ΑΚΌΜΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΟΎΝ ΑΥΤΌΝ ΤΟΝ ΧΡΉΣΙΜΟ ΠΙΌΝΙ ΤΟΥΣ!! ΤΟΝ  Στουρνάρα: «Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος πρέπει να προσδιοριστούν τώρα»

Υπέρ της βιωσιμότητας του χρέους σε συνδυασμό με έναν πιο ρεαλιστικό δημοσιονομικό στόχο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος τάσσεται ο Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt οι συντάκτες της οποίας επιλέγουν τον τίτλο «τα χειρότερα πέρασαν». Όπως τονίζει «αυτά τα δύο απαιτούν κάποια ήπια μέτρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Κληθείς να διευκρινίσει τι είδους μέτρα εννοεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απαντά ότι «θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές επιλογές στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Eurogroup». «Μια τέτοια επιλογή εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, θα μπορούσε να είναι μια επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων για ένα διάστημα περίπου 20 ετών και μια 20χρονη περίοδος για την αποπληρωμή των τοκοχρεολύσιων που αυτή τη στιγμή κεφαλαιοποιούνται σε 20 ισόποσες ετήσιες δόσεις» συμπληρώνει.

Ο κ. Στουρνάρας αποφεύγει, επίσης, να απαντήσει στο γιατί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να συζητήσει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εδώ και τώρα απαντώντας ότι «είναι πιο σωστό αυτή η ερώτηση να απευθυνθεί στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ».

Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας δηλώνει την αντίθεσή του με την άποψη του κ. Σόιμπλε ότι μια ελάφρυνση χρέους εδώ και τώρα θα αποθάρρυνε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα. «Όχι, αυτό είναι μια ακραία ερμηνεί του λεγόμενου ηθικού κινδύνου. Στο τέλος, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ο προσδιορισμός όλων των μέτρων - βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Βάσει της συμφωνίας τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Η εξειδίκευση είναι αναγκαία τώρα για δύο λόγους: Πρώτον γιατί οι αγορές χρειάζονται διαύγεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους πριν την πλήρη έξοδο της Ελλάδας σε αυτές (σ.σ. στις αγορές) και δεύτερον γιατί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ χρειάζονται αυτή την πληροφορία προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους» συμπληρώνει ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα τάσσεται υπερ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί όπως λέει «αυτό προσδίδει περισσότερη αξιοποιστία στο ελληνικό πρόγραμμα».Ερωτηθείς τέλος για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος ο κ. Στουρνάρας απαντά «αρκετά ικανοποιητικά» εξηγώντας ότι «ο ΟΑΣΑ εκτιμά ότι δομικές μεταρρυθμίσεις μετά την έναρξη του πρώτου προγράμματος το 2010 θα αυξήσουν έως και κατά 13,5% το ΑΕΠ σε μια περίοδο 10 ετών» και προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις της ΤτΕ στηρίζουν αυτή την άποψη.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications