To πιο περίεργο και αινιγματικό κάστρο του Μεσαίωνα βρίσκεται στην περιοχή Μπάρι της Ιταλίας. Είναι χτισμένο σε έναν λόφο των 540 μέτρων και προκαλεί εντύπωση με την πρωτότυπη αρχιτεκτονική του.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1240 μ.Χ. με εντολή του Φρειδερίκου Β” και ολοκληρώθηκε μια δεκαετία αργότερα.Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την Ανατολή και τη Δύση και υπάρχει απόλυτη συμμετρία στα σχέδια του.Το «Κάστρο Ντελ Μόντε» ή διαφορετικά «κάστρο του βουνού» είναι το μεγαλύτερο που χτίστηκε την περίοδο εκείνη και δεν μοιάζει με τα κλασσικά μεσαιωνικά κάστρα της Ιταλίας. Παραπέμπει σε πολιτισμούς της Ανατολής και της Ευρώπης και έχει πολλά γοτθικά στοιχεία.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ήταν ασβεστόλιθος και ελληνικό λευκό μάρμαρο. Σε όλο το κτίριο υπάρχουν εσωτερικές ελικοειδείς σκάλες και πόρτες ενδοεπικοινωνίας. Έχει οκτάγωνο σχήμα και διαθέτει αντίστοιχα οχτώ οχτάγωνους πύργους και οκτώ δωμάτια.
To γεγονός ότι στο εσωτερικό του δεν υπάρχουν τάφροι, αποθήκες και στάβλοι, φανερώνει ότι δεν κατασκευάστηκε για να κατοικηθεί. Δεν βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας, καθώς τριγύρω του δεν υπάρχει τίποτα.Το μυστήριο σχετικά με τη λειτουργία του εντείνεται από τα ακριβή σχέδια κατασκευής του. Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την Ανατολή και τη Δύση και υπάρχει απόλυτη συμμετρία στα σχέδια του.
Ο αριθμός οχτώ κυριαρχεί
Την περίοδο του Μεσαίωνα ο αριθμός οχτώ θεωρούταν σύμβολο κοσμικής ισορροπίας. Το κάστρο έχει οκτάγωνο σχήμα και διαθέτει αντίστοιχα οχτώ οχτάγωνους πύργους σε κάθε γωνία.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν οχτώ δωμάτια και παράλληλα οχτώ παράθυρα στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Στο κέντρο υπάρχει μια μεγάλη αυλή την οποία κοσμούσε ένα οχτάγωνο συντριβάνι. Μια πρώτη εκδοχή αναφέρει ότι κατασκευάστηκε από τον Φρειδερίκο για να το χρησιμοποιεί ως κυνηγετικό κατάλυμα.
Ωστόσο μια τόσο απλοϊκή εκδοχή δεν ταιριάζει με τα περίπλοκα και άρτια εφαρμοσμένα αρχιτεκτονικά σχέδια του κάστρου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δημιουργία του συνδέεται με τον εκκεντρικό χαρακτήρα του Φρειδερίκου και το ενδιαφέρον του για την αστρονομία,την αστρολογία και τη φυσική.
Μελέτες που έγιναν στο κάστρο έδειξαν ότι οι αντανακλάσεις του ήλιου στο κτίριο σχετίζονται με τη θέση των πλανητών. Κατά καιρούς διατυπώθηκαν διάφορες θεωρίες, που συνέδεσαν την κατασκευή με αποκρυφιστικές τελετές.
Ο Φρειδερίκος Β” είχε στενές επαφές με εξέχοντες μαθηματικούς, ανάμεσα τους με τον Λεονάρντο Φιμπονάτσι, ο οποίος εισήγαγε στην Ευρώπη το αραβικό αριθμητικό σύστημα.
Η γνωριμία του με τον Φιμπονάτσι ίσως τον επηρέασε για να δημιουργήσει ένα κάστρο με αριθμητική ακρίβεια. Μερικοί υποστήριξαν ότι ο θαυμασμός του για το ισλαμικό τέμενος της Ιερουσαλήμ τον οδήγησαν να χτίσει το κάστρο. Οι δεκάδες θεωρίες σχετικά με το σκοπό δημιουργίας του επισκιάζονται από την εντυπωσιακή οκτάγωνη κατασκευή. Μέχρι σήμερα παραμένει ανέπαφο και αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό της Ιταλίας.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου