Ακόμη και αν ο Κώστας Μελίτος κρατούσε ένα μαγικό ραβδί δε θα μπορούσε να αλλάξει σε χρόνο ρεκόρ την εικόνα του Δήμου Αμφίπολης αφού το φορτίο της ανάπτυξης που καλείται να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας , μετά την ανακάλυψη του Μακεδονικού μνημείου, είναι πολύ βαρύ.
Οι κινήσεις τακτικής, η στρατηγική και οι συνεργασίες που απαιτούνται σε διεθνές επίπεδο μέσα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού, απαιτούν προσοχή, υπομονή και προπάντων χαμηλούς τόνους, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ο Κώστας Μελίτος ως πρώτος πολίτης της ιστορικής Αμφίπολης έχει ένα και μοναδικό στόχο και αυτός δεν είναι άλλος από τη γρήγορη ανάπτυξη της περιοχής του.
Οι συνδημότες του μπορεί να είναι ανυπόμονοι και να επιζητούν μια αστραπιαία μεταμόρφωση των καταστάσεων αλλά σίγουρα αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν είναι εφικτό, και μόνο με το πέρασμα του χρόνου ίσως διαπιστώσουν πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται τα τελευταία δύο χρόνια.
Κυρίαρχη προτεραιότητα του Κώστα Μελίτου είναι η συνέχιση των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά .Βασική προϋπόθεση όμως για την υλοποίηση του οράματος του δημάρχου, αποτελεί η πολιτική βούληση, κάτι που όπως διαφαίνεται από τις εξελίξεις, δυστυχώς δεν υπάρχει.Αντιμέτωπος λοιπόν με μια κατάσταση αδιαφορίας και διαπιστώνοντας την ανυπαρξία του ενδιαφέροντος των κυβερνητικών παραγόντων, έστρεψε την προσπάθεια του στην αναζήτηση άλλων λύσεων εκτός Ελλάδας.
Τα δυο ταξίδια που πραγματοποίησε σε Αμερική και Βρυξέλλες είχαν καθαρά επιχειρησιακό χαρακτήρα και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για την εξέλιξη των ανασκαφών με την προϋπόθεση όμως ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα «αλλάξει ρώτα» σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το μνημείο, και δε θα επικεντρώνεται μόνο στις ανθισμένες αμυγδαλιές που βρίσκονται κοντά στον Καστά.
«Εάν το υπουργείο ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες για την αναστήλωση και υποστύλωση και εάν στη συνέχεια δεν μπορεί να εντάξει τις μελέτες σε κάποιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή του ΠΕΠ, τότε η ομογένεια είναι έτοιμη. Αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση ,υπάρχει η βούληση της ομογένειας και μπορούν να χρηματοδοτήσουν όλα αυτά τα έργα υποδομής. Υπάρχει ήδη η φόρμουλα για να αναλάβουν τη χρηματοδότηση, εννοώ την μέθοδο και τον οργανισμό που θα συσταθεί ώστε να υλοποιηθούν τα έργα με μεγάλη διαφάνεια».
Αυτό το μήνυμα- δέσμευση κομίζει στην Ελλάδα ο δήμαρχος Αμφίπολης μετά το πρόσφατο ταξίδι του, καλεσμένος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής επιμένοντας ωστόσο ότι η λύση μπορεί να δοθεί εκ των έσω.«Πιστεύω ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν στην Ελλάδα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα έργα αυτά. Σας είπα, έχουμε όμως τη λύση και μάλιστα είναι δεσμευτική».
Μια ακόμη «καλή είδηση» για την αναπτυξιακή πορεία της Αμφίπολης έρχεται από Βρυξέλες και αφορά στην απευθείας επιλεξιμότητα περιοχών από το ταμείο Γιούνκερ.«Μπορούν οι περιφέρειες να είναι επιλέξιμες και στο ταμείο Γιούνκερ πέρα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΕΠ .Επίσης σε συνδυασμό με το Δίκτυο πόλεων στο οποίο συμμετάσχει ήδη ο Δήμος Αμφίπολης μαζί με 30 δήμους από ολόκληρη την Ελλάδα, υπάρχει η φόρμουλα για χρηματοδοτήσεις».
Αναγνωρίζοντας ο Δήμαρχος Αμφίπολης τη συμβολή της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη για την ημερίδα που διοργάνωσε στο Βέλγιο με θέμα την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής, δεν παραλείπει να μεταφέρει όχι μόνο την δική του ικανοποίηση αλλά και όλων των δημοτών της Αμφίπολης.« Η Μαρία Σπυράκη δεν είναι η πρώτη φορά που στηρίζει την ανασκαφή και τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Και γι αυτό θέλω να της πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Μας βοήθησε να κατανοήσουμε τη στρατηγική που πρέπει να χαράξουμε, αλλά και πως να αναζητήσουμε τρόπους χρηματοδότησης».
Παράλληλα ο κύριος Μελίτος διαψεύδει τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ,για την ένταξη του τύμβου Καστά σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.«Η μόνη πρόταση που είναι σε εξέλιξη είναι το INTERREG και σ αυτήν την πρόταση πρωτεργάτης ήταν πάλι η Μαρία Σπυράκη, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε έως το Σεπτέμβριο».
Ο Δήμαρχος εκτιμά ότι η επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού δεν προσέθεσε τίποτε απολύτως στην Αμφίπολη πλην του γεγονότος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τίμησε την ανασκαφέα, που έως τώρα κατηγορούσε και πολεμούσε υποτιμώντας τον αγώνα και την προσπάθεια ολόκληρης της ανασκαφικής ομάδας και αναδεικνύοντας ένα επίσημο πόρισμα, που λέει ότι το Μακεδονικό μνημείο αποτελεί ρωμαϊκό δημιούργημα.
«Δεν ήταν ούτε ένας υπηρεσιακός παράγοντας. Περίμενα να γίνει μια τεχνοκρατικού τύπου συζήτηση .Συντήρηση , απαλλοτριώσεις και προτεραιότητα έργων των ανασκαφών ,αυτά έπρεπε να ειπωθούν και όχι να γίνει μια φιλολογική συζήτηση για την Αμφίπολη που ολοκληρώθηκε με την απονομή μιας πλακέτας .
Τα θέματα των αρχαιολόγων τα αφήνω στους αρχαιολόγους αλλά σημειώνω ότι μέσα στο ταφικό μνημείο κατά τη διάρκεια της ξενάγησης καμία κουβέντα δεν έγινε από κανέναν για το ρωμαϊκό πόρισμα».Προσπερνώντας την επίσκεψη του κυρίου Μπαλτά ,αφήνει τη σκέψη του να οδηγηθεί και πάλι στην Αμερική δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την αγάπη που δείχνουν οι Έλληνες ομογενείς για την ιστορική Αμφίπολη, καταλήγοντας σε κάτι που διαπίστωσε, ότι το ενδιαφέρον της ανασκαφής διατηρείται ζωντανό και ένθερμο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον Τύμβο Καστά.
«Είναι πολύ συγκινητικό να διαπιστώνει κανείς ότι μας ξέρουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με το μικρό μας όνομα .Το μοναδικό μνημείο της Αμφίπολης τυγχάνει μεγαλύτερης αναγνώρισης εκτός Ελλάδος.Η σημαντικότητα των ευρημάτων είναι αναγνωρισμένη στην Αμερικανική χώρα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ανασκαφή της Αμφίπολης ήταν το κεντρικό θέμα της Ελληνικής ομογένειας στις εκδηλώσεις της Παμμακεδονικής Ένωσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό . Ως δήμος επισκεφθήκαμε την ομογένεια δυο φορές».
Τέλος ο Κώστας Μελίτος επανέλαβε κάτι που υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή, ότι πέραν του μεγάλου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής η συνεχής ενημέρωση είναι αυτή που ανέβασε την Αμφίπολη στα ύψη της αναγνωρισιμότητας και εξακολουθεί να κεντρίζει στα social media το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Εσείς οι δημοσιογράφοι παίξατε πολύ σημαντικό ρόλο στην διαφήμιση της Αμφίπολης. Διαφορετικά θα χρειάζονταν να δαπανηθούν πολλά εκατομμύρια. Γερουσιαστές και πολλοί πολιτικοί μας ρωτούσαν λεπτομέρειες για το μνημείο, όχι μόνο για την περίοδο της ανασκαφής αλλά και για όλες τις εξελίξεις.Σας ευχαριστώ όλους για τον τόσο μεγάλο αγώνα που κάνετε για την Αμφίπολη . Βλέπω πρόσωπα όπως εσείς που πραγματικά βοηθάτε την Αμφίπολη και έρχεστε πολύ συχνά . Και μόνο η παρουσία σας εδώ λέει πολλά».
Του Γιώργου Ροδάκογλου thousandnews
0 comments
Δημοσίευση σχολίου