Φοροκαταιγίδα από τον Ιούνιο, με πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα περίπου 5,2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει το προσχέδιο του Νέου Μνημονίου που διανεμήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στις εθνικές αντιπροσωπείες από την ελληνική κυβέρνηση.Διαβάστε εδώ τα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο.
Στο προσχέδιο του Μνημονίου υπάρχει ρητή πρόβλεψη για πρόσθετα μέτρα – χωρίς όμως να εξειδικεύονται – ύψους 2% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή 3,4 δις. ευρώ, τα οποία θα επιβληθούν το 2018 ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ στην περίπτωση που καταγραφούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Η Κυβέρνηση δεσμεύεται εκτός από την αυτόματη εφαρμογή τους, το πακέτο αυτό να είναι αντικειμενικό και αξιόπιστο.
Επίσης η Κυβέρνηση, παρά τα όσα δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποδέχεται στο νέο Μνημόνιο ότι το μέσο αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται πλέον στα 8.750 ευρώ έναντι 9.100 που ο ίδιος είχε δεσμευτεί.
Όσον αφορά στο νέο πακέτο μέτρων, οι περισσότεροι νέοι φόροι που θα επιβληθούν, όπως η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, θα ισχύσουν από τον Ιούλιο. Άμεσα θα υποστούν τις συνέπειες από την αυξημένη παρακράτηση φόρου (εξαιτίας της μείωσης του αφορολογήτου ορίου) μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενώ η αύξηση του φόρου στα αυτοκίνητα θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου.
Το νέο πακέτο μέτρων θα φθάσει σωρευτικά το 3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 5,3 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από 0,75% του ΑΕΠ φέτος και 2,25% του ΑΕΠ το 2017. Στόχος είναι το 2018 ο προϋπολογισμός να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εκτός των δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους) θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ και το 2017 στο 1,75%. Το πακέτο των 5,3 δις. ευρώ αφορά εξοικονόμηση δαπανών κυρίως από το Ασφαλιστικό και αύξηση των φόρων.
Πιο συγκεκριμένα:
Από το νέο Ασφαλιστικό η Κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, δεσμεύεται ότι θα εξοικονομήσει 1% του ΑΕΠ έως το 2018. Επίσης ένα πρόσθετο 2% θα προέλθει από το αντιστάθμισμα των αποφάσεων που έχει λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Από την αύξηση στη φορολογία εισοδήματος θα εισπράξει 1% του ΑΕΠ.
Το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ θα προέλθει από παραμετρικές αλλαγές όπως αναφέρονται στο Μνημόνιο, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούν αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.
– Καταρχήν αυξάνεται στο 24% ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ. (Μέτρο που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα 0,25% του ΑΕΠ).
– Αυξάνεται η φορολογία στα αλκοολούχα ποτά, την μπύρα και τα τσιγάρα, καθώς και τα τυχερά παιχνίδια. Επιβάλλεται φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση. Επίσης αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των εταιρικών αυτοκινήτων και των τουριστικών καταλυμάτων.
Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει την προσαρμογή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης, του πετρελαίου ντίζελ για τις μεταφορές και τη θέρμανση, υγραέριο, κηροζίνη και το φυσικό αέριο.
– Αύξηση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης για την μπύρα και την κατάργηση της εξαίρεσης του 50% για τους φόρους κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά για τα Δωδεκάνησα.
Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα και τον καπνό.
– Την καθιέρωση νέων φόρων κατανάλωσης για τον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
– Την εισαγωγή ενός φόρου πληρότητας σε ξενοδοχεία που έχουν παραπάνω δύο αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πάνω από δύο κλειδιά.
– Μια μόνιμη αύξηση του φόρου επί των ακαθάριστων εσόδων των τυχερών παιχνιδιών στο 35% για να αντικαταστήσει την εισφορά 5 σεντ .
– Την εισαγωγή μιας ευρυζωνικής εισφοράς για τους συνδρομητές του 5% τοις εκατό και την εισφορά 10% εκατό για τους συνδρομητές καλωδιακής τηλεόρασης.
– Την αύξηση της φορολογίας για τις εταιρίες, Real Estate Εταιρείες Επενδύσεων και Εταιρειών Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου.
– Την αντιστάθμιση της απώλειας εσόδων ENΦIA από τις χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με την προσαρμογή φορολογικά κλιμάκια και τους συντελεστές .
Οι αλλαγές στους φόρους κατανάλωσης, θα ισχύσουν από 1η Ιουνίου 2016, ενώ, για διοικητικούς λόγους, οι νέοι φόροι για το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα ισχύσουν την 1η Ιανουαρίου 2017.
Τέλος ένα ποσό της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ θα εξοικονομηθεί από τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, με το πάγωμα των αυξήσεων λόγω προαγωγής και τον εξορθολογισμό των επιμέρους μισθολογίων.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου