Tεράστια ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA) πριν από δέκα ημέρες να αθωώσει τη γλυφοσάτη και το Roundup.
Η γλυφοσάτη είναι μια χημική ουσία που επινόησε η Monsanto και την εμπορεύεται από το 1974, ενσωματώνοντάς την στο Roundup, το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο του κόσμου. Η χρήση της πολλαπλασιάστηκε με την έλευση του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και της σόγιας, τα οποία δομήθηκαν έτσι ώστε να μπορούν να αντέχουν στο ράντισμά τους με το εν λόγω ζιζανιοκτόνο.
Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες κραυγάζουν ότι το Roundup είναι ακραία τοξικό και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς συνδέεται με την πρόκληση καρκίνων, γενετικών ανωμαλιών και της νόσου του Πάρκινσον. Οι έρευνες αυτές όμως δεν οδήγησαν στην απαγόρευσή του, αφού σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφορούσαν άλλες επιστημονικές έρευνες που δεν διαπίστωναν κάποιο κίνδυνο από τη χρήση του Roundup και της γλυφοσάτης.
Τον Μάρτιο του 2015 όμως το Διεθνές Γραφείο Ερευνας για τον Καρκίνο (ΙΑRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τάραξε τα νερά. Στη δική του έρευνα το αξιόπιστο IARC (που είναι ερευνητικό σώμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) διαπίστωσε ότι η γλυφοσάτη πιθανότατα γεννά καρκίνους στους ανθρώπους, γι’ αυτό και οφείλει να απαγορευτεί εντελώς.
Το πόρισμά του ήταν σε απόλυτη αντίθεση με τα μέχρι τότε ευρήματα των επιστημόνων της αμερικανικής Αρχής Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) και των άλλων σχετικών κρατικών αρχών σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Εν τούτοις η Επιτροπή Αποτίμησης Κινδύνων του ECHA δεν το έλαβε υπόψη της.Στις 15 Μαρτίου έκρινε ότι «βάσει των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η γλυφοσάτη δεν διαπιστώθηκε να έχει γενετικές ή αναπαραγωγικές επιπτώσεις».
Επέκταση Bayer, Monsanto, Roundup
Η αποτίμηση αυτή, όπως και η αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) πριν από λίγους μήνες, ανοίγει στην ουσία τον δρόμο για την έγκριση της επέκτασης χρήσης του Roundup στις 28 χώρες της Ε.Ε.
Οι γνωρίζοντες καλά το θέμα θεωρούν ότι πίσω από το πόρισμα του ΕCHA (που είναι σύμβουλος της Κομισιόν) και τις πιέσεις για την επέκταση της άδειας της γλυφοσάτης στην Ε.Ε. Και, πιο συγκεκριμένα, η Βayer που εξαγόρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο τη Monsanto και επιδιώκει παράλληλα την επέκταση της άδειας ενός ακόμη πιο τοξικού ζιζανιοκτόνου που παράγει η ίδια, της γλυφοσινάτης.
Η γλυφοσινάτη έχει χαρακτηριστεί τόσο από τoν ECHA όσο και από την EFSA υπέρ το δέον τοξική και η Κομισιόν έχει εγκρίνει την υπό συγκεκριμένους όρους χρήση της μέχρι τον Ιούλιο του 2018.Λογικά, στη συνέχεια, θα έπρεπε να αποσυρθεί, όμως η Bayer προσπαθεί να αποσπάσει παράταση της σχετικής άδειας. Η έγκριση της γλυφοσάτης από τις ευρωπαϊκές αρχές τής ανοίγει τον δρόμο.
Την ίδια στιγμή η Bayer βρίσκεται σε στενή συνεργασία με άλλους χημικούς κολοσσούς, όπως οι Syngenta και Dow-DuPont Pioneer, προκειμένου να δοθεί πράσινο φως από την Ε.Ε. στην καλλιέργεια δύο τύπων γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού (BT11 και 1507).Τα δύο καλαμπόκια είναι τα μοναδικά μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα που αντέχουν στο ράντισμα της γλυφοσινάτης... Τα λεφτά όντως είναι πολλά!
Την ίδια περίπου στιγμή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Monsanto δικάζεται για τις επιπτώσεις της γλυφοσάτης και του Roundup στην υγεία Αμερικανών αγροτών που τη χρησιμοποιούσαν και φέρεται υπόλογη για διαπλεκόμενη σχέση με την Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) και για στημένες μελέτες.
H γερμανική κυβέρνηση και η Κομισιόν γνώριζαν πριν από το 2000 ότι το προϊόν προκαλεί δυσπλασίες.Παρ’ όλα αυτά -και υπό τη στιβαρή πίεση του Βερολίνου- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση της το 2002 και την παρέτεινε στη συνέχεια έως και σήμερα.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου