Σχεδιασμένο από το κέντρο Calty Design Research της Toyota στην California, το Concept-I, πέρα από το εξωφρενικό εσωτερικό του, έχει και τεχνητή νοημοσύνη που του επιτρέπει να μαθαίνει και να εξελίσσεται μαζί με τον οδηγό.
Όπως τα περισσότερα αυτόνομα αυτοκίνητα, το Concept-i είναι σχεδιασμένο γύρω από τον οδηγό. Ένα πανίσχυρο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) με το όνομα “Yui” μπορεί να συνδέει το αυτοκίνητο με τον οδηγό, μαθαίνοντας σταδιακά πράγματα όπως τον τρόπο που οδηγεί, το πρόγραμμά του, τους συχνούς σταθμούς του και άλλα.
Χάρη στις πολλές προηγμένες τεχνολογίες του, το Concept-i μπορεί επίσης να προσφέρει αναβαθμισμένη ασφάλεια στον οδηγό του. Τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν οπτικά και απτικά ερεθίσματα που παρακολουθούν τα δρώμενα στο τιμόνι, τόσο στην αυτόνομη όσο και στην κανονική οδήγηση.
Το προηγμένο σύστημα interface στο ταμπλό δεν έχει τη συνηθισμένη πλέον οθόνη αφής, αλλά κάτι πιο απλοϊκό. Ξεκινά με αυτό που η Toyota ονομάζει «οπτική αναπαράσταση» του συστήματος ΑΙ και το οποίο μπορεί να γνωστοποιήσει άμεσα κρίσιμες πληροφορίες στον οδηγό και τους επιβάτες.
Το σύστημα χρησιμοποιεί φωτεινά, ηχητικά, αλλά και απτικά (με την αφή, το άγγιγμα) σήματα για να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά με τους επιβάτες. Η έλλειψη οθονών στο εσωτερικό επιτρέπει στο Concept-i να παρέχει πληροφόρηση μόνον όπου και όταν χρειάζεται. Για παράδειγμα, το χρώμα του φωτισμού στο δάπεδο δείχνει αν το αυτοκίνητο είναι σε λειτουργία αυτόνομης οδήγησης, ενώ σύστημα προβολής προειδοποιεί για ενδεχόμενα τυφλά σημεία.
Η προηγμένη τεχνολογία του εσωτερικού καθρεφτίζεται και στο εξωτερικό του αυτοκινήτου, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εκμεταλλεύεται αυτές τις δυνατότητες. Οι πόρτες χαιρετίζουν τον οδηγό και τους επιβάτες όταν πλησιάζουν, ενώ το πίσω μέρος προβάλλει κείμενα και σήματα, ειδοποιώντας τους πίσω για επερχόμενους κινδύνους. Η εμπρός μάσκα επίσης μπορεί να πληροφορεί για το αν το αυτοκίνητο είναι σε λειτουργία κανονικής ή αυτόνομης οδήγησης.
Η Toyota δεν αποκαλύπτει το κινητήριο σύστημα του Concept-i, αν και το πιθανότερο είναι να έχει κάποιας μορφής ηλεκτροκίνηση. Μιλώντας στη CES 2017, o CEO του Ινστιτούτου Ερευνών της Toyota, Dr. Gill Pratt, είπε ότι ο απώτερος στόχος ήταν να φτιάξουν ένα αυτοκίνητο που θα εκμεταλλεύεται την τεχνητή νοημοσύνη Yui ώστε να είναι «ανίκανο να προκαλέσει σύγκρουση», συμβάλλοντας έτσι στη δραστική μείωση των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία, τα επόμενα χρόνια.
Όλη αυτή η προηγμένη τεχνολογία θα εισαγάγει δύο νέα συστήματα ασφαλείας, το “Chauffeur” και το “Guardian”. Το πρώτο θα μπορεί να προσφέρει αυτονομία επιπέδου έως και 5, αν επιλεγεί από τον οδηγό. Όμως, ακόμη και ο Pratt παραδέχεται ότι κανένας κατασκευαστής αυτοκινήτων «δεν βρίσκεται καν κοντά στο να προσφέρει αυτονομία επιπέδου 5 (πλήρη)» αυτή τη χρονική στιγμή.
Το σύστημα Guardian είναι στην ουσία μια προηγμένη μορφή των συστημάτων ασφαλείας που έχουν πολλά αυτοκίνητα σήμερα. Περιλαμβάνει λειτουργίες όπως η προειδοποίηση παρεκτροπής από τη λωρίδα κυκλοφορίας και το ενεργό cruise control, και μαθαίνει συνεχώς από τις οδικές εμπειρίες και την κοινοποίηση πληροφοριών.
Για να εξελίξει αυτές τις τεχνολογίες, η Toyota θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια Stanford, University of Michigan και ΜΙΤ. Για το σκοπό αυτό, το Toyota Research Institute έχει επενδύσει σε ειδικές εγκαταστάσεις στη Μασαχουσέτη και στο Mobility Transformation Center –ή Mcity– στο Ann Arbor, και ελπίζει να μεταφέρει κάποιες από τις τεχνολογίες του Concept-i στα μοντέλα παραγωγής της, στο κοντινό μέλλον.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου