Απολαμβάνω να είμαι ονειροπόλος, να πιστεύω τα παραμύθια και τις παιδικές ιστορίες, να πετάω με το ζαχαρένιο σύννεφο ψηλά στον ουρανό.

Κάποιος που είναι από τη φύση του αισιόδοξος, είναι πιο εύκολο να επικεντρωθεί στη θετική πλευρά της ζωής και σε αυτό που θέλει να δημιουργήσει, ενώ αντιθέτως δεν προσκολλάται στην πραγματικότητα των «πρέπει» και του δογματισμού. Και ενώ πολλοί άνθρωποι στη ζωή μας, μας δασκάλευαν το πόσο απαραίτητο είναι να είμαστε υπεύθυνοι και ρεαλιστές, έχω μάθει ότι η φαντασία είναι πολύ πιο πολύτιμη από την πραγματικότητα και εδώ αναφέρω μερικούς λόγους για τους οποίους ισχύει κάτι τέτοιο.

1. Η φαντασία θεριεύει το πάθος.

Ως ενήλικες εγκλωβιζόμαστε σε έναν κόσμο γεμάτο ευθύνες και υποχρεώσεις, που τα πάντα καθοδηγούνται από την πρακτικότητα. Τα χρήματα, οι λογαριασμοί και οι θέσεις εργασίας (πολλές από τις οποίες μισούμε) υπαγορεύουν το πώς θα ζήσουμε, το πως θα αναπνεύσουμε, και το πως θα βιώσουμε τον κόσμο.

Όταν κάνουμε όνειρα, αξιοποιούμε τη φαντασία μας, όπως κάναμε παιδιά και θυμίζουμε στον εαυτό μας το παιδικό μας ταλέντο και γούστο με το οποία παθιαζόμασταν. Κάπου στην πορεία φαίνεται να εκτροχιαστήκαμε και να αποσυνδεθήκαμε από τα όσα μας άρεσαν να κάνουμε και έδιναν σκοπό στη ζωή μας, ενώ τα αντικαταστήσαμε με καταναγκαστικά πράγματα για την επιβίωσή. Ποιος λέει ότι δεν μπορείς να είσαι ταυτόχρονα παθιασμένος και υπεύθυνος;

2. Η φαντασία και οι σκέψεις δημιουργούν το μέλλον μας.

Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε δεξιά και αριστερά πως «οι σκέψεις γίνονται πράγματα» και πως οι μύες της φαντασίας είναι ικανοί να βοηθήσουν να γίνει το αδύνατο. Όταν μένουμε απορροφημένοι στην εικόνα που βλέπουμε σταθερά μπροστά μας, δηλαδή τη σημερινή μας πραγματικότητά, ζούμε συνεχώς τις ίδιες προκλήσεις, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες εμπειρίες ξανά και ξανά. Όταν τολμήσουμε να επικεντρωθούμε με τη φαντασία μας στην πραγματικότητα που θέλουμε να ζήσουμε, βάζουμε σε κίνηση την διαδικασία μέσα από την οποία μπορούν να συμβούν θαυμάσιες αλλαγές.

Και όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν τόσο εύγλωττα δήλωσε:

«Είμαι αρκετά καλλιτέχνης για να μπορώ να ζωγραφίζω ελεύθερα στην φαντασία μου…Η φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη. Η φαντασία περικυκλώνει τον κόσμο.»

3. Η φαντασία διεγείρει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Μερικές από τις πιο σημαντικές και καινοτόμες δημιουργίες έχουν προέλθει από την απλή πράξη του να φανταστούμε κάτι μεγαλύτερο, πιο εύκολο ή πιο όμορφο. Οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες έχουν το χάρισμα να σκέπτονται διαφορετικά από τα τετριμμένα επιτρέποντας στη φαντασία τους να αναπτύσσει και να εξελίσσει ελεύθερα τις σκέψεις τους.

Όλες οι δημιουργίες και εξελίξεις που έχουν προέλθει μέσα από τη φαντασία των εφευρετών έχουν αλλάξει τον τρόπο που ζούμε ριζικά. Χωρίς τη φαντασία δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ποτέ το διαδίκτυο, τα smartphones, τα αεροπλάνα, και τα άλλα καταπληκτικά τεχνολογικά επιτεύγματα στα οποία βασιζόμαστε καθημερινά. Με απλά λόγια, η φαντασία είναι το βασικό συστατικό για την ανάπτυξη και την πρόοδο του κόσμου μας.

4. Η φαντασία είναι μαγική.

Καθίστε μια στιγμή και παρακολουθήστε ένα μικρό παιδί να παίζει μόνο του και θα ζήσετε από πρώτο χέρι τη μαγεία που προέρχεται από τη φαντασία. Η δημιουργική σκέψη μετατρέπει τον κόσμο γύρω μας σε μια μαγική εμπειρία. Είναι αυτή που μετατρέπει ένα απλό κουτί σε ένα διαστημικό πύραυλο, ένα καλάθι ρούχων σε ένα πειρατικό πλοίο και μια απλή μπανιέρα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Βλέποντας για μια στιγμή τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού είναι αρκετό για να επαναφέρετε την χαρά στη καρδιά σας και να απολαύσετε το παραμύθι που η φαντασία σας προσφέρει. Πόσο καταπληκτικός θα ήταν ο κόσμος μας, αν όλοι βιώναμε την ίδια ευχαρίστηση και το ξάφνιασμα κάθε μέρα;

5. Μερικές φορές η πραγματικότητα μας πονά και μας αρρωσταίνει.

Παρακολουθώντας τις ειδήσεις και ακούγοντας συνεχώς για οικονομική κρίση, βία, εγκλήματα, ασθένειες, και μιζέρια στον κόσμο είναι αρκετό για να κάνει τον καθένα από μας να καταρρεύσει συναισθηματικά. Πέφτοντας στην παγίδα να ερμηνεύουμε λανθασμένα τον κόσμο και να πιστεύουμε πως αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος που λειτουργεί η φύση γύρω μας, γινόμαστε θύματα και εγκαταλείπουμε την αληθινή μας δημιουργική δύναμη.

Αντιθέτως, χρησιμοποιώντας τους μύες της φαντασίας μας για να κάνουμε δημιουργικά πράγματα στη ζωή μας και στις ζωές των άλλων, προσφέρουμε ελπίδα. Και όπου υπάρχει ελπίδα, υπάρχει και η ευκαιρία για μεταμόρφωση και για αλλαγή, δύο πράγματα που είναι απαραίτητα για μας, ώστε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για τις επόμενες γενιές.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε δίκιο όταν είπε:
«Η πραγματικότητα είναι απλά μια ψευδαίσθηση, αν και πολύ επίμονη.»
Η πραγματικότητα είναι απλώς μια εξωτερική έκφραση του τι έχουμε επιλέξει να δεχτούμε και να εστιάσουμε σε αυτόν τον κόσμο. Αλλά όταν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε στις ζωές μας, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Με μια τέτοια δημιουργική ικανότητα, γιατί να επικεντρωνόμαστε σαν παθητικοί δέκτες στην πραγματικότητα που μας επιβάλουν διαιωνίζοντας ένα μέτριο προς άσχημο κόσμο; Έχουμε τη δύναμη να δημιουργήσουμε πολύ περισσότερα και είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας για να αλλάξουμε τη ζωή μας και τον κόσμο μας προς το καλύτερο.

Follow Share:

Post A Comment: 1

Blog

1 comment

thevείπε...

"Κακοί μάρτυρες ἀνθρώποισιν ὁφθαλμοί καὶ ὦτα βαρβάρους ψυχάς ἐχόντων" Ἡράκλειτος

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications