Σε κάθε παραμύθι κρύβεται μια δόση αλήθειας, και όπως αποδεικνύεται οι δράκοι, τα χόμπιτ και οι υποβρύχιοι γίγαντες σε μέγεθος ενός 10όροφου κτιρίου, ίσως και να υπήρξαν κάποτε.Για όσους αγαπούν τη φαντασία και τα παραμύθια, επιλέξαμε 7 θρυλικά πλάσματα που όπως αποδεικνύεται, υπήρξαν στην πραγματικότητα.
Η λέξη «Χόμπιτ» είναι δημιούργημα του Τόλκιν, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι στην πραγματικότητα έζησαν κοντοί άνθρωποι.Κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 2003 στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ανθρώπινο σκελετό με ύψος περίπου 1 μέτρο και με κρανίο 3 φορές μικρότερο από του μέσου ατόμου. Αργότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν λείψανα άλλων 9 τέτοιων ατόμων, και χρονολογούνται περίπου πριν από 12.000 χρόνια.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ένα ξεχωριστό ανθρώπινο είδος. Και του έδωσαν το όνομα του «Homo floresiensis», αλλά οι περισσότεροι τους αποκαλούν Χόμπιτ.Επιπλέον, στην Ινδονησία υπάρχουν πολλά ενεργά ηφαίστεια που είναι κατάλληλα, για παράδειγμα, αν χρειαστεί να ρίξουν ένα δαχτυλίδι.
Οι δράκοι, χωρίς αμφιβολία, είναι τα πιο διάσημα μυθικά πλάσματα. Τεράστιες σαύρες που εκπνέουν φωτιά, που θα μπορούσαν να νικηθούν μονάχα από έναν γενναίο ιππότη.
Αλλά υπήρξαν τεράστια ερπετά, που θυμίζουν πολύ τους μυθικούς δράκους. Για παράδειγμα, το τεράστιο ερπετό Μεγαλάνια είναι η μεγαλύτερη σαύρα γνωστή στους επιστήμονες, που πλέον έχει εκλείψει. Έφτανε τα 9 μέτρα μήκος, ζύγιζε 2.200 κιλά και έφτυνε δηλητηριώδες σάλιο.
Ακούγεται οικείο, έτσι δεν είναι; Οι σαύρες Μεγαλάνια υπήρχαν την εποχή του Πλειστοκαίνου και ίσως συναντήθηκαν με τους ανθρώπους και κάπως έτσι να ξεκίνησε ο μύθος των δράκων. Και στις μέρες μας υπάρχουν δράκοι του Κομόντο και ζουν στην Ινδονησία. Το μήκος τους μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα!
Το Κράκεν, κοινώς τα Γιγάντια καλαμάρια, στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχουν και σήμερα. Το έχουν επιβεβαιώσει επανειλημμένως οι ναυτικοί και οι επιστήμονες.
Το 2015, ένα καλαμάρι μήκους 3,7 μέτρων καταγράφτηκε σε βίντεο κοντά στην Ιαπωνία. Οι επιστήμονες είπαν αργότερα ότι ήταν μόνο ένα μωρό, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 25 μέτρα μήκος. Ένα πλάσμα μήκους 25 μέτρων μπορεί εύκολα να τυλίξει με τα πλοκάμια του και να τραβήξει ένα πλοίο προς το βυθό!
Οι κορεάτικοι θρύλοι μιλούν για το imoogi, ένα τεράστιο πύθωνα, που τον θεωρούσαν νεαρό δράκο. Σύμφωνα με το μύθο, ζούσαν μέσα στο νερό ή σε σπήλαια και έπρεπε να ζήσουν στη γη για χίλια χρόνια, πριν γίνουν δράκοι και πετάξουν στον ουρανό.
Βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι ένα τεράστιο φίδι έζησε στη Νότια Αμερική, και όχι στην Κορέα. Ο Titanoboa cerrejonensis είχε μήκος 14 μέτρα και ζύγιζε πάνω από 1 τόνο. Ήταν τόσο τεράστιος που άνετα κάποιος θα τον περνούσε για νεαρό δράκο.
Ο μεγαλύτερος καρχαρίας στον κόσμο – o Μεγαλόδοντας- οργώνε τα βάθη του ωκεανού περίπου πριν από 28 εκατομμύρια χρόνια. Ο Μεγαλόδοντας ήταν ο πραγματικός βασιλιάς του θαλασσών, φτάνοντας τα 16 μέτρα σε μήκος και ζύγιζε περίπου 47 τόνους.
Σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές εκδοχές, που βασίζονται σε λείψανα του εν λόγω θαλάσσιου τέρατος, θα μπορούσε να ζήσει μέχρι την εμφάνιση του ανθρώπου. Και ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Μεγαλόδοντας ζει μέχρι τις μέρες μας σε αχαρτογράφητα νερά.
Αν έχετε δει τη σειράς φαντασίας Game of Thrones, τότε σίγουρα θα θυμάστε τους ανταρόλυκους των παιδιών Σταρκ. Αυτοί οι τεράστιοι λύκοι υπήρξαν και στην πραγματική ζωή, μόνο που επιστημονικά τους αποκαλούν «ανταρόλυκους». Ζούσαν την εποχή των μεγάλων θηλαστικών, την Πλειστόκαινο, και σε ολόκληρη τη Βόρεια και Νότια Αμερική έχουν βρεθεί τα λείψανά τους. Ο ανταρόλυκος ήταν πολύ μεγαλύτερος και και πιο ισχυρός από τον κανονικό λύκο, και μπορούσε να φτάσει τα 1,5 μέτρα σε μήκος και ζύγιζε μέχρι και 70 kg.
Αλλά σε αντίθεση με την εικόνα τους στη σειρά Game of Thrones, οι ανταρόλυκοι ήταν αργοί. Και όταν τα μεγάλα θηλαστικά άρχισαν να εξαφανίζονται, δεν ήταν σε θέση να κυνηγήσουν τα μικρότερα και πιο ευκίνητα φυτοφάγα, και τελικά εξαφανίστηκαν.
Το διάσημο μυθιστόρημα Μόμπυ Ντικ βασίστηκε σε πραγματικές ιστορίες της γαλάζιας φάλαινας. Επιτιθόταν σε φαλαινοθήρες και διέλυε τα πλοία τους σε κομμάτια, βυθίζοντάς τα. Το 1819 το πλήρωμα ενός φαλαινοθηρικού πλοίου κυνηγούσε φάλαινες για ενάμιση χρόνο, μέχρι μια μεγάλη γαλάζια φάλαινα έβαλε ένα τέλος σε αυτό.
Το 1839 σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα περιοδικά της εποχής, ανέφερε ότι μια γιγαντιαία φάλαινα νικήθηκε στις ακτές της Χιλής κοντά στο νησί της Μόκα, και έπειτα πήρε το όνομα Μόκα Ντικ.
Μια 1974 Καναδοί ναύτες εντόπισαν μια φάλαινα αλμπίνο στον Ατλαντικό. Τη κυνήγησαν για πολλές ώρες μέχρι που την απομόνωσαν σε ένα κόλπο και την τύλιξαν με δίχτυα. Αποδείχθηκε ότι ήταν ένα νεαρό θηλυκό. Έτσι, θα μπορούσε να υπάρχει μια αντίστοιχη γιγαντιαία αρσενική φάλαινα.
Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες στο Περού ανακάλυψαν ένα καλά διατηρημένο κρανίο μιας φάλαινας φυσητήρα, της οποίας το μήκος έφτανε τα 12-17 μέτρα. Αυτό το είδος ονομάζεται Λεβιάθαν του Μέλβιλ.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου