Στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εργάζονται πυρετωδώς για τη δημιουργία μιας αυτόνομης στρατιάς ρομπότ του μέλλοντος: πολεμικές μηχανές που θα παραπέμπουν στον «Εξολοθρευτή» του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, drones, μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά ακόμη και υποβρύχια που θα τα χειρίζονται προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και θα διεξάγουν τους πολέμους των επόμενων δεκαετιών....
Στο ερευνητικό τμήμα του Πενταγώνου, το λεγόμενο „Defense Advanced Research Projects Agency“ (Darpa), δοκιμάζουν ήδη τα οπλικά συστήματα του μέλλοντος, όπως αποκάλυψαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.Ένα μικρό drone, εφοδιασμένο με έξι ρότορες, αιωρείται πάνω απ' το ομοίωμα ενός χωριού κάπου στη Μέση Ανατολή. Εκ πρώτης όψεως η συσκευή δεν διαφέρει και πολύ από τα τηλεχειριζόμενα αεροπλανάκια που πωλούνται στα καταστήματα παιχνιδιών.
Ωστόσο, το χειρισμό του drone αυτού έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, που λαμβάνει μόνο του αποφάσεις και διδάσκεται συνεχώς απ' το περιβάλλον, τα λάθη του ή εκείνα των αντιπάλων...
Το αεροπλανάκι μεταδίδει λεπτομερείς εικόνες μιας ομάδας ανδρών, οπλισμένων με Καλάσνικοφ, που κινούνται ύποπτα στο έδαφος. Το drone τους ακολουθεί αθόρυβα και τις επόμενες κινήσεις θα αποφασίσει ο υπολογιστής, χωρίς να επέμβει πουθενά ανθρώπινο χέρι. Τέτοια δεδομένα θα μπορούσαν μελλοντικά να αποστέλλονται κατευθείαν σε ρομπότ-μαχητές στο έδαφος, ή σε τηλεκατευθυνόμενα από Η/Υ μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους, που θα μπορούσαν να αποφασίζουν εν πτήσει για τους στόχους των επιθέσεων.
Τα αυτόνομα και ημι-αυτόνομα οπλικά συστήματα θυμίζουν ολοένα και περισσότερα ταινίες χολιγουντιανές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, την ώρα που φουντώνει η συζήτηση μεταξύ επιστημόνων και ακτιβιστών για τις επιπλοκές από τη χρήση τέτοιων στρατιών από ρομπότ: Είναι δυνατόν να επιτρέψουμε πραγματικά σε κομπιούτερ να λαμβάνουν αποφάσεις ζωής και θανάτου; Και τι θα γίνει αν αυτά τα high tech οπλικά συστήματα στραφούν κατά του ίδιου του δημιουργού τους;
Ερωτήματα όπως αυτό ανασύρουν αρχέγονους φόβους στην επιφάνεια: ποιος δεν θυμάται τη σειρά ταινιών «Εξολοθρευτής», στις οποίες το αυτόνομο στρατιωτικό δίκτυο Skynet παίρνει τον έλεγχο των αποφάσεων και καταστρέφει τον πλανήτη με πυρηνικά πλήγματα.
Όμως παρά τον έντονο σκεπτικισμό και τις ανησυχίες που διατυπώνονται, το Πεντάγωνο προχωρά ακάθεκτο:
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αναπτύσει αυτόνομα, μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, που θα πετούν σε σμήνος.
Γίνονται δοκιμές με πυραύλους υψηλής τεχνολογίας, όπου ένας υπολογιστής θα επιλέγει τους στόχους.
Ναυπηγούνται πολεμικά σκάφη, που θα εντοπίζουν (εχθρικά) υποβρύχια και θα μπορούν να τα ακολουθούν επί χιλιάδες ναυτικά μίλια.
Ο φόβος μιας νέας κούρσας εξοπλισμών
To Πεντάγωνο επενδύει το ιλιγγιώδες ποσό των 18 δισ δολαρίων για τη δημιουργία της στρατιάς ρομπότ: «δεν έχουμε και πολλές επιλογές», λένε. Στρατηγικοί αντίπαλοι, όπως η Κίνα κι η Ρωσία, αλλά και σύμμαχοι όπως το Ισραήλ κι η Βρετανία, ξοδεύουν παρόμοια ποσά για τη δημιουργία δυνάμεων κρούσης επιστημονικής φαντασίας. Κι η Αμερική δεν είναι, όπως φαίνεται, διατεθειμένη να χάσει τον τίτλο της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης του πλανήτη στην εξοπλιστική κούρσα των ρομποτικών στρατιών του μέλλοντος.
Μόσχα και Πεκίνο έχουν ήδη κάνει ανάλογες προόδους με την Ουάσιγκτον στον τομέα αυτό, εξ' ου κι η αγωνία στο Πεντάγωνο να προλάβουν «δυσάρεστες» εξελίξεις.
Τα πλεονεκτήματα μιας στρατιάς ρομπότ στα πεδία των μαχών είναι προφανή: μπορούν να εξαπολύουν ταχύτερες και πιο ακριβείς επιθέσεις σε ζώνες, όπου δεν θα τολμούσαν άνθρωποι να πατήσουν το πόδι τους, ενώ μειώνονται δραστικά οι ανθρώπινες απώλειες σε στρατιώτες και πιλότους. Η πρόκληση, όμως, είναι να διασφαλιστεί ότι οι πολεμικές αυτές μηχανές θα συνεργάζονται με τους στρατιώτες και δεν θα τους απειλήσουν.
Προειδοποιητική επιστολή 100 επιστημόνων
Σε πρώτη φάση οι ιθύνοντες του προγράμματος εστιάζουν στη δημιουργία ενός υβριδικού στρατού ανθρώπων και μηχανών: τα ρομπότ θα έχουν υποστηρικτικό ρόλο, παρέχοντας π.χ. στους στρατιώτες δεδομένα με την τεχνική της λεγόμενης „Augmented Reality“ (διευρυμένης πραγματικότητας) στο οπτικό τους πεδίο. Τις τελικές αποφάσεις θα λαμβάνουν πάντοτε άνθρωποι και όχι δίκτυα τεχνητής νοημοσύνης.
Αλλά κι αυτή η προοπτική δεν αρκεί για να σιγάσει τις επικριτικές φωνές. Εκατό επιστήμονες υπέγραψαν πέρυσι μια ανοικτή επιστολή, με την οποία προειδοποιούσαν ότι η ανάπτυξη ακόμη και των απλούστερων «ευφυών» οπλικών συστημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εξοπλιστική κούρσα – χώρια που μπορεί να πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων ή ενός κράτους-παρία (όπως η Βόρειος Κορέα). «Αυτά τα αυτόνομα όπλα θα είναι τα αυριανά Καλάσνικοφ», αναφέρουν στην επιστολή διαμαρτυρίας.
Όμως στο Πεντάγωνο η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη: στρατιά ρομπότ θα δημιουργηθεί, το ερώτημα είναι τι περιθώρια ελιγμών θα της αφήσουν. Όπως και νά 'χει θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμη μέχρις ότου θα μπορέσει ένα ρομπότ-μαχητής να σταλεί στα πεδία των μαχών...
0 comments
Δημοσίευση σχολίου