Ήθελες να κάνεις επίδειξη ε;
Συνήθιζες να ποστάρεις φωτογραφίες από τις εξόδους σου σε νυχτερινά μαγαζιά ή από τις διακοπές σου σε κάποιον high τουριστικό προορισμό;Ανέβαζες φωτογραφίες από οικογενειακές στιγμές στο σπίτι ή στο εξοχικό δίπλα από την πισίνα;
Την πάτησες. Αν ο τρόπος ζωής σου, που διαφήμιζες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν συνάδει με τις φορολογικές σου δηλώσεις, θα υποστείς φορολογικό έλεγχο.Εμπρός! Ξεκίνα τώρα. Σβήσε επίμαχες φωτογραφίες και τα status, που μπορεί να προδώσουν τα κρυφά σου εισοδήματα και άναψε και καμία λαμπάδα!
Ειδική ελεγκτική εφαρμογή η οποία θα ενεργοποιηθεί πλήρως το Σεπτέμβριο και θα παρέχει πληροφόρηση για το προφίλ ενός φορολογουμένου αξιοποιώντας διαφορετικές πηγές πληροφόρησης, μεταξύ άλλων και τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, είναι το νέο όπλο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Αξιοποιώντας την νέα υποδομή οι ελεγκτές θα πληκτρολογούν έναν ΑΦΜ και μέσα σε 24 ώρες ο αρμόδιος υπάλληλος θα έχει στοιχεία που θα συνθέτουν πλήρως το προφίλ τού υπό έλεγχο φορολογουμένου.
Η νέα αυτή εφαρμογή θα έχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο (real time) σε καταθέσεις του φορολογουμένου, στοιχεία από διάφορες λίστες που έχουν καταχωρισθεί σε ειδικές βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, στα περιουσιακά στοιχεία του, όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9, το κτηματολόγιο και άλλες βάσεις δεδομένων, σε παρελθούσες φορολογικές χρήσεις και εισοδήματα, σε πρόστιμα και ποινές, σε βάσεις δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών, του υπουργείου Ναυτιλίας, στοιχεία από Χρηματιστήριο και τις συναλλαγές που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί κ.τ.λ.
Το σημαντικότερο είναι πως μέσα από μια προηγμένη ανάλυση κινδύνου (risk analysis) το σύστημα θα βγάζει αποτέλεσμα για το αν το πρόσωπο του οποίου το ΑΦΜ πληκτρολογήθηκε πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω γιατί υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και στοιχεία φοροδιαφυγής.
Μάλιστα, ο ελεγκτής δεν θα περιορίζεται στα στοιχεία που θα του βγάζει αυτόματα το σύστημα αλλά θα μπορεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας να εισέλθει στο προφίλ του φορολογουμένου στο Facebook, στο Τwitter και στο Instagram και να αντλήσει στοιχεία για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να μη φαίνονται στα επίσημα αρχεία που διαθέτει το κράτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ακόμη και ο πολυτελής τρόπος διαβίωσης που μπορεί να απεικονίζεται σε διάφορες φωτογραφίες, αν δεν υποστηρίζεται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογουμένου θα αποτελούν στοιχεία για περαιτέρω έλεγχο και επιβολή προστίμων. Ωστόσο, το κυνήγι της φοροδιαφυγής δεν θα βασίζεται μόνο στα ηλεκτρονικά δεδομένα αλλά και σε επιτόπιους ελέγχους που θα πραγματοποιούν οι φοροελεγκτές, ακόμη και στις κατοικίες των υπόπτων για φοροδιαφυγή.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου