Ελντοράντο ανέφερε ο κ. Στεργιούλης.

Ρήγας: Μαζί με τη Repsol, θα δώσουμε το παρών σε όλους τους διαγωνισμούς. Από την πλευρά του διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας τόνισε ότι η εταιρεία του θα είναι παρούσα σε όλους τους διαγωνισμούς στον ελλαδικό χώρο. "Εμείς και οι συνεργάτες μας η ισπανική Repsol σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες έχουμε πίστη για την ύπαρξη κοιτασμάτων", ανέφερε.

Η πρώτη φάση της επένδυσης με τις αεροβαριτικές έρευνες θα ξεκινήσει άμεσα και θα ακολουθήσουν οι σεισμικές με το κόστος να ανέρχεται σε 15 με 20 εκατομμύρια. Θα ακολουθήσει ο εντοπισμός των γεωτρητικών στόχων με την κάθε γεώτρηση να κοστίζει 20 με 30 εκατομμύρια δολάρια.

Θα ακολουθήσουν σε περίπτωση εντοπισμού κοιτασμάτων νέες επενδύσεις για εγκαταστάσεις ενώ αναφερόμενος στα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες τόνισε ότι η βιομηχανία πετρελαίου δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας αναφέροντας το παράδειγμα στον Πρίνο όπου τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δημιουργηθεί 250 θέσεις εργασίας στη μέση της κρίσης ενω παράλληλα στην Καβάλα για κάθε μία άμεση θέση εργασίας δημιουργούνται 3-4 έμμεσες θέσεις. "Η επένδυση αρχίζει από αύριο δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο" τόνισε ο κύριος Ρήγας.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications