Αμφιλεγόμενες και σοκαριστικές έρευνες: Επιστήμονες αναπτύσσουν ανθρώπινα όργανα σε γουρούνια

Χοίροι-χίμαιρες δότες ανθρώπινων οργάνων.Οι επιστήμονες συνδυάζουν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και DNA χοίρων.Η νέα μέθοδος ανοίγει παράθυρο ελπίδας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων αν και υπάρχουν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις και σε επιστημονικό αλλά και ηθικό επίπεδο.

Αντιδράσεις για το αμφιλεγόμενο σχέδιο… γιατί τα συγκεκριμένα γουρούνια, αν αναπτυχθούν πλήρως, θα είναι φαινομενικά ίδια με τα υπόλοιπα, αλλά το πάγκρεας τους θα είναι ανθρώπινο.Επιστήμονες στις ΗΠΑ προσπαθούν να αναπτύξουν μέσα σε χοίρους ανθρώπινα όργανα, όπως πάγκρεας, που προορίζονται για μεταμόσχευση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την έλλειψη οργάνων από δότες.

Ήδη οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Πάμπλο Ρος έχουν πετύχει να δημιουργήσουν έμβρυα-χίμαιρες, που είναι εν μέρει άνθρωποι.
Στην ελληνική μυθολογία οι χίμαιρες ήσαν πλάσματα που το σώμα τους αποτελείτο από διαφορετικά ζώα.

Η μέθοδος
Οι επιστήμονες συνδύασαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και DNA χοίρων, επιτρέποντας στα χιμαιρικά έμβρυα να γεννηθούν και να αναπτυχθούν έως 28 μέρες, τερματίζοντας στη συνέχεια το πείραμα και αναλύοντας τους ιστούς που στο μεταξύ είχαν αναπτυχθεί.
Και άλλες ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει χιμαιρικά έμβρυα χοίρων-ανθρώπων, αλλά καμία έως τώρα δεν είχε επιτρέψει στα έμβρυα να γεννηθούν.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ζώα αυτά με τα ανθρώπινα όργανα θα μοιάζουν εξωτερικά με χοίρους και θα συμπεριφέρονται όπως κάθε άλλος χοίρος, θα αποτελούν όμως πηγή οργάνων για μεταμοσχεύσεις που θα σώζουν τη ζωή ανθρώπων.

Οι επιφυλάξεις
Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικά και δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν χρηματοδοτικά την εν λόγω έρευνα, μέχρι να γίνουν πιο σαφείς οι πιθανές επιπτώσεις.
Ένας φόβος είναι μήπως τα ανθρώπινα κύτταρα καταλήξουν στον εγκέφαλο του ζώου και επηρεάσουν τη συμπεριφορά του, πράγμα που κατά κάποιο τρόπο θα έκανε τους χοίρους πιο ανθρώπινους.
Ο Ρος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να αναπτυχθεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος, αλλά είναι κάτι που θα το διερευνήσουμε».
Οι ερευνητές σχεδιάζουν την ανάπτυξη σε χοίρους πολλών άλλων ανθρωπίνων οργάνων εκτός από πάγκρεας, όπως καρδιά, ήπαρ, νεφρά, πνεύμονες κ.α.

Ο καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς δήλωσε ότι, χάρη στις νέες τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας όπως η CRISPR, είναι δυνατό να διασφαλισθεί ότι τα ανθρώπινα όργανα των χοίρων θα είναι καθαρά και υγιή, ανώτερα ακόμη και από αυτά των ανθρώπων δωρητών.

Από την άλλη, οι ακτιβιστές υπέρ της προστασίας των ζώων θεωρούν ότι μια τέτοια προοπτική ανοίγει ένα νέο πεδίο βασάνων για τα πειραματόζωα.
Το σχέδιο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, καθώς πέρυσι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ απαγόρευσε τη χρηματοδότηση των πειραμάτων.

Από την πλευρά του ο Peter Stevenson, από τον φιλοζωικό οργανισμό «Compassion in World Farming» δήλωσε στο BBC: «Μου προκαλεί νευρικότητα το να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο στο βασανισμό των ζώων. Ας πείσουμε πρώτα περισσότερους ανθρώπους να γίνουν δωρητές. Αν εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη μοσχευμάτων, τότε ας σκεφτούμε τη λύση των γουρουνιών. Αλλά τότε θα πρέπει να τρώμε λιγότερο κρέας, ώστε να μην υπάρχει αύξηση στο θάνατο των γουρουνιών για ανθρώπινο όφελος».
Άλλες ανησυχίες που προκύπτουν από το παραπάνω σχέδιο είναι πως τα ανθρώπινα κύτταρα που εμφυτεύονται στα γουρούνια θα μπορούσαν να μεταβάλλουν τον εγκέφαλο των ζώων, δίνοντας του πιο ανθρώπινα στοιχεία.

Χίμαιρα
Ετρουσκικό γλυπτό που παριστάνει Χίμαιρα, Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας.
Στην Ελληνική μυθολογία αναφέρεται η Χίμαιρα ως ένα φοβερό τέρας που εξέπνεε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού, και ουρά του κατέληγε σε φίδι.
Σύμφωνα με άλλες περιγραφές, είχε περισσότερα από ένα κεφάλια, συνηθέστερα τρικέφαλος (κεφαλή λέοντα, κατσίκας και δράκοντα).

Μύθοι
Kατά τον Ησίοδο η Χίμαιρα ήταν κόρη του Τυφώνα και της Έχιδνας. Η Χίμαιρα ενώθηκε με τον Όρθρο και απόγονοί τους ήταν το Λιοντάρι της Νεμέας και η Σφίγγα. Το τέρας αυτό φερόταν να το εξέτρεφε ο βασιλιάς της Καρίας Αμισόδωρος.
Τελικά φονεύτηκε από τον Βελλερεφόντη, που ίππευε ένα ιπτάμενο άλογο, τον Πήγασο, στη Καρία, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Υπάρχουν περισσότερες από μία περιγραφές σχετικά με τον τρόπο που έγινε αυτό. Σύμφωνα με μία, ο Βελλερεφόντης απλώς την χτύπησε με το ακόντιό του. Σύμφωνα με μία άλλη, χρησιμοποίησε μολύβι, το οποίο έλιωσε από την καυτή της ανάσα και την σκότωσε.

Αλλά και για κατοικία του ζώου αυτού αναφέρονται πολλές περιοχές όπως η Φρυγία, οι Ινδίες, ακόμη και η Λιβύη. Επισημότερες όμως φέρονται η αρχαία Κόρινθος και η Σικυώνα που παράσταση αυτής έφεραν τα νομίσματά τους αλλά και οι ασπίδες των οπλιτών τους. Παρόμοιες απεικονίσεις σε ασπίδες έφεραν και οι οπλίτες της Κυζίκου και της Ζελείας.

Οι μύθοι της Χίμαιρας βρίσκονται, στην Αινειάδα του Βιργίλιου, στην Ιλιάδα (Ζ' 179-182), του Ομήρου, στη Θεογονία του Ησίοδου κ.α.
Ερμηνεία μύθου
Από την ανάλυση και ερμηνεία των διαφόρων αναφορών περί της Χίμαιρας καθίσταται εμφανές ότι πρόκειται για αλληγορική αναφορά του ηφαιστειώδους εδάφους της Λυκίας που προήλθε κατά μεν τον Σκύλακα από έκρηξη ηφαιστείου κοντά στη Φασηλίδα, κατά δε τον Στράβωνα, (ΙΔ' 665), από κάποια ηφαιστειώδη χαράδρα του όρους Κράγου.

Όσο για την εξωτερική όψη του τέρατος, ερμηνεύεται ως εξής: στους πρόποδες του ηφαιστείου ζούσαν πολλά φίδια, στην μέση ζώνη έβοσκαν κατσίκια και στα στόμια φώλιαζαν λιοντάρια. Στην φαντασία των αρχαίων δημιουργήθηκε λοιπόν το τερατόμορφο σύμπλεγμα της Χίμαιρας.

Εκφράσεις
Η δημώδης ελληνική έκφραση «κυνηγάω χίμαιρες», σημαίνει «επιδιώκω κάτι ανέφικτο». Επίσης το αυτό και η γαλλική έκφραση "ζε ρεπέτρ ντε χιμέρζ (= τρέφομαι με χίμαιρες)
Ο όρος «Χίμαιρα» χρησιμοποιείται σήμερα για να περιγράψει όντα ή αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από το συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων.
Για παράδειγμα, στη Γενετική περιγράφει ζωντανούς οργανισμούς που έχουν περισσότερους από έναν Γενετικούς κώδικες, ή κύτταρα από περισσότερους από έναν οργανισμούς.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications