Απάντηση στην τουρκική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ περί «αιτίας πολέμου» κατά της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν έρευνες, η μεν Ελλάδα 6 ν.μ. ανατολικά των χερσαίων εδαφών της Ανατολικής Μεσογείου, η δε Κυπρος επίσης στα 6ν.μ. δυτικά των δικών της εδαφών έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Συγκεκριμένα και μιλώντας στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου για την Άμυνα και την Ασφάλεια “Expοsec Defenseworld” σήκωσε πρακτικά «το γάντι» που έριξε η Τουρκία τονίζοντας πως οι ΕΔ θα υπερασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Πιο ειδικά την ώρα που η τουρκική αρμάδα έχει ξεκινήσει το ταξίδι της προς την Α. Μεσόγειο ο Π. Καμμένος δήλωσε τα εξής:«Η διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων αποτέλεσε και αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητά μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε απειλής καθόσον όπως έχω πει πολλές φόρες και έχουν αποδείξει έμπρακτα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε καμιά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ιδιαίτερα σήμερα που η προκλητικότητα της γείτονος χώρας έχει ξεπεράσει κάθε όριο».
Σχετικά με τις συμμαχίες που έχει συνάψει η χώρα και τη σημασία που έχουν τα κοιτάσματα στην περιοχή της Α. Μεσογείου αλλά και γενικότερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε.
«Δεν θα πρέπει, επίσης, κανείς να ξεχνά το ρόλο της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση προμήθειας ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως στόχος υψηλής προτεραιότητάς της.
Τα αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και την Ελλάδα, τροποποιούν τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» δήλωσε ο Π.Καμμένος για να συμπληρώσει:
«Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά σε μία συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και με χώρες της ευρύτερης περιοχής, μέσω της Κύπρου στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο για τη δημιουργία νέων οδών και νέων τρόπων μεταφοράς ενέργειας με κομβικό το ρόλο της Ελλάδας.
Αυτό θα έχει και οικονομικά αποτελέσματα, πολύ πιο σημαντικά ακόμα και από την ίδια τη διαπραγμάτευση και τη δεύτερη αξιολόγηση. Βασικοί μας στόχοι σε αυτή την προσπάθεια είναι η διασφάλιση των ζωτικών, εθνικών, ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών συμφερόντων στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο της περιοχής αυτής, σε στρατηγική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ και τους υπολοίπους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους μας».
Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της περιοχής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε: «Η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, η επέκταση της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική, οι διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με την υπογραφή των συμφωνιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθιστούν την Ελλάδα ένα παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική της θέση».
Δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής... Στο μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων αποκάλυψε ότι οι ελληνικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους τουρκικά έγγραφα που σχεδίαζαν πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στην Κύπρο με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων.
«Είχαμε στα χέρια μας τις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία και φαινόταν ότι ετοιμάζεται για επεισόδια στο οικόπεδο 6» ανέφερε ο κ. Καμμένος για να εξηγήσει: «Συγκεκριμένα, η Τουρκία ετοιμαζόταν να στείλει το Μπαρμπαρός για να εμποδίσει την Total να κάνει άντληση. Οι ΝΟΤΑΜ αναφέρονταν στην 1η Μαΐου και τα διαρρεύσαμε για να ενημερωθεί και να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη και οι διεθνείς οργανισμοί».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου