«Καζάνι» που βράζει η Γαλλία- Νέος γύρος επεισοδίων

Καζάνι που βράζει η Γαλλία με τα συνδικάτα να κλιμακώνουν τον αγώνα τους έναντι του νόμου που προλειαίνει το έδαφος για έναν εργασιακό Μεσαίωνα στη χώρα. Τα πάντα στη Γαλλία έχουν παραλύσει, ενώ τα συνδικάτα βάζουν στο στόχαστρο ακόμη και το Euro που ξεκινά σε λίγες μέρες, λέγοντας ότι «αναβάλλεται λόγω απεργίας».

Ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, που βλέπει τη δημοτικότητά του να έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας πως «τα πράγματα πάνε καλύτερα».

Διυλιστήρια και λιμενεργάτες ρίχνονται στη μάχη για τα εργασιακά ενώ σήμερα το πρωί αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν συνδικαλιστές που είχαν αποκλείσει την είσοδο σε διυλιστήριο της περιοχής Donges. Από τις 17 Μαίου, εργαζόμενοι και πολέμιοι της εργατικής μεταρρύθμισης είχαν αποκλείσει την είσοδο του διυλιστηρίου, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

Ο Oλάντ θυσιάζεται στον βωμό του «νόμου Ελ Κομρί» με τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες. Το ισχυρό συνδικάτο CGT – που πρόσκειται στο κομμουνιστικό κόμμα- έχει ξεσηκώνει τους Γάλλους πολίτες ζητώντας από την κυβέρνηση των Παρισίων να αποσύρει άμεσα τον εργασιακό νόμο. Εκτός από τις συγκεντρώσεις, οι κινητοποιήσεις πλέον γίνονται και σε διυλιστήρια, μεταφορές και λιμάνια.

Όπως δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο Πιερ Μασό, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Sciences Po της Λιλ, ο Ολάντ «είναι παγιδευμένος ό,τι κι αν κάνει». «Αν κρατήσει σκληρή στάση και κινητοποιήσει «τα γκλομπ», θα εξοργίσει όλη τη του βάση και θα ικανοποιήσει μόνο τους υποστηρικτές του κεντροδεξιού στρατοπέδου, τους οποίους έχει ούτως ή άλλως χάσει. Αν κάνει υποχωρήσεις, και πάλι μεγάλο μέρος της βάσης των Σοσιαλιστών θα παραμείνει ανικανοποίητο».

Χθες το Παρίσι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των απεργών και της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσει το πλήθος. Το εργατικό συνδικάτο CGT, το οποίο οργάνωσε την απεργία, υπολογίζει τους συμμετέχοντες σε περισσότερους από 300.000 εργαζομένους. Αντίθετα οι γαλλικές αρχές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 153.000 άνθρωποι πήραν μέρος, ενώ στις διαδηλώσεις έγιναν συνολικά 77 συλλήψεις.

Την ώρα που η Γαλλία προετοιμάζεται για το Euro 2016 (ξεκινά στις 10 Ιουνίου), τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι οι κινητοποιήσεις που έχουν παραλύσει τη χώρα απειλούν να αμαυρώσουν την εικόνα της.

Για την τελική επικύρωση του νομοσχεδίου, όπως εξηγεί η γαλλική εφημερίδα «Liberation», οι διαδηλωτές δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται αφού υπάρχει ακόμη… δρόμος. Στις 14 Ιουνίου, το νομοσχέδιο θα τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία, αυτή τη φορά στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications