Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά το «Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε εκδήλωση για τις εξαφανίσεις ανηλίκων στην Ελλάδα και διεθνώς. «οι εξαφανίσεις παιδιών δε γνωρίζουν σύνορα, για αυτό κάθε χώρα συνεργάζεται και ανταλλάσσει πληροφορίες με άλλες χώρες.
Όπως με πολλά φλέγοντα ζητήματα, το μότο μας είναι «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά»», επισήμανε στην εκδήλωση ο Αλέν Ρεμί, ειδικό στέλεχος της αστυνομίας του Βελγίου στον τομέα των εξαφανίσεων ανηλίκων και εξειδικευμένος σε εγκλήματα κατά των παιδιών της Ιντερπόλ.
Κάθε δυο λεπτά σημειώνεται και μια εξαφάνιση παιδιού στην Ευρώπη, αναφέρουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά «Missing Children Europe», ενός δικτύου οργανώσεων από 29 χώρες. Το 2015, ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες, τονίζει η ομοσπονδία, καθότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε τη χρηματοδότηση των εθνικών τηλεφωνικών γραμμών βοηθείας. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί αισθητά ο προϋπολογισμός τους και το προσωπικό που χειρίζεται περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών. Παρά τις δυσκολίες, οι γραμμές βοήθειας συνέχισαν να λειτουργούν.
Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το «Χαμόγελο του Παιδιού», το 1ο τετράμηνο του 2016 η γραμμή 11600 για τα Εξαφανισμένα Παιδιά έλαβε 3.143 κλήσεις και συνολικά 60 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών.
Τελικά , το «Χαμόγελο του παιδιού» χειρίστηκε 59 περιπτώσεις, εκ των οποίων 37 βρέθηκαν (62,71%). Από τα παιδιά που συνεχίζουν να αγνοούνται, τα 19 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Για 9 παιδιά, αιτίες εξαφάνισης αποτέλεσαν οι σχέσεις με την οικογένεια.
Εξαφανισμένα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες
10.000 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη την τελευταία διετία, σύμφωνα με τη Γιούροπολ, ενώ η «Missing Children Europe» αναφέρει πως ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Ένα στα δυο ασυνόδευτα παιδιά χάνονται από τους χώρους υποδοχής, ενώ το 60% των ασυνόδευτων που φιλοξενούνται στα κέντρα κοινωνικής φροντίδας εξαφανίζονται και δεν ξαναβρίσκονται, περιγράφει η Βρετανική Μονάδα Ελέγχου Ασύλου.
Υπάρχουν στοιχεία για σ@ξουαλική εκμετάλλευση με επίκεντρο τη Γερμανία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με τον Μπράιαντ Ντόναλντ, επιτελάρχη της Γιούροπολ. Η Γιούνισεφ υπολογίζει πως 19.000 παιδιά είναι εγκλωβισμένα στη Ελλάδα, εκ των οποίων το 10% είναι ασυνόδευτα. Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, το 2014 και 2015 δηλώθηκαν 1.481 εξαφανίσεις. Από αυτά, συνεχίζουν να αναζητούνται 1.096 παιδιά με τα 1.080 να είναι αγόρια και τα 16 κορίτσια.
Από 1/1/2015 ως 30/4/2016, το «Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε συνολικά 32 περιστατικά εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων, το 2013, 2014 και 2015 πραγματοποίησε 47 επιτόπιες παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για θύματα παράνομης διακίνησης.
Ο συνολικός αριθμός ασυνόδευτων παιδιών που έχουν μείνει σε σπίτια του οργανισμού είναι 44 παιδιά, ενώ σήμερα μεγαλώνουν στα σπίτια του «Χαμόγελου» 10 παιδιά. 22 παιδιά επανενώθηκαν με την οικογένειά τους, οι οποίες βρίσκονταν στην Αγγλία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, ενώ οι χώρες καταγωγής των παιδιών ήταν το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Συρία, το Ιράκ και η Αλβανία.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου