Δύο αρχαίες πόλεις που εδώ και αιώνες αγνοούνταν στον βυθό της θάλασσας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου σε λίγες ημέρες.
Στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης έκθεσης «Βυθισμένες πόλεις: Οι χαμένοι κόσμοι της Αιγύπτου», περισσότερα από 200 εξαιρετικά διατηρημένα ευρήματα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό, ανάμεσά τους ένα γρανιτένιο άγαλμα 5,4 μέτρων του θεού Άπι κι ένα άγαλμα της Ίσιδας, ηλικίας άνω των 1.200 ετών.
Η Θώνις-Ηράκλειον και η Κάνωπος ανακαλύφθηκαν από τον Γάλλο αρχαιολόγο Franck Goddio στο στόμιο του Νείλου το 2000, περισσότερα από 1.000 χρόνια αφότου τις κατάπιε η Μεσόγειος και θάφτηκαν στην άμμο.
Ο Goddio, πρόεδρος και ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας, πραγματοποίησε ανασκαφές σε πάνω από 12 ναυάγια προτού στρέψει το 1996 την προσοχή του στις εν λόγω πόλεις, που καλύπτουν ίδια έκταση με το Παρίσι. Κι όμως, το έργο του αρχαιολόγου κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, καθώς ο ίδιος εκτιμά πως έχει φέρει στο φως μόλις το 5% του μνημείου.
«Η Πομπηία είναι πολύ μικρή πόλη. Ξεκίνησαν την αρχαιολογική ανασκαφή εκεί τον 18ο αιώνα – και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Η Θώνις-Ηράκλειον καλύπτει μια περιοχή που έχει τρεις φορές το μέγεθος της Πομπηίας» δήλωσε στην εφημερίδα «Telegraph». Όσο για τον λόγο που χάθηκαν οι δύο πόλεις, παραμένει άγνωστος, αν και ο Goddio υποψιάζεται πως σχετίζεται με σεισμούς.
Η πρώτη μεγάλη έκθεση του μουσείου που αφιερώνεται στην υποβρύχια αρχαιολογία θα διαρκέσει από τις 19 Μαΐου έως τις 27 Νοεμβρίου 2016 και υπόσχεται να αλλάξει την αντίληψή μας για την πολύπλοκη σχέση της Ελληνικής ιστορίας με την αιγυπτιακή.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου