Υποβρύχιο σπήλαιο με βάθος 404 μέτρων ανακαλύφθηκε στην Τσεχία [Βίντεο]
Γραφική αναπαράσταση οπού πιστεύεται οτι κατοικούν τέρατα σε αυτά τα βάθη
In this photo taken Sept. 27, 2016 in the flooded Hranicka Propast, or Hranice Abyss, in the Czech Republic Polish explorer Krzysztof Starnawski, left, and Bartlomiej Grynda, right, are reading images from a remotely-operated underwater robot, or ROV, that went to the record depth of 404 meters ,1,325 feet, revealing the limestone abyss to be the world's deepest flooded cave, during the 'Hranicka Propast - step beyond 400m' expedition led by Starnawski and partly funded by the National Geographic. (AP Photo/ Marcin Jamkowski)
Πολωνοί και Τσέχοι σπηλαιοκαταδύτες το εξερευνούν με τη βοήθεια τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου ρομπότ (ROV)

Μια ομάδα εξερευνητών στην πόλη Hranice, στην ανατολική Τσεχία ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει τη βαθύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου, η οποία έχει βάθος τουλάχιστον 404 μέτρα.

Κατά 12 μέτρα βαθύτερο από το… βαθύτερο έως σήμερα σπήλαιο στον κόσμο φαίνεται πως είναι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το υποβρύχιο σπήλαιο Χράνικα Πρόπαστ στην Τσεχία καθώς είναι πλημμυρισμένο με νερό σε βάθος που φθάνει τα 404 μέτρα, περισσότερα από κάθε άλλο που έχει ανακαλυφθεί στον κόσμο, ενώ δεν αποκλείεται το βάθος του νερού να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Πολωνοί και Τσέχοι σπηλαιοκαταδύτες το εξερευνούν με τη βοήθεια τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου ρομπότ (ROV), καθώς βάθη κάτω από τα 400 μέτρα είναι πέρα από τα όρια της σπηλαιοκατάδυσης από άνθρωπο. Μέχρι στιγμής το βάθος του νερού στο τσεχικό σπήλαιο είναι 12 μέτρα μεγαλύτερο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, το σπήλαιο Πότσο ντελ Μέρο στην Ιταλία (βάθος νερού 392 μέτρα).

Η ανακάλυψη, κοντά στην πόλη Χράνιτσε της ανατολικής Τσεχίας, έγινε από τον Πολωνό σπηλαιοκαταδύτη Κριστόφ Σταρνάφσκι, ο οποίος δήλωσε ότι ένιωσε «ο Κολόμβος του 21ου αιώνα». Ο επίμονος… σπηλαιοκαταδύτης είχε μπει για πρώτη φορά στο σπήλαιο το 1999 και έκτοτε δεν σταμάτησε την εξερεύνησή του. Η κατάδυση σε βάθος ρεκόρ έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου, με τη χρηματοδοτική στήριξη του National Geographic, το οποίο δημοσιοποίησε και το επίτευγμα.

Στο βυθό του σπηλαίου οι σπηλαιολόγοι βρήκαν πεσμένα δέντρα, κορμούς και κλαδιά, ένδειξη ότι η μορφολογία του σπηλαίου έχει αλλάξει στην πορεία του χρόνου, καθώς σήμερα είναι αδύνατο να πέσει κάτι τόσο μεγάλο από την είσοδό του. Οι σπηλαιολόγοι θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι το σπήλαιο έχει μεγαλύτερο βάθος και βασίζονται στο ρομπότ για να πάει ακόμη πιο βαθιά στο μέλλον.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications