Αμερικανοί κατάσκοποι και το Κυβερνητικό Αρχηγείο Τηλεπικοινωνιών (GCHQ) του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθούν τακτικά τα e-mail Βρετανών βουλευτών και των ομολόγων τους, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής αλληλογραφίας μεταξύ βουλευτών και των ψηφοφόρων τους.
Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) φέρεται να έχει πρόσβαση σε υποκλαπέντα μηνύματα που αποστέλλονται και λαμβάνονται από όλους τους Βρετανούς βουλευτές και τους ομολόγους τους, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών της Microsoft στο βρετανικό κοινοβούλιο, το Office 365.
Από την άλλη πλευρά, η υπηρεσία πληροφοριών GCHQ, φέρεται να λαμβάνει πρόσβαση στα δεδομένα όταν αυτά φεύγουν από τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου για τα κέντρα δεδομένων της Microsoft στο Δουβλίνο και την Ολλανδία.
Οι αποκαλύψεις έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω μιας έρευνας από το Computer Weekly, με βάση τα έγγραφα που διέρρευσαν από τον, εξόριστο πια, πρώην ανάδοχο της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.
Η GCHQ υπέκλεπτε λεπτομέρειες από όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, συμπεριλαμβανομένων αποστολέα, παραλήπτη και θέμα, για τουλάχιστον τρία χρόνια, χρησιμοποιώντας το σύστημα υποκλοπής κόμβων, Tempora, σύμφωνα με Computer Weekly.
Τα έγγραφα που αναφέρει το περιοδικό, αποκαλύπτουν πώς η GCHQ είναι επίσης σε θέση να αναζητήσει στο περιεχόμενο των κοινοβουλευτικών e-mail, λέξεις-κλειδιά, μέσω ενός δικτύου άμυνας στον κυβερνοχώρο που συνδέεται με το λογισμικό φιλτραρίσματος spam μηνυμάτων. Η NSA φέρεται να χρησιμοποιεί το σύστημα cloud της Microsoft, Office 365, για πρόσβαση σε κοινοβουλευτικά e-mails και έγγραφα. Το σύστημα Prism είναι σε θέση να υποκλέψει τις επικοινωνίες μετά από αμφιλεγόμενες οδηγίες που δόθηκαν στη Microsoft, στο πλαίσιο επίμαχων νόμων επιτήρησης, που ψηφίστηκαν από το Κογκρέσο το 2008.
Οι οδηγίες τέθηκαν σε ισχύ την ίδια στιγμή που η Microsoft πούλησε το σύστημα δεδομένων σύννεφο στο Κοινοβούλιο. « Η διοίκηση της Βουλής των Κοινοτήτων, έχει σοβαρές ερωτήσεις για να απαντήσει», είπε ο βουλευτής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Ντέιβις στο Computer Weekly.
«Με ποιου της εξουσιοδότηση δόθηκε άδεια να παρακολουθούνται τα μηνύματα των βουλευτών; Πώς θα κατάφεραν να πάρουν συγκατάθεση από κάθε ένα από τα 650 μέλη του οποίου επηρεάζεται η εμπιστευτικότητα με τους ψηφοφόρους του;» ρώτησε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών. Το Νο2 του Εργατικού Κόμματος, Τομ Γουότσον, περιέγραψε τις αποκαλύψεις ως «σοκ».
Είπε ότι είναι απαραίτητο για την Υπουργό Εσωτερικών, Τερέζα Μέι να συμπεριλάβ μέτρα προστασίας για τους βουλευτές, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους στο νομοσχέδιο εξουσιών έρευνας (IP), η οποία διανύει σήμερα το Κοινοβούλιο στο σχέδιο του μορφή. Η αμφιλεγόμενη νομοθεσία πρόσφατα περιγράφηκε ως «εγγενώς ασυμβίβαστη» με τα δικαιώματα της ιδιωτικότητας από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου