Ήταν τέλη του 19ου αιώνα και ο ρόλος της γυναίκας ήταν συγκεκριμένος και περιοριστικός.
Η Αθηνά, ηρωίδα βιβλίου του συγγραφέα Κ.Καρακάση και πρόσωπό υπαρκτό, ήταν μια αρχόντισσα της εποχής που ξαφνικά, σε ένα βράδυ, η ζωή της τα πήρε όλα, όμως, εκείνη βρήκε τη δύναμη και συνέχισε.
Πάλεψε, σπούδασε, δούλεψε, ταξίδεψε. Κυνήγησε τη ζωή στην άκρη του κόσμου. Αγάπησε με όλη τη δύναμη της ψυχής της, αγαπήθηκε, ηγήθηκε και πόνεσε, ενώ, ταυτόχρονα, απολάμβανε τη ζωή και τις ομορφιές της. Κι όταν αποφάσισε να εξιστορήσει τη διαδρομή της στον συγγραφέα, ξεκίνησε με τη φράση: «Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη…»
Πόσες γυναίκες, αλήθεια, θα άφηνε η γυναικεία φιλαρέσκεια τους να ξεστομίσουν μια τέτοια κουβέντα; Πόσο εύκολο είναι να προχωρήσεις πέρα από το προφανές, δηλαδή την εξωτερική εμφάνιση, και να δεις τον εαυτό του στην πραγματική του διάσταση; Γιατί η εμφάνιση, όσο κι αν προωθείται ως μείζον κομμάτι καθιέρωσης και αυτοεπιβεβαίωσης, είναι μονάχα ένα κομμάτι του ανθρώπινου πάζλ.
Η Αθηνά θεώρησε τον εαυτό της τυχερό που δεν ήταν όμορφη για τα πρότυπα της εποχής, διότι το πιθανότερο ήταν να κατέληγε σύζυγος κάποιου, χωρίς ίχνος δική της περιούσιας εξαρτώμενη αποκλειστικά από τις ορέξεις του. Αν όχι αυτό, θα την αντιμετώπιζαν πάντα με την ελαφρότητα της εξωτερικής εμφάνισης αλλά και η ίδια μπορεί να έπεφτε στην παγίδα να μείνει μόνο στην επιμέλεια και την ανάδειξη της ομορφιά της και να ξεχνούσε το σημαντικό κομμάτι, αυτό της καλλιέργειας του πνεύματος.
Άραγε πόσοι στοχεύουν στη φροντίδα του νου και του χαρακτήρα με τόση επιμέλεια όση ασχολούνται με την εξωτερική τους εμφάνιση; Είναι ωραίο να είσαι όμορφος εξωτερικά. Είναι όμως πιο σημαντικό να είναι ωραίος εσωτερικά, να έχεις ποιότητα ως άνθρωπος.
Μια ωραία εμφάνιση αποτελεί τέρψη των ματιών του αντίθετου φίλου και εξάπτει, ας μην κρυβόμαστε, την καθαρά σεξουαλική φαντασία. Μια ωραία προσωπικότητα, όμως, εξιτάρει το μυαλό, εργαλείο που μπορεί να ταξιδέψει τη σκέψη πέρα από το προφανές. Κι όσο αφοπλιστική κι αν είναι μια εμφάνιση, δεν συγκρίνεται με την ένταση που μπορεί να προκαλέσει σ’ ένα χώρο μια επιβλητική προσωπικότητα.
Σε όλους έχει τύχει να τους κεντρίσει κάποιος που καμιά σχέση δεν είχε με τα γούστα τους αλλά είχε “αυτό το κάτι” στην προσωπικότητα του. Από την άλλη, σίγουρα πολλοί, κάποια στιγμή στη ζωή τους, πέτυχαν κάποιον άντρα «θεό» ή μια γυναίκα «κόλαση» (σύμφωνα πάντα με τις προτιμήσεις τους) τους οποίους μόλις γνώρισαν καλύτερα, έχασαν κάθε ενδιαφέρον. Κι αυτά στο σεξουαλικό κομμάτι.
Στους υπόλοιπους τομείς η εμφάνιση ανοίγει πόρτες, δίνει προοπτικές, δίνει ευκολότερα προβάδισμα. Δεν μπορεί όμως να διατηρήσει τα ευκόλως αποκτηθέντα και να τα κάνει κεκτημένα.
Χρειάζονται προσόντα, μόρφωση και παιδεία για να προχωρήσει κάποιος μπροστά στη ζωή και να μη μείνεις στάσιμος. Είναι η παγίδα που πέφτουν πολλοί «ωραίοι» σήμερα. Οι λίγοι ωραίοι που καλλιεργούν παράλληλα και το πνεύμα γίνονται ηγέτες στους τομείς που ασχολούνται. Γιατί τελικά, όπως και ο Τσέχωφ σωστά δήλωσε “στον άνθρωπο πρέπει να είναι όλα ωραία. Και το πρόσωπο, και το ντύσιμο, και η ψυχή, και οι σκέψεις”.
Μπορεί, λοιπόν, να υπάρχει μόνο μια δυνατότητα να είναι κανείς όμορφος, υπάρχουν όμως άπειρες δυνατότητες να είναι επιβλητικός, επιτυχημένος, ελκυστικός. Όταν το συνειδητοποιήσει, ίσως φτάσει, όπως και η Αθηνά, να υποστηρίζει:“Ποτέ σου μη σταθείς στα εξωτερικά φαινόμενα. Μάθε να χρησιμοποιείς το μυαλό σου για να είσαι πραγματικά ελεύθερος από προκαταλήψεις, δογματισμούς και πάνω από όλα, φανατισμούς. Μονάχα η γνώση, η μόρφωση και η καλλιέργεια σε κάνουν άνθρωπο ”
Κείμενο: Ιωάννα Γκανέτσα - thessalonikiartsandculture
0 comments
Δημοσίευση σχολίου