Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου με βάση τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο, έχουν υποβληθεί 27.720 αιτήσεις για απονομή ιθαγένειας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας. Από αυτές έχουν εγκριθεί οι 6.029 αιτήσεις, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.
Το υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολιάζουν ότι η διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών στην Ελλάδα «προχωρά με γοργά βήματα», παρά τις μικρές καθυστερήσεις που υπήρξαν «λόγω προβλημάτων στη μηχανογραφική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών».
Επίσης, σημειώνεται ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η απονομή ιθαγένειας στις εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου 3838/2010, οι οποίες διεκπεραιώθηκαν κατά προτεραιότητα.
Εξάλλου, αναφέρεται ότι οι τροποποιήσεις του νόμου 4332/2015 στις διατάξεις του Κώδικα Μετανάστευσης έχουν αυξήσει τις ισχυρές άδειες διαμονής, που ανέρχονταν στις 31 Μαΐου 2016 σε 561.308, ενώ στις 3 Ιουνίου 2015 ήταν 527.264. Η βελτίωση της διαδικασίας απονομής άδειας διαμονής σε μετανάστες δεύτερης γενιάς που έγινε με τον ίδιο νόμο, αύξησε και τις ισχύουσες άδειες διαμονής γι’ αυτή την κατηγορία, από 24.461 σε 36.609, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στις κατηγορίες εξαιρετικών λόγων, μελών οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας, επί μακρόν διαμενόντων και αδειών ιδιοκτητών ακινήτων.
Σημειώνεται δε, ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης άδειας εργασίας στους εργάτες γης, που αφορά δυνητικά 55.320 θέσεις στη χώρα, όπως προκύπτουν από τα καταμετρημένα κενά που έχουν προσδιορίσει οι περιφέρειες της χώρας. Το υπουργείο υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ότι «παρά την προσφυγική κρίση που συντάραξε τη χώρα το 2015, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν αμελήσει την τακτοποίηση της διαμονής όσων διαβιούν παράνομα στη χώρα».
Η χορήγηση κινήτρων για την καταγραφή της παράνομης απασχόλησης και η βελτίωση στη διαδικασία χορήγησης αδειών διαμονής σε όσους αποδεδειγμένα διαβιούν στη χώρα για πολλά χρόνια «είναι τα κύρια μέσα με τα οποία το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παράτυπης διαμονής στη χώρα».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου