Αλλάζει δραματικά ο ρόλος της Ρωσίας στη Μεσόγειo .Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )Αλλάζοντας τελείως όλα τα μέχρι τώρα γεωπολιτικά δεδομένα το ρωσικό γενικό επιτελείο σχεδιάζει την αποστολή στρατηγικών βομβαρδιστικών έχοντας πυραύλους με πυρηνική κεφαλή Tu-22M3 και αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου Su-35S στην Κύπρο.
Πρόκειται για την υλοποίηση της προ μηνός συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και Κύπρου για την μεταστάθμευση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και του κατάπλου ρωσικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια και αεροδρόμια, για επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας στην Συρία.Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα θέσει τις βρετανικές βάσεις σε πλήρη και ολοκληρωτική παρακολούθηση των ρωσικών αεροσκαφών, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.
Ο ρόλος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή έχει αλλάξει δραματικά και έχει πάψει προ πολλού να είναι διακοσμητικός, δίνοντας την δυνατότητα επιστροφής της Ρωσίας σε αυτήν την περιοχή του κόσμου ως έναν από τους κορυφαίους παίκτες, τονίζει το δημοσίευμα.
Οι Ρώσοι επιτελείς που σχεδιάζουν και συμμετέχουν στη στρατιωτική αντιπαράθεση στο συριακό έδαφος, επιθυμούν να επεκτείνουν το εύρος των προσωρινών βάσεων τους μη θέλοντας να βάλουν σε «ένα καλάθι όλα τα αυγά», κάτι που αποτελεί σημείο αναφοράς για την νέα ρωσική πολιτική και στρατιωτική στρατηγική.
Με αυτή την έννοια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία και έχει τη φήμη της άκρως φιλικής χώρας προς την Ρωσία.Η στρατηγική σημασία της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εμφανής και αρκεί μια απλή ματιά στο χάρτη. Το νησί βρίσκεται στη διασταύρωση της Ευρώπης και Ασίας, σε Ανατολή και Δύση, και εκεί συναντώνται ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ.
Εκεί συμπλέκονται και συγκρούονται τα συμφέροντα ενός πλήθους διαφορετικού μεγέθους οντοτήτων Τουρκία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΕΕ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρωσία και Ισραήλ, συνεχίζει το ρωσικό άρθρο .Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο συγκρούσεων των κορυφαίων δυνάμεων παγκοσμίως αλλά και περιφερειακών δυνάμεων, διεθνών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών.
Σε μια πιο στενή στρατιωτική άποψη, το νησί εμφανίζεται ως ένα στατικό αεροπλανοφόρο στα ανοικτά των ακτών της Ανατολής και στο οποίο ανεμίζει η βρετανική σημαία.Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων Ρώσων με Κύπριους αξιωματούχους συμφωνήθηκε το ζήτημα της χρήσης της στρατιωτικής υποδομής του νησιού από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών ενεργειών στη Συρία.
Συνήθως, αυτό το ζήτημα εγείρεται και στο πεδίο πληροφοριών στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις συνεδριάσεις των Προέδρων ή Πρωθυπουργών της Ρωσίας με την κυπριακή ηγεσία.Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα δίνει την δυνατότητα αυτή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.Υπάρχει συμφωνία για το δικαίωμα επίσκεψης ρωσικών πολεμικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια καθώς και πολεμικών αεροσκαφών. Παρέχεται επίσης το δικαίωμα του κατάπλου στους λιμένες ρωσικών πολεμικών πλοίων , όπως της αρμάδα του αεροπλανοφόρου «Κουζνέτσωφ» , επίσης για ανθρωπιστικούς σκοπούς στην Συρία.
Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έπαθαν παράκρουση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της Ρωσίας με την Κύπρο, αναφέρουν Ρώσοι αξιωματούχοι.ΟΙ ίδιοι Ρώσοι επιτελείς τόνισαν ότι «Η αντίδραση πανικού της Δύσης στη στρατιωτική συμφωνία Ρωσίας-Κύπρου ήταν εντελώς παράλογη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στο νησί δύο μεγάλες στρατιωτικές βάσεις (Ακρωτήρι και Δεκέλεια), ενώ υπάρχουν και 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα που κατέχουν παράνομα εδώ και 50 και πλέον χρόνια την μισή Κύπρο» .
Έτσι, όλες οι προσπάθειες για να ακυρώσουν την ρωσο-κυπριακή αμυντική συμφωνία και την μετάβαση του νησιού υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας φαίνεται πρωτόγονα αβάσιμη να τρομάξει το Κρεμλίνο.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου