Σε ζωντανή μετάδοση από την ρωσική κρατική τηλεόραση μίλησαν πριν λίγo ο κυβερνήτης του πυρηνοκίνητου πυραυλοφόρου καταδρομικού «Μέγας Πέτρος» και ο κυβερνήτης του «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» και τόνισαν πως οι ώρες των ισλαμιστών τρομοκρατών μετράνε αντίστροφα ενώ αποκάλυψαν πως οι βομβαρδισμοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη για την επιχείρηση «Αυγή της Νίκης» (όπως έχει ονομαστεί) για την απελευθέρωση του Χαλεπίου. Βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο των προετοιμασιών για μια επιχείρηση σοκ και δέος… Η επιχείρηση θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες.
Στη Α.Μεσόγειο βρίσκονται το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», το 252 μέτρων μήκους πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο καταδρομικό κλάσεως Κίρωφ, ο «Μέγας Πέτρος», δύο αντιτορπιλικά κλάσης Udaloy, τα Kulakov και Severomorsk, το αντιτορπιλικό Smetlivy, η φρεγάτα «Admiral Grigorovich» και η κορβέτα 617 Mirazh κλάσης Nanuchka III μαζί με άγνωστο αριθμό υποβρυχίων από τα οποία έχουν γίνει γνωστά μόνο 2 Akula και 1 Kilo, τα ανεφοδιαστικά Στόλου Dubna,Ivan Bubnov, Kama, Osipov και τα πλοία έρευνας και διάσωσης Νikolay Chiker, Prof Nikolay Mury, Altay.
Ο κυβερνήτης του «Μέγας Πέτρος», Vladislav Malakhovsky, τόνισε ότι «Κανείς δεν πετάει από πάνω μας. Όλοι μας φοβούνται, δεν μας πλησιάζουν κάτω από 50 χλμ. Όλοι έχουν καταλάβει την τρομερή ισχύ πυρός του «Μέγα Πέτρος» και του «Admiral Kuznetsov» είπε ο Malakhovsky .
«Βρισκόμαστε στην ανατολική Μεσόγειο είπε ο κυβερνήτης του «Admiral Kuznetsov», Sergei Artamonov στην ρωσική κρατική τηλεόραση.
«Είμαστε στην προκαθορισμένη ζώνη. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε κοινές ασκήσεις δυτικά της συριακής ακτής. Τα μαχητικά απονηώνονται από το αεροπλανοφόρο για να ελέγξουν την εμπόλεμη ζώνη».
«Οι πτήσεις συντονίζονται με την αεροπορική μας βάση και το λιμάνι. Οι πτήσεις συνεχίζονται κάθε μέρα για τις τελευταίες 4 ημέρες» τόνισε ο Artamonov.
«Su-33 επιτηρούν τον εναέριο χώρο πάνω από την Ταρτούς».
«Ka-27, Ka-31 από το «Admiral Kuznetsov» πετάνε συνεχώς».
«Δεν τέθηκε ποτέ θέμα ανεφοδιασμού μας. Δεν είχαμε ανάγκη».
Η Ρωσία με «NOTAM» δημιούργησε ζώνη ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο από 10 μέχρι 22 Νοεμβρίου. Ο εναέριος χώρος έχει κλείσει ενώ με δεύτερη ΝΟΤΑΜ προειδοποιεί για τους αεροδιαδρόμους που έχουν κλείσει μεταξύ Κύπρου και Συρίας.
Η Μόσχα στέλνει επιπλέον ενισχύσεις και συγκεκριμένα Su-25 και Su-24 τα οποία εντοπίστηκαν πίσω από ένα Il-76 στην Ιντλίμπ.
O oπλισμός του καταδρομικού «Μέγας Πέτρος»:
Λαμβάνει δεδομένα από δορυφορικό σύστημα και διαθέτει:
20 P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck) αντιπλοικούς πυραύλους 16 × 8 (128) 3K95 «Kinzhal» (SA-N-9) επιφανείας-αέρος 12 × 8 (96) S-300FM Fort-M επιφανείας-αέρος 44 OSA-MA (SA-N-4 Gecko) PD SAM 2 × RBU-1000 (Smerch-3) 305 mm ανθυποβρυχιακοί εκτοξευτές ρουκετών 2 × RBU-12000 (Udav-1) 254 mm ανθυποβρυχιακοί εκτοξευτές ρουκετών 1 twin AK-130 130 mm/L70 διπλά κανόνια των 130 χλστ 10 533 mm ASW/ASuW τορπιλοσωλήνες Type 53 ή SS-N-15 ανθυποβρυχιακοί πύραυλοι 6 × Kashtan (CADS-N-1) ναυτική έκδοση Pantsir
Το αντιτορπιλικό Severomorsk κλάσης Udaloy αποτελεί ένα από τα συνολικά 7 αντιτορπιλικά που βρίσκονται στις τάξεις του Ρωσικού Βόρειου Στόλου και ένα από τα 10 συνολικά της κλάσης που βρίσκονται σε υπηρεσία.
Τα αντιτορπιλικά της κλάσης έχουν κύρια καθήκοντα των ανθυποβρυχιακό πόλεμο και πιο ειδικά την προστασία των μονάδων μάχης στις ανοιχτές θάλασσες. Το σκάφος είναι ναυπήγησης 1984 και χρόνο ένταξης το 1987.
Το σκάφος που έχει πλήρωμα 300 ατόμων είναι εκτοπίσματος 7.570 τόνων έχει συνολικό μήκος 163μ. σύστημα πρόωσης τύπου COGAG που επιτρέπουν στο σκάφος να αναπτύσσει ταχύτητα της τάξης των 35 κόμβων ενώ το μεταφερόμενο καύσιμο επιτρέπει να φτάνει εμβέλειες της τάξης των 12.100ν.μ.
Ο κύριος οπλισμός του αποτελείται από δύο τετραπλούς εκτοξευτές των ανθυποβρυχιακών πυραύλων SS-N-14 Silex που σε συνδυασμό με τους δύο τετραπλούς τορπιλοσωλήνες των 533mm τα δύο συστήματα εκτόξευσης ανθυποβρυχιακών ρουκετών τα δύο ελικόπτερα ASW Ka-27M και τα δύο σόναρ (Horse Tail χαμηλών συχνοτήτων τύπου VDS και Horse Jaw σκάφους χαμηλών συχνοτήτων) εγγυώνται την πλήρη καταστροφή των αντίπαλων υποβρυχίων.
Ο υπόλοιπος οπλισμός τους αποτελείται από 64 (8Χ8) αντιαεροπορικούς πυραύλους του συστήματος TOR-M1 για αυτοπροστασία μαζί με τέσσερα 6πλά πυροβόλα ΑΚ-630 CIWS και δύο πυροβόλα των 100mm.
Ο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» ολοκλήρωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού το καλοκαίρι και τώρα διαθέτει τα νέα ναυτικά μαχητικά MiG-29K/KUB όπως και τη ναυτική έκδοση των επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52K.
Έτσι πιο συγκεκριμένα το σκάφος θα μεταφέρει 20 μονοθέσια MiG-29K, 4 διθέσια MiG-29KUB, 4 Su-25TG/UBP τουλάχιστον 6 με 10 Ka-52K, και 14 Su-33 (ναυτική έκδοση του Su-30SM) με νέο σύστημα ναυτιλίας.
Το Smetlivy είναι μεσαίου μεγέθους αντιτορπιλικό κλάσης Kashin Project 61M τελευταίο στις τάξεις του ρωσικού ναυτικού και ανήκει στη δύναμη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Το σκάφος που έχει καθελκυστεί το 1966 και μπήκε σε υπηρεσία το 1969 είναι εκτοπίσματος πλήρους φορτίου 4.898 τόνων μήκους 144μ., πλάτους 15,8μ. και έχει σύστημα πρόωσης τύπου COGAG με 4 αεριοστρόβιλους που του επιτρέπουν να αναπτύσσει ταχύτητα της τάξης των 38 κόμβων καθιστώντας το ένα από τα γρηγορότερα σκάφη στον κόσμο στην κατηγορία του.
Το πλήρωμα του σκάφους αποτελείται από 266 άτομα και ο οπλισμός του μετά τον εκσυγχρονισμό που ουσιαστικά κινήθηκε στην ενσωμάτωση δυνατοτήτων βολής πυραύλων επιφανείας-επιφανείας και την ενίσχυση του τομέα ηλεκτρονικού πολέμου αποτελείται από ένα διπλό πυροβόλο διπλής χρήσης των 76mm τύπου ΑΚ-726, δύο διπλούς εκτοξευτές Sa-N-1 Goa που αποτελούν τη ναυτική έκδοση των S-125 με 32 πυραύλους, έναν πενταπλό εκτοξευτή τορπιλών των 533mm, δύο ανθυποβρυχιακούς εκτοξευτές RBU-6.000 2 τετραπλούς εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-επιφανείας Kh-35 και φέρει και ASW ελικόπτερο τύπου Ka-27.
Η φρεγάτα «Admiral Grigorovich» παραδόθηκε σε υπηρεσία στις 10 Μαρτίου του 2016 από τα ναυπηγεία Yantar στο Καλίνιγκραντ και αποτελεί την πρώτη από συνολικά 6 φρεγάτες του τύπου Project 11356, 3 από τις οποίες θα παραδοθούν μέχρι το 2017. Η φρεγάτα είναι εκτοπίσματος 3.850 τόνων και πληρώματος 200 ατόμων ενώ φέρει νέας γενιάς ηλεκτρονικά συστήματα επίθεσης, επιτήρησης και άμυνας όπως και οπλικά συστήματα.
Πιο συγκεκριμένα οι φρεγάτες του τύπου που χρησιμοποιούν σύστημα πρόωσης κατηγορίας COGAG συνολικής δυναμικότητας ισχύος 69.000hp έχουν συνολικό μήκος 124,8μ. πλάτος 15,2 και βύθισμα 4,2μ. μπορούν να επιτύχουν μέγιστη αυτονομία 30 ημερών ή 4.850 ν.μ. με οικονομική ταχύτητα 14 κόμβων με την μέγιστη ταχύτητα να αγγίζει τους 30 κόμβους.
Επίσης στην σχεδίαση έχουν ενσωματωθεί χαρακτηριστικά μείωσης του θερμικού, ακουστικού και σε ραντάρ ίχνους.
Ο οπλισμός του είναι ισορροπημένος και ικανός να αντιμετωπίσει κάθε νέα απειλή και αποτελείται από πυροβόλο των 100mm A-190 έναν 8πλό εκτοξευτή UKSK VLS για πυραύλους κρουζ Kalibr και 3M55 Oniks, δύο 12λούς εκτοξευτές πυραύλων 3S90M Shtil-1 VLS , δύο συστήματα Kashtan CIWS, 8 πυραύλους Igla-1E (SA-16), δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες των 533mm και έναν εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών πυραύλων RBU-6000 ενώ έχει υπόστεγο και ελικοδρόμιο για ελικόπτερο τύπου Ka-27PL ή Ka-31.
Να σημειώσουμε ότι η σχεδίαση βασίζεται στις αντίστοιχες κλάσης TALWAR που κατασκεύασαν τα ίδια ναυπηγεία για το ινδικό ναυτικό και θεωρούνται ιδιαιτέρως αξιόμαχες.
Η κορβέτα 617 Mirazh κλάσης Nanuchka III (Project 1234.1)είναι η μία από τις 11 του τύπου που παραμένουν σε υπηρεσία με το ρωσικό ναυτικό.
Η έδρα του σκάφους είναι ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας και είναι ιδιαίτερα επίφοβη για τις εχθρικές δυνάμεις καθώς φέρει πυραύλους επιφανείας-επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς και μεγάλου βάρους κεφαλής που μπορεί να είναι ακόμα και πυρηνική.
Η κορβέτα είναι κατασκευής του 1983 και μπήκε σε υπηρεσία το 1986. Έχει εκτόπισμα 660 τόνους σε πλήρες φορτίο μήκος 59,3μ, πλάτος 12,6μ. ενώ το σύστημα πρόωσης αποτελείται από 3 πετρελαιοκινητήρες συνολικής ισχύος 30.000shp που επιτρέπουν στο σκάφος να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 32 κόμβους.
Το πλήρωμα αποτελείται από 60 μέλη ενώ η μέγιστη εμβέλεια φτάνει τα 2.500ν.μ. με ταχύτητα πλεύσης 12 κόμβους.
Στον ηλεκτρονικό του εξοπλισμό διαθέτει ραντάρ επιφανείας/αέρος, ελέγχου πυρός τύπου Tilt, καθώς και πλήρη σουίτα επικοινωνιών συμπεριλαμβανομένων και δορυφορικών επικοινωνιών.
Επίσης έχει προστεθεί στο σύστημα ναυτιλίας και συσκευή δορυφορικής ναυτιλίας τύπου GLONASS.
Ο οπλισμός τους είναι ιδιαίτερα ισχυρός για πόλεμο επιφανείας και το κύριο όπλο του είναι οι 6 πύραυλοι (δύο τριπλοί εκτοξευτές) επιφανείας-επιφανείας SS-N-9 ή κατά τη ρωσική ορολογία P-120 Malakhit.
Οι πύραυλοι έχουν εμβέλεια 120 χιλιομέτρων με κεφαλή βάρους 840 κιλών κάτι που τους κάνει ιδιαίτερα επίφοβους καθώς μπορεί να βυθίσει πολύ μεγάλες μονάδες με μόνο έναν πύραυλο.
Το συνολικό βάρους τους φτάνει τα 3.180 κιλά ενώ η μέγιστη ταχύτητα τους είναι στα 0,9μαχ. Η καθοδήγησης του πυραύλου είναι συνδυασμός αδρανειακού συστήματος ναυτιλίας με συνδυασμό ραντάρ τερματικής καθοδήγησης L-band ενώ φέρει και ζεύξη δεδομένων για ανανέωση των στοιχείων του στόχου.
Στον υπόλοιπο οπλισμό τους φέρουν αναδιπλούμενο εκτοξευτή αεράμυνας τύπου SA-N-4 για 20 πυραύλους (ναυτική έκδοση των OSA) ένα πυροβόλο των 76mm ΑΚ-176 και σύστημα αεράμυνας CIWS ΑΚ-630. Tο ελικόπτερο έγκαιρης προειδοποίησης Ka-31 Airborne Early Warning (AEW) του ρωσικού ναυτικού έκανε την εμφάνιση του στις ακτές της Συρίας. Τα ελικόπτερα του τύπου έχουν σχεδιαστεί να αναλαμβάνουν την εναέρια επιτήρηση για την προστασία του στόλου σε μεγάλες αποστάσει πέραν του ορίζοντα.
Το ραντάρ φέρεται επί περιστρεφόμενου ιστού στην κοιλιακή χώρα του σκάφους.
Τα τέσσερα σκέλη του συστήματος προσγείωσης είναι αναδιπλούμενα για να αφήνουν την περιστροφή της κεραίας ελεύθερη.
Το ραντάρ είναι το E-801E Oko (μάτι) με δυνατότητα έλεγχου 360° ενώ εντοπίζουν στόχους μεγέθους μαχητικού στα 150 χιλιόμετρα και σκάφους στα 200 χιλιόμετρα ενώ μπορεί να ανιχνεύει ταυτόχρονα 40 στόχους με την εικόνα να μεταδίδεται στα σκάφη μέσω ζεύξης δεδομένων ενώ είναι εξοπλισμένα και με Glonass και κινούμενο ψηφιακό χάρτη.
Τα υποβρύχια κλάσης Akula ΙΙ έχουν πλήρες εκτόπισμα σε κατάδυση 13,400 με 13,800 τόνους έχουν μήκος 110 μ. και στον οπλισμό τους εκτός από τα βλήματα cruise Kalibr διαθέτουν 4 τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 533 χλστ. και 4 των 650 χλδτ. Με περίπου 40 τορπίλες απόθεμα.
Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια τα οποία θεωρούνται από τα πλέον αθόρυβα υποβρύχια παγκοσμίως και ανήκουν στον βελτιωμένο τύπο Akula II απέπλευσαν από το Μούρμανσκ με στόχο να καλύψουν την αρμάδα από υποθαλάσσιες απειλές αλλά και να εκτελέσουν επιχειρήσεις κρούσης στόχων εδάφους καθώς όλα τα υποβρύχια φέρουν εκτός των τορπιλών και πυραύλους Κρουζ τύπου Kalibr.
Τα Akula είναι διπλού κήτους κατασκευής, εκτοπίσματος 13.400 τόνων μήκους 110μ. με πλήρωμα 62 ατόμων έχουν πυρηνικό αντιδραστήρα ΟΚ-659Μ που μέσω των γεννητριών παραγωγής ατμού κινούν το υποβρύχιο μέσω 7φιλης προπέλας επιτυγχάνοντας ταχύτητες της τάξης των 35 κόμβων ενώ μπορούν να καταδυθούν σε βάθη μέχρι και τα 520μ.
Ο οπλισμός τους αποτελείται 4 τορπιλοσωλήνες των 533 mm για 28 τορπίλες και πυραύλους Kalibr και 4 τορπιλοσωλήνες των 650 mm για 12 τορπίλες βαρέως τύπου ή επιπλέον πυραύλους κρουζ ενώ φέρουν και 3 εκτοξευτές MANPADS IGLA για 18 πυραύλους. Επίσης και πέραν της πολύ χαμηλής ακουστικής απόδοσης ο εξοπλισμός τους αποτελείται ενεργό και παθητικό σόναρ με πλευρικές διατάξεις διάταξης φάσης καθώς και σόναρ εντοπισμού ναρκών ενώ υπάρχει και πλήρης σουίτα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων και ραντάρ στην μορφή περισκοπίων.
Τα υποβρύχια κλάσης Improved Kilo όπως αυτά που έχει παραλάβει ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας (4 έχουν παραληφθεί απομένουν ακόμα 2) ανήκουν στο project 636 και έχουν εκτόπισμα 3950 τόνους μήκος 74μ. πλήρωμα 52 ατόμων ενώ στους 6 τορπιλοσωλήνες των 533mm μπορούν να εκτοξευτούν 18 όλα είτε τορπίλες είτε οι νέοι πύραυλοι τύπου Kalibr. Τέλος κάθε υποβρύχιο φέρει εκτοξευτή MANPADS τύπου SA-N-10 με 8 πυραύλους.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου