Ελονοσία: Η εξαφανισμένη επιδημία κτύπησε ξανά την Ελλάδα!

Σε προσωρινό αποκλεισμό από οποιαδήποτε αιμοδοσία βρίσκονται οι κάτοικοι, εργαζόμενοι αλλά και επισκέπτες των περιοχών αυτών. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974 έπειτα από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης όμως επανεμφανίστηκε.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο Κέντρο 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα – που σημαίνει ότι οι ασθενείς είχαν προσβληθεί σε χώρα του εξωτερικού.

Από τα 61 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, τα 50 αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικές χώρες (43 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και επτά από χώρες της Αφρικής), και τα 11 κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημική χώρα της Αφρικής. Από τα 50 κρούσματα σε μετανάστες, τα 8 καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Από το σύνολο των κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί εφέτος έως τα μέσα Αυγούστου, σε τέσσερις ασθενείς υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Για την περίοδο αυτή ως «επηρεαζόμενες» από ελονοσία περιοχές έχουν χαρακτηρισθεί από τις υγειονομικές αρχές και άρα έχουν τεθεί σε περιορισμούς σχετικά με την αιμοδοσία περιοχές των δήμων Φαρκαδόνας και Τρικκαίων (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων), Παλαμά (Π.Ε. Καρδίτσας), Ευρώτα (Π.Ε. Λακωνίας), Χαλκιδέων (Π.Ε. Ευβοίας), Θηβαίων (Π.Ε. Βοιωτίας), Τεμπών (Π.Ε. Λάρισας), Μαραθώνος (Π.Ε. Ανατολικής Αττικής), Δυτικής Αχαΐας (Π.Ε. Αχαΐας), Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας) και Λαγκαδά και Πυλαίας (Π.Ε. Θεσσαλονίκης).

Ως μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος είναι ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία όσων κατοικούν και εργάζονται σε αυτές τις περιοχές, καθώς και όσων τις έχουν επισκεφθεί (τουλάχιστον μία διανυκτέρευση).

Ταυτόχρονα από το πρωί της Πέμπτης μέχρι και το πρωί της Παρασκευής έφτασαν στα νησιά μας 261 παράνομοι μετανάστες και μέχρι σήμερα το πρωί είχαν φτάσει άλλοι 144, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά πλέον τους 11.209.

Το γεγονός που προκάλεσε, ωστόσο, έκπληξη ήταν η χθεσινή άφιξη μιας ομάδας 35 παράνομων μεταναστών σε πολυσύχναστη παραλία της Μυκόνου! Οι παράνομοι μετανάστες έφτασαν χθες το μεσημέρι στην παραλία Φραγκιά με ιστιοφόρο και στη συνέχεια πήγαν ως την Λια.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκτιμά ότι οι πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στα νησιά, θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε… όλη τη χώρα. Ο Π.Κουρουμπλής επισκέφθηκε χτες την Μυτιλήνη και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υποστηριχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού, σημειώνοντας ότι όλοι οι δήμοι της χώρας, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, πρέπει να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στα νησιά (σ.σ. και υπολογίζονται σε πάνω από 11.000).

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στον δημοτικό καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το νησί αυτό σήκωσε -μαζί με κάποια άλλα νησιά, όπως είναι η Χίος, η Σάμος και η Κως- το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος».

Όπως πρόσθεσε, «δεν μπορεί η Μυτιλήνη και οι κάτοικοί της να εξακολουθούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος αυτό. Θα πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στη Σάμο, όλοι οι δήμοι της, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη και τα άλλα νησιά».

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και στην ιδιαίτερή του πατρίδα, το Αγρίνιο, θα μπορούσε να μεταφερθεί αριθμός παράνομων μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά.

Όπως τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο» ο κ. Κουρουμπλής, «αναγνωρίζεται πλέον ότι στη Λέσβο δεν κυκλοφορούν οι άνθρωποι αυτοί, όπως κυκλοφορούσαν πριν κάποιους μήνες. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αυτή η εικόνα που προϋπήρχε, άρα και οι θάλασσες, οι παραλίες έχουν την εικόνα που θα πρέπει να έχει ο τόπος. Αναδεικνύεται, όμως, πλέον η ανάγκη αλλαγής της εικόνας που υπάρχει για τη Μυτιλήνη κύρια, αλλά και για τα άλλα νησιά κυρίως στην Ευρώπη. Ανέλαβα την πρωτοβουλία να ζητήσω και από την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού και τους φορείς εδώ του νησιού να γίνει μια συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών και να δούμε πώς θα μεθοδεύσουμε αυτή τη διαδικασία να προβάλουμε καλύτερα και πιο οργανωμένα το νησί και τα άλλα νησιά στο εξωτερικό για την επόμενη χρονιά».

thesecretrealtruth
Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications