Στα πρόθυρα πολέμου με χρήση πυρηνικών όπλων βρίσκεται η ανθρωπότητα, καθώς κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται έτοιμος να «πατήσει τη σκανδάλη» για να καταστρέψει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και να επαναβεβαιώσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως «παγκόσμιου χωροφύλακα», ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται ανυπολόγιστες συνέπειες για όλο τον κόσμο.
Ετοιμη να απαντήσει με πυρηνικά δηλώνει η Β. Κορέα. Η Κίνα προειδοποιεί ότι ο πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή και ότι όλοι θα βγουν χαμένοι από τη σύρραξη. Ψυχραιμία συνιστά η Μόσχα, που τηρεί αποστάσεις από τις εξελίξεις, προσπαθώντας να μη ρίξει λάδι στη φωτιά.
Η σπίθα στην πυριτιδαποθήκη της Απω Ανατολής μπορεί να είναι η νέα πυρηνική δοκιμή που έχει προαναγγείλει η Πιονγκ Γιανγκ και οι ΗΠΑ θέλουν να την αποτρέψουν. Η δοκιμή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, για να συμπέσει με τη «Γιορτή του Ήλιου» - την 105η επέτειο γέννησης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή της Β. Κορέας.
«Παράλογη αποφασιστικότητα»
Το πόσο πιθανό είναι να γίνει – και να ξεκινήσει κάποιου είδους σύρραξη – φαίνεται από το γεγονός ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν ετοιμάσει ειδικό σχέδιο επείγουσας απομάκρυνσης του αντιπροέδρου Μάικ Πένς, ο οποίος θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας.
Ανησυχίες προκαλούν η γενικότερη στάση της Ουάσιγκτον και η επίδειξη «παράλογης αποφασιστικότητας» εκ μέρους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα «είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί». Όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τραμπ και οι επιτελείς του έχουν αποφασίσει ένα «προληπτικό χτύπημα» στη Βόρεια Κορέα, εάν οι αμερικανικές υπηρεσίες βεβαιωθούν ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζει πράγματι νέα πυρηνική δοκιμή.
Το σκηνικό πολέμου ετοιμάζεται με μεθοδικά βήματα και από πολλές πλευρές εκφράζονται φόβοι ότι η «ανάφλεξη» μπορεί πλέον να προκληθεί από τυχαίο γεγονός ή από εσφαλμένη εκτίμηση γεγονότων.
Επιθετική τακτική
Η ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή. Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Β. Κορέας-Ιαπωνίας Ρωσίας καταπλέουν πολεμικά σκάφη που έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν πυραύλους Τόμαχοκ, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αμερικανικές δυνάμεις στη βάση του Γκουάμ. Οι κινήσεις γίνονται επί τη βάσει σχεδίου του Πενταγώνου για προληπτικό χτύπημα στην κορεατική χερσόνησο.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ λένε ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να χτυπήσει μόνον για να εμποδίσει νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή – και υπό την προϋπόθεση ότι τη έχει τη συναίνεση της Νότιας Κορέας, που είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Τραμπ και το Πεντάγωνο έχουν υιοθετήσει επιθετική τακτική και δεν σκοπεύουν να μείνουν «στα λόγια» - απόδειξη η επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας με τη ρίψη της υπερ-βόμβας στο Αφγανιστάν.
«Δεν ξέρω αν αυτή η βόμβα έστειλε κάποιο μήνυμα», είπε ο Τραμπ. «Στέλνει ή όχι, δεν έχει σημασία. Η Βόρεια Κορέα είναι ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί».
Αδιαλλαξία και από τη Β. Κορέα
Η ένταση κλιμακώνεται και λόγω της στάσης του βορειοκορεατικού καθεστώτος, που δεν δείχνει καμία διάθεση συνδιαλλαγής με τις ΗΠΑ. Στις προειδοποιήσεις για αμερικανικό χτύπημα, η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία της Πιονγκ Γιανγκ απαντούν απειλώντας την Ουάσινγκτον με «καταστροφικές συνέπειες» ακόμη και με πυρηνικό πλήμα.
Ανεξαρτήτως του εάν η Πιογνκγιάνγκ έχει πράγματι τη δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος, όπως ισχυρίζεται, η κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο προκαλεί ανησυχία σε Πεκίνο και Μόσχα. Η Ρωσία ζητά αυτοσυγκράτηση από όλους, ενώ η Κίνα προειδοποιεί ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, θα είναι όλοι χαμένοι.
«Εαν ξεσπάσει ο πόλεμος, όλοι θα καταλήξουν χαμένοι, δε θα υπάρχουν νικητές», είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι..
1 comment
Γουστάρω κάργα....
1,61
Δημοσίευση σχολίου