Νέα συντριβή πάλι στην έρημο του Μίντι εντός της υεμενικής επικράτειας υπέστη ο σαουδαραβικός Στρατός από τους Σιίτες Χούθι Κατά την επιχείρηση δύο τεθωρακισμένων Ταγμάτων με άρματα μάχης Μ1Α1 εναντίον των θέσεων των Σιιτών μαχητών μετά από σφοδρές μάχες και τρεις συνεχόμενες επιθέσεις αποδείχτηκε ότι ήταν αδύνατο να σπάσουν οι αμυντικές γραμμές των Χούθι παρά το γεγονός ότι οι Σαουδάραβες είχαν αεροπορική υπεροχή και ανώτερο οπλισμό.
Οι μάχες έλαβαν χώρα στην περιφέρεια Hajjah και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ο βασιλικός Στρατός έχασε πάνω από 100 στρατιώτες ενώ έχασε τρία άρματα μάχης και 6 ΤΟΜΑ. Σε μία περίπτωση εβλήθη από αντιαρματικό πύραυλο Konkurs-Μ, ένα ΤΟΜΑ Μ113 και σκοτώθηκαν και οι 8 επιβαίνοντες ακαριαία!
Υπάρχει και το σχετικό βίντεο που δείχνει τα πτώματα των Σαουδαράβων στρατιωτών στην έρημο Midi Desert μετά την υποχώρησή τους
Οι μάχες που έλαβαν χώρα ήταν από τις πιο αιματηρές για την Σ.Αραβία εντός του 2016 και θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις για να παραδοθούν οι σοροί των στρατιωτών στον βασιλικό Στρατό.
Είναι άλλη μια ντροπιαστική και οδυνηρή ήττα μετά από αυτή που υπέστη ο βασιλικός σαουδαραβικός Στρατός στην επαρχεία Midi της περιφέρειας της Hajjah στην βορειοδυτική Υεμένη τον Μάϊο του 2016 όπου κατα την δάρκεια των συγκρούσεων με τους Σιίτες Χούθι που αποτελούν πλέον τις επίσημες ΕΔ της χώρας έχασαν πάνω από 500 άνδρες προκαλώντας ένα σοκ στο Ριάντ το οποίο έσπευσε τότε άμεσα να ζητήσει εκεχειρία για να αναδιατάξει τις δυνάμεις του.
Η ήττα τότε ήταν πέραν του αναμενόμενου ντροπιαστική και σε συνδυασμό με αυτές που επακολούθησαν δημιουργήθηκαν μεγάλα ερωηματικά για το αξιόμαχο του βασιλικού Στρατού αλλά και όλων των σαουδαραβικών ΕΔ γενικότερα.
Η Σ.Αραβία ξοδεύει πολλά δισ.δολάρια κατ'έτος για να έχει υπερσύγχρονες ΕΔ και αεροπορική υπεροπλία στον Περσικό Κόλπο και όμως έχει μέχρι σήμερα χάσει έναν πόλεμο εναντίον σαφέστατα κατώτερων από απόψεως εξοπλισμού δυνάμεων όπως των Σιιτών Χούθι που είναι η κυριαρχούσα φυλή στην Υεμένη.
Οι ήττες των Σαουδαράβων προκαλούν ένα επιπλέον ερώτημα. Τι θα έκαναν απέναντι σε έναν οργανωμένο,αξιόμαχο και εμπειροπόλεμο Στρατό όπως ο ιρανικός.
Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει να κάνει με την σύγκρουση στο Κόλπο των δύο μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων.
Οι πιθανότητες η Υεμένη να μετατραπεί ξανά σε πεδίο μάχης για έναν παρατεταμένο πόλεμο είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με τη μεσολάβηση των δύο δυνάμεων:
Της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν (οι οποίες, σε αντίθεση με τη σύγκρουση της δεκαετίας του '60, είναι πλέον αντιμαχόμενες).
Οι Σαουδάραβες είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τους Χούτι επειδή είναι Σιίτες, υποστηρικτές της αίρεσης Ζαΐντι των σιιτών του Ισλάμ. Φοβούνται ότι η «επανάσταση» των Χούτι «θα μπορούσε να εξαπλωθεί ως τα νότια σύνορά» και να ενθαρρύνουν τους δικούς τους ανήσυχους μειονοτικούς Σιίτες.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2000, οι Σαουδάραβες είχαν καταστείλει εξέγερση Σιιτών στην επαρχία Ναχράν, η οποία συνορεύει με περιοχές που ελέγχονται τώρα από τους Χούτι.
Από την άλλη το Ιράν, στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στους Χούτι.
Τα βίντεο που ακολουθούν είναι από τις μάχες του Μαϊου
0 comments
Δημοσίευση σχολίου