Κατά πλειοψηφία «πέρασε» το άρθρο για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε σχολείο

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις». Το Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις».

Το άρθρο 29 του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας» αναφορικά με τη διαδικασία κτήσης ελληνικής ιθαγένειας από ανήλικο αλλοδαπό λόγω φοίτησης σε σχολείο που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας, σύμφωνα με τις λοιπές οριζόμενες προϋποθέσεις, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Στην ψηφοφορία του άρθρου 29 ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ ψήφισαν «υπέρ». «Κατά» δήλωσε η Χρυσή Αυγή. «Παρών» δήλωσαν η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων. Στην ψηφοφορία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκπροσωπήθηκαν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θανάση Παπαχριστόπουλο και απουσίασε ο εισηγητής Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Παράλληλα, πυρά για τους «ρασοφόρους που εκπροσωπούν τον μεσαίωνα», για τις «αντιδραστικές δυνάμεις που εμποδίζουν προοδευτικές αλλαγές» και εκείνους που επιδιώκουν να ακυρώσουν τον σημαντικό ρόλο της δημόσιας εκπαίδευσης και υπονομεύουν την αποστολή της, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια.

«Εμείς έχουμε την περηφάνια και πολιτική επιλογή να επαναλάβουμε ότι «ναι» είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Το άρθρο 16 παράγραφος 2 αναφέρει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Η καταληκτική φράση είναι και προσταγή: τη διάπλαση των πολιτών σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Λέει το Σύνταγμα για την εκπαίδευση ότι πρέπει να προχωρήσει τον ανταγωνισμό;

Ότι πρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση; Ότι πρέπει να προωθήσουμε την θρησκοληψία; Τον εθνικισμό; Τη ξενοφοβία; Την αρχαιοπληξία; Όχι, τίποτε απ” όλα αυτά. Αυτά που λέει και ερμηνεύει είναι η διάπλαση των πολιτών σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Και είναι κρίμα όταν μερικοί επιχειρούν επιλεκτική αναφορά στο άρθρο του συντάγματος μόνο στο εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και συρρικνώνουν και αλλοιώνουν και συκοφαντούν την έννοια της θρησκευτικής και εθνικής συνείδησης», είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε:

«Αυτό είναι αριστερό ιδεολογικό πρόσημο στο οποίο αναφερόμαστε. Είναι ένα πρόσημο μιας παιδείας ποιότητας και ισότητας. Σε συνθήκες δύσκολων δημοσιονομικών καταναγκασμών είμαστε υποχρεωμένοι και εμείς να προωθούμε κάθε λέξη του Συντάγματος για την Παιδεία, πρώτα να αναβαθμίζουμε με έργα το δημόσιο σχολείο το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις του παλαιοκομματισμού το απαξίωσαν, με απολύσεις και με μια δυσφήμιση σε οτιδήποτε συνολικά είναι δημόσιο».

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε παρά την πολιτική των μνημονίων να λειτουργήσει το δημόσιο σχολείο από την πρώτη ημέρα με όλους τους εκπαιδευτικούς, με τα βιβλία και όλες τις εκπαιδευτικές προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες.
«Η συνείδηση ότι ενισχύεται το δημόσιο σχολείο, δεν είναι τυχαίο ότι εντυπώνεται και στις έρευνες κοινής γνώμης», είπε και πρόσθεσε ότι το 2015 και 2016 μέσα σε δύσκολες συνθήκες και πολλά μπρος-πίσω, η κυβέρνηση κατάφερε να αναβαθμίσει το κύρος της δημόσιας εκπαίδευσης στη συνείδηση των πολιτών και, όπως σημείωσε, «αυτή τη μάχη που είναι μάχη ουσίας και δημοκρατίας, αυτή τη μάχη, είμαστε υποχρεωμένοι να τη δώσουμε απέναντι στις σειρήνες που μας λένε ότι το δημόσιο σχολείο καταρρέει και πρέπει να γίνουν όλα ιδιωτικά, απέναντι σε αυτούς που θέλουν να βάλουν τα κουπόνια στην εκπαίδευση, απέναντι σε αυτούς που έδωσαν υστερική μάχη εναντίον του νομοσχεδίου για την εποπτεία του κράτους στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στην ειδική αγωγή λέγοντας ότι ενώ «ήταν μια ξεχασμένη στο μισοσκόταδο της εκπαίδευσης υπηρεσία που αφορούσε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, παρά τις δυσκολίες μπήκε στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας», και για πρώτη φορά υλοποιούνται προγράμματα συνεκπαίδευσης μαθητών ειδικών σχολείων με μαθητές γενικής εκπαίδευσης και σπάνε τα γκέτο.

Για τη θεματική εβδομάδα, ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι ενώ δυστυχώς έχει προγραμματιστεί με μεγάλη επιμέλεια από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για να συζητηθούν στο σχολείο ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους και οι οικογένειες είναι αμήχανες μπροστά σε αυτά, δηλαδή τη διατροφή, τους εθισμούς και το θέμα της σεξουαλικής ενημέρωσης, μεγάλα προβλήματα που η ελληνική οικογένεια στέκει αμήχανη, σημειώθηκαν αντιδράσεις.

«Ακούσαμε αντιδράσεις. Μερικές από διάφορους ρασοφόρους που εκπροσωπούν το μεσαιωνικό κλίμα στη χώρα τις περιμέναμε. Από άλλους όμως που γράψανε άρθρα δεν το περιμέναμε, όπως για παράδειγμα στο Ριζοσπάστη. Τόσο επίμονο είναι το μέτωπο του κοινωνικού συντηρητισμού, των αντιδραστικών αντιλήψεων μέσα στην κοινωνία. Η ΟΛΜΕ είπε όχι γιατί δεν είμαστε έτοιμοι. Θολά πράγματα. Εμείς ξέραμε τους δασκάλους πρωτοπόρους σε αυτά τα πράγματα», είπε ο Νίκος Φίλης.

πηγή: pentapostagma.gr

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications