Κινεζικά μαχητικά αναπτύσσονται στην Συρία!

Την συμμετοχή στις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών διερεύνησε στρατιωτική αντιπροσωπεία των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων η οποία επισκέφθηκε τη Δαμασκό, όπως έκανε γνωστό το ιρανικό Fars news.

«Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη κινεζικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας η οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Συρίας Fahad Jassim al-Freij εξετάστηκε το θέμα της εμπλοκής κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών στους βομβαρδισμούς εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφέρει το Fars επικαλούμενο δημοσίευμα του ισραηλινού Debka.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως τα κινεζικά μαχητικά πιθανότατα θα αναλάβουν αποστολές εναντίον της οργάνωσης Jeish al-Islami al-Turkistani η οποία έχει στο ενεργητικό της τουλάχιστον 3000 ένοπλους τουρκόφωνους Ουιγόρους, οι οπόίοι έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις στην Κίνα με σημαντικότερη αυτή στην πλατεία Τιενανμέν για αυτό και το ενδιαφέρον της Κίνας.

Στις αρχές Αυγούστου Πεκίνο και Δαμασκός είχαν συμφωνήσει αρχικά ώστε οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου Κινέζου στρατιωτικού, ο οποίος είχε προσθέσει πως η εκπαίδευση Σύρων στρατιωτικών από Κινέζους εκπαιδευτές ήταν επίσης μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας η οποία επισκέφθηκε την Δαμασκό ήταν ο επικεφαλής του γραφείου για την διεθνή στρατιωτική συνεργασία Guan Youfei ο οποίος συναντήθηκε με τον Σύρο υπουργό Άμυνας.Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ των δύο ανδρών ο Youfei είχε δηλώσει πως η Κίνα μένει σταθερά στην εξεύρεση διπλωματικής και πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση, αλλά πρόσθεσε πως η χώρα του ενδιαφέρεται για την περαιτέρω σύσφιξη των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών.

«Ο κινεζικός και ο Στρατός της Συρίας έχουν παραδοσιακά φιλικές σχέσεις και η κινεζική στρατιωτική ηγεσία είναι πρόθυμη να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις αυτές όπως και τη συνεργασία με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις» είχε δηλώσει ο Youfei.

Guan και al-Freij είχαν συζητήσει επίσης και την ενίσχυση του συριακού Στρατού στο θέμα της εκπαίδευσης φτάνοντας σε ένα «κοινό σημείο» κατανόησης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία ενώ ο Guan είχε συναντηθεί επίσης και με Ρώσο στρατηγό κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Δαμασκό.

Μέχρι και τώρα η Κίνα δεν παρουσιαζόταν πρόθυμη για να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην συριακή κρίση έχοντας κορυφαίο θέμα στην διπλωματική της και στρατιωτική της ατζέντα τις τεταμένες σχέσεις με γειτονικά κράτη αλλά και τις ΗΠΑ στην Νότια Κινεζική θάλασσα, αλλά φαίνεται οως το ενδιαφέρον της για την περιοχή έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Πάντως το 2015 οι φήμες ήταν έντονες αναφορικά με την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στη Συρία.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications