Ξεκίνησε το Μεγάλο Σάββατο 30 Απριλίου με μία λαμπρή τελετή στην οποία παρέστη ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος της Ρ.Τ.Ερντογάν η ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου με τον κωδικό L-408 TCG Anadolu.
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Το συμβόλαιο είχε υπογραφτεί μόλις τον Μάιο του 2015 κατά τη διάρκεια της έκθεσης IDEF 2015 και μέσα σε ένα χρόνο η συμφωνία για ένα τόσο περίπλοκο project συμβασιοποιήθηκε και ξεκίνησε η ναυπήγηση, όταν για ανάλογες ναυπηγήσεις στις δυτικές χώρες ο χρόνος των εργασιών μπορεί να φτάσει μετά την υπογραφή του αρχικού συμβολαίου και τους 36 μήνες. Η παράδοση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το 2021.
Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία τους απαίτησε την συντόμευση του χρόνου παράδοσης, από τα 5,5 χρόνια όπως έχει ανακοινωθεί, σε μόλις 4, δηλαδή να είναι έτοιμο εντός του 2020, υποσχόμενος ότι εάν αυτό μπορέσει να συμβεί, τότε η Τουρκία θα παραγγείλει περισσότερα πλοία της κατηγορίας, δηλαδή στοχεύει στη ναυπήγηση και δεύτερου και ίσως τρίτου αεροπλανοφόρου, όταν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το «κουαρτέτο» των δανειστών επιτρέπει να γίνεται συζήτηση μόνο για τα λιπαντικά των «αρχαίων» φρεγατών κλάσης «S»!
Ούτε καν για επιπλέον πυρομαχικά! Και ο Επίτροπος του Κράτους, κόβει τα 4,5 ευρώ από τ «δώρο» Πάσχα των στρατιωτών που υπηρετούν την θητεία τους. Ολα στην περιοχή παραπέμπουν πλέον σε μια εικόνα τελών 14ου και αρχών 15ου αιώνα, όπου μια ακμάζουσα και με εξαιρετική δυναμική οθωμανική αυτοκρατορία περικύκλωνε τα απομεινάρια του Βυζαντίου και ετοιμαζόταν για το αποφασιστικό κτύπημα, διαθέτοντας τεράστιους οικονομικούς πόρους και κολοσσιαίο ανθρώπινο δυναμικό για το κτίσιμο μιας πολεμικής μηχανής που ούτε στα όνειρά τους δεν μπορούσαν να έχουν οι Βυζαντινοί λόγω έλλειψης κονδυλίων και ανθρώπινου δυναμικού.
Οπως συμβαίνει σήμερα με την οικονομικά κατεστραμμένη Ελλάδα και την δημογραφικά φθίνουσα συνεχώς, καμπύλη της…
Και οι δυτικοί στων οποίων την βοήθεια προσδοκούσαν οι Βυζαντινοί, έμειναν απλοί παρατηρητές, μέχρι τέλους… Οπως συμβαίνει με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σήμερα.
Στην τελετή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωση και επίσημα την μετάλλαξη του ελικοπτεροφόρου σε αεροπλανοφόρο, από το οποίο θα επιχειρούν τα αμερικανικά μαχητικά βραχείας αποπροσγείωσης F-35B (SVTOL).
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και στην τοποθέτηση παραγγελίας για μαχητικά αεροσκάφη F-35B, πέραν της προμήθειας F-35A για την Αεροπορία της (THK).
Αυτό, αφορά αυτούς που μονίμως προσπαθούν να μειώσουν την έκταση της τουρκικής απειλής «στρουθοκαμηλίζοντας» συστηματικά και προσφέροντας εξαιρετικά κακές υπηρεσίες στο έθνος.
Το πλοίο ναυπηγείται στη βάση του ισπανικής σχεδίασης «Juan Carlos 1» της Navatia και θα είναι παρόμοιο με το ομώνυμο του ισπανικού Ναυτικού (SPS Juan Carlos 1), καθώς επίσης και με τα HMAS Adelaide και HMAS Canberra του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού (Royal Australian Navy), με μόνη διαφορά ότι το τουρκικό θα διαθέτει αποκλειστικά ντιζελοκίνητο σύστημα πρόωσης που θεωρείται πιο αξιόπιστο.
Δείτε στο βίντεο που προβάλλεται για πρώτη φορά από ελληνικό Μέσο, τις τεράστιες δυνατότητες του σκάφους»
Όσον αφορά το ντιζελοκίνητο σύστημα πρόωσης, θα υπάρχουν πέντε κινητήρες τύπου MAN 16V32/40 με την καθεμιά να έχει ισχύ 7.680kW, ενώ το πλοίο θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα έως 23 κόμβων με οικονομική πλεύση τους 20 κόμβους Η αυτονομία του υπολογίζεται σε 8.000 μίλια.
Το L-408 TCG Anadolu θα φέρει 6-10 stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35B Lightning II, 4 επιθετικά ελικόπτερα τύπου T-129 ATAK, 4-8 μεταφορικά ελικόπτερα, 2 ελικόπτερα S-70B Seahawk και 2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Θα έχει μήκος περί τα 160 μέτρα και το εκτόπισμά του θα κυμαίνεται μεταξύ 25 και 30..000 τόνων.
Η μεταφορική του ικανότητα σε άρματα μάχης, ΤΟΜΑ και προσωπικό, το καθιστούν μια θαλάσσια πλατφόρμα εξαπόλυσης αποβάσεων σε οποιαδήποτε σημείο του Αιγαίου, από την στιγμή που επιτευχθεί τοποιρκή αεροπορική και ναυτική υπεροχή. Ο οπλισμός αυτοάμυνας του πλοίου θα περιλαμβάνει έναν περιστροφικό εκτοξευτή αντιαεροπορικών πυραύλων ΜΚ-49, δύο συστήματα εγγύς υποστήριξης Phalanx Block 1B CIWS και πέντε σταθεροποιημένες πλατφόρμες, πιθανότατα για πυροβόλα των 25 χιλ.
Ενα σκάφος το οποίο προορίζεται να δρα εκτός του Αιγαίου, αλλά απόλυτα ικανό να εκτελεί αποστολές υποστήριξης στην περιοχή των δωδεκανήσων από την περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης Φυσικά θα αποτελεί και έναν μεγάλο στόχο για την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και για το Πολεμικό Ναυτικό τα οποία μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν εντάξει στο δυναμικό τους τα νέα anti-ship βλήματα σε εναέριες και επίγειες πλατφόρμες εκτόξευσης Το τουρκικό Ναυτικό ετοιμάζεται για την δημιουργία του πρώτου Battle Carrier Group, το οποίο απ’ότι φαίνεται θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο κι ίσως κι ένα τρίτο.
Και είναι λογικό αυτό, γιατί ένα μόνο αεροπλανοφόρο θα συγκεντρώσει επάνω του όλη την προσπάθεια για προσβολή του, ενώ ένα δεύτερο ή κι ένα τρίτο πλοίο θα διασπάσει τις διατειθέμενες δυνάμεις. Βασικά πλοία προστασίας θα είναι το αντιτορπιλικό αντιαεροπορικής άμυνας TF-2000 και οι «μικρές» φρεγάτες που θα προκύψουν από την επιμήκυνση του πλοίου που προέκυψε από το πρόγραμμα MILGEM που έχει αποδώσει εξαιρετικής σχεδίασης stealth κορβέτες.
Ο χρόνος λιγοστεύει με εξαιρετικά γοργό ρυθμό για την Ελλάδα και τα επόμενα δέκα χρόνια θα κριθεί αν η χώρα θα συνεχίσει να είναι αυτή που προέκυψε μετά τον Β’ΠΠ ή θα αρχίσει ο σταδιακός ακρωτηριασμός της…
0 comments
Δημοσίευση σχολίου