Η ελονοσία στην πόρτα μας; τα 79 κρούσματα είναι  εισαγόμενα από μετανάστες
Η ελονοσία στην πόρτα μας; τα 79 κρούσματα είναι  εισαγόμενα από μετανάστες

Ζώνη υψηλού κινδύνου η Κεντρική Ελλάδα – Από τα 85 κρούσματα τα 79 είναι εισαγόμενα από μετανάστες και ταξιδιώτες…

Η ελονοσία στην πόρτα μας; - Εικόνα1 Συναγερμός έχει σημάνει στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας καθώς πρόκειται για περιοχές κοντά σε υγρότοπους όπου στο κοντινό παρελθόν έχουν αναφερθεί κρούσματα ελονοσίας.
Η ένταξή τους στη ζώνη υψηλού κινδύνου έγινε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με την Ομάδα Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών να εξετάζει με προσοχή τα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με την ελονοσία στην Ελλάδα την περίοδο 2009-2015, τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των κρουσμάτων που έχουν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τις 20 Ιουλίου 2016, τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού στον οποίο ανήκουν καθώς και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των αντίστοιχων περιοχών.

Οι περιοχές της Θεσσαλίας που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου είναι οι:Δήμος Παλαμά: Μαραθέα (συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Κόρδα), Πεδινό, Προάστιο Τρίκαλα
Δήμος Φαρκαδόνας: Γεωργανάδες, Κλοκωτός, Πετρωτό, Νομή, Πετρόπορος, Σερβωτά, Ταξιάρχες, Φανερωμένη Δήμος Τρικκαίων: Λόγγος, Μεγαλοχώρι, Πατουλιά, Χρυσαυγή, Γλίνος

Λάρισα
Δήμος Τεμπών: Ευαγγελισμός, Μακρυχώρι, Παραπόταμος, Ελάτεια, Αμπελάκια, Τέμπη
Δήμος Ελασσόνας: Γόννοι, Ιτέα.
85 κρούσματα το 2015

Το 2015 καταγράφηκαν συνολικά στην Ελλάδα 85 κρούσματα, εκ των οποίων 79 εισαγόμενα (65 μετανάστες και 14 ταξιδιώτες από ενδημικές χώρες) και έξι κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσηςeΜεταξύ αυτών ένα κρούσμα εντοπίστηκε στο Δήμο Φαρκαδόνας και ένα στον Δήμο Τεμπών.Την κατάσταση έρχονται να δυσχεράνουν και οι συνθήκες στα hot spot όπου φιλοξενούνται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ενδεικτική είναι η έκθεση που συντάχθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποίησαν κλιμάκια της υπηρεσίας το διάστημα από τις 4 μέχρι και τις 8 Ιουλίου 2016 και υπογράφεται από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Αλέξη Μπένο.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα Κέντρα Φιλοξενίας πρέπει να κλείσουν άμεσα και ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.

Στην ίδια έκθεση, την οποία δημοσίευσε το ereportaz, σημειώνεται ότι στα hot spot δεν πληρούνται στοιχειωδώς οι κανόνες υγιεινής, αντίθετα επιλέχθηκαν κτήρια τα οποία χρησιμοποιούνταν ως βιομηχανικά με αποτέλεσμα σε νερό και χώμα να εντοπίζονται υψηλές πυκνότητες βαρέων μετάλλων.

«Σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, η στέγαση των προσφύγων γίνεται σε αποθήκες εν αχρηστία μετά από βιομηχανική χρήση», αναφέρει ο κ. Αλέξης Μπένος, και συνεχίζει: «Σε όλους τους χώρους υπάρχει συγχρωτισμός εκατοντάδων ανθρώπων σε ενιαίους χώρους, χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμενη ποιότητα και ποσότητα τροφίμων».

Κίνδυνος τα κουνούπια
Στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αναπαραγωγής μολυσματικών ασθενειών μέσω κουνουπιών, καθώς πολλά από τα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σε κοντινή ακτίνα από λίμνες και ποταμούς.

Σημειώνεται παράλληλα ότι στην επιλογή του τόπου των κέντρων φιλοξενίας, δεν συμμετείχαν υγειονομικές υπηρεσίες προκειμένου να εκφέρουν γνώμη.Τα παραπάνω κάνουν τις υγειονομικές Αρχές της χώρας να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση ασθενειών που μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι είχαν… εκλείψει.

«Χρειάζονται ψεκασμοί και αυτοπροστασία»Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Διευθυντή της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κ. Σωτήρη Αδαμίδη, ο οποίος ανέφερε ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο εναντίον της εν λόγω ασθένειας είναι οι ψεκασμοί αλλά και η αυτοπροστασία.

«Τις πρώτες οδηγίες σχετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης ελονοσίας τις είχαμε λάβει πριν από μήνες από το ιατρικό σώμα που είχε απευθυνθεί στην Πολιτεία για να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι οι ψεκασμοί ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα μεταδόσεως, ενώ υπάρχουν και ανθελονοσιακά φάρμακα. Ο κόσμος που ζει σε περιοχές που έχουν τέτοιου είδους κινδύνους πρέπει να προσέχει και να φορά μακρυά ρούχα» τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι τώρα που η χώρα μας έχει δεχτεί πλήθος προσφύγων και μεταναστών, ο κίνδυνος για μετάδοση της ασθένειας έχει αυξηθεί. «Με τις κακές συνθήκες υγιεινής όπως στους καταυλισμούς η μετάδοση είναι ακόμη πιο εύκολη».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications