Απίστευτη επίδειξη δύναμης από την Ρωσία προς Τουρκία και ΗΠΑ με τα δυο περιστατικά που αποκαλύφθηκαν σήμερα και όχι τυχαία. Έξι τουρκικά μαχητικά είχαν εγκλωβιστεί από τους ρωσικούς S-400 από τον τουρκικό εναέριο χώρο πριν καν προλάβουν να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο για να βομβαρδίσουν στο Β.Χαλέπι ενώ ένα Su-35S που συνόδευε ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος ήρθε αντιμέτωπο με ένα F-22 που με τη σειρά του συνόδευε ένα Β-52.
Το περιστατικό μάλιστα το αποκάλυψαν οι Αμερικανοί σε μια προσπάθεια να δείξουν και προς την Τουρκία ότι στην Συρία όποτε θέλει η Ρωσία επιβάλει «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Να δούμε πως θα αντιδράσει ο Ρ.Τ.Ερντογάν μετά το σημερινό κάζο…
Οι Aμερικανοί ανέφεραν ότι ρωσικό μαχητικό Su-35 πέταξε «επικίνδυνα» – ήταν η λέξη που χρησιμοποίησαν – κοντά σε δικό τους μαχητικό τύπου F-22 πάνω από τον ουρανό της Συρίας.
Oι ΗΠΑ τόνισαν ότι οι Ρώσοι πιλότοι δεν είχαν καταφέρει να δουν το δικό τους καθώς η τεχνολογία stealth και η νύχτα απέτρεψε τόσο ηλεκτρονική όσο και οπτική αναγνώριση.
Μάλιστα η αναφορά λέει ότι οι πιλότοι ένιωσαν τους στροβιλισμούς των ρωσικών κινητήρων σαν να ήταν δίπλα τους.
Για να ενισχύσουν την άποψή τους ανέφεραν ότι στην διάρκεια επικοινωνίας των στρατηγείων μετά οι Ρώσοι ανέφεραν ότι δεν είχαν δει (!) οι πιλότοι τους τα αμερικανικά.
Η Ρωσία χρησιμοποίησε την ίδια φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε με την ανακοίνωση της ανάπτυξη του αντιβαλλιστικού συστήματος S-300V4 στη Συρία.
«Όλες οι ψευδαισθήσεις των ερασιτεχνών για ύπαρξη αόρατων μαχητικών (F-22) θα αντικρίσουν μια απογοητευτική πραγματικότητα» είχε πει τότε ο Konashenkov.
Δεν θα μπορούσαν να αναφέρουν και κάτι άλλο οι Αμερικανοί καθώς για μια σειρά από λόγους είναι πρακτικά αδύνατο να μην είχαν δει το F-22 στις αποστάσεις που αναφέρουν οι Αμερικανοί.
Το ρωσικό μαχητικό Su-35 κάνει χρήση του ραντάρ ΝΙΙΡ Ν035 IRbis-E και επιτρέπει τον εντοπισμό στην απόσταση των 400 χλμ, την παρακολούθηση 30 εναέριων στόχων ταυτόχρονα και την πραγματοποίηση ταυτόχρονων βολών σε 8 από αυτούς.
Το IRbis-E X-band διαθέτει συνολική ισχύ εξόδου 20 KW κάτι που του παρέχει μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού επερχόμενου στόχου μεγέθους μαχητικού αεροσκάφους με συνολικό RCS τα 3 τμ φτάνει τα 400 χλμ. , με γωνία διόπτευσης τις 100 μοίρες στο αζιμούθο και εντοπισμό στόχου που απέρχεται τα 150 km.
Όταν το εύρος έρευνας αυξάνεται στις 300 μοίρες, με μηχανική υποβοήθηση, η εμβέλεια για αποκάλυψη ίδιου στόχου ανέρχεται στα 200 km, ενώ στην περίπτωση που η σχετική θέση του στόχου παρουσιάζει επιστροφές από το έδαφος η εμβέλεια αυτή μειώνεται στα 170 km.
Επιπλέον το μαχητικό έχει εγκατεστημένο και το ηλεκτροοπτικό σύστημα OLS-35 IRST που σε δοκιμές έχει ανιχνεύσει μαχητικό χωρίς την χρήση μετάκαυσης στα 90 χιλιόμετρα από το οπίσθιο τμήμα του ενώ πέφτει στα 50 χιλιόμετρα σε διαμόρφωση εντοπισμού μαχητικού στο πρόσθιο τμήμα.
Επομένως οι δηλώσεις των Αμερικανών απλά δεν μπορούν να ισχύουν.
Ακόμα και αν κάνει χρήση της τεχνολογίας stealth το F-22 μπορεί να μειώσει το ίχνος εντοπισμού αλλά όχι στις αποστάσεις που ανέφεραν δηλαδή 900 μέτρα με πορεία σύγκρουσης σε 6 δευτεράλεπτα!
Αυτό που έγινε ήταν ότι τα ρώσικα και αμερικανικά μαχητικά είχαν κλειστά τα ραντάρ τους και το μεν αμερικανικό βασίζονταν στο σύστημα αυτοπροστασίας του για εντοπισμό εισερχόμενων απειλών και το Su-35 έκανε χρήση των ECM Khibiny-10V και έμεινε πρακτικά αθέατο.
Το ρωσικό μαχητικό με την χρήση του ανιχνευτή υπερύθρων (το F-22 δεν έχει αντίστοιχο σύστημα) εντόπισε το αμερικανικό μαχητικό και απλά ήθελε να του κάνει «πλάκα» δηλαδή να τους αποδείξει ότι δεν μπορούν να κρύβονται για πολύ στην τεχνολογία stealth, αυτός άλλωστε και είναι ο λόγος της τόσο κοντινής απόστασης αλλά σε ελεγχόμενη πορεία που εκτέλεσαν τα ρωσικά μαχητικά.
Απλά γιατί ήξεραν που ήταν.
Δεν είναι άλλωστε οι τυχαίες οι δηλώσεις των Αμερικανών κατά καιρούς περί μη ευπρεπής και επαγγελματικής συμπεριφορά των Ρώσων πιλότων. Μάλλον δεν είχαν μάθει να μάχονται καθώς οι ασκήσεις με τους νατοϊκούς συμμάχους τους δείχνει πάντα νικητές.
Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny (L-175) κατασκευής της KRET θεωρείται ένα από τα ατού των ρωσικών μαχητικών καθώς ο παρεμβολέας αυτός που μεταφέρεται σε ατρακτίδια επί των ακροπτερυγίων των αεροσκαφών είναι ικανός όχι μόνο να εντοπίζει τις συσκευές ραντάρ που μπορούν να το ανιχνεύσουν αλλά μπορεί να εκτελέσει τόσο παρεμβολή όσο και εκτροπή του σήματος ώστε οι αντίπαλοι πύραυλοι να βρεθούν σε διαφορετικό από το πραγματικό σημείο που βρίσκεται το μαχητικό.
Οι Ρώσοι δηλώνουν ότι όσα αεροσκάφη φέρουν το σύστημα επιτυγχάνουν αύξηση της επιβιωσιμότητας κατά 30% σε σχέση με την μεταφορά μόνο του συστήματος αυτοπροστασίας. Μάλιστα το σύστημα μπορεί να δράσει και ως εξαγωγέας δεδομένων για την εξαπόλυση πυραύλων κατά ραντάρ δρώντας έτσι και σαν επιθετικό όπλο.
Στα Su-35 έχει εγκατασταθεί η έκδοση Khibiny-10V που πλέον μεταφέρεται εσωτερικά αποδεσμεύοντας έτσι και τους ακροπτερύγιους φορείς για την μεταφορά όπλων.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου