Δυστυχώς η Νέα Τάξη Πραγμάτων επελαύνει στην χώρα: Κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, της υποχρεωτικής προσευχής και του υποχρεωτικού Εκκλησιασμού εισηγείται η Επιτροπή υπό τον Αντώνη Λιάκο για τις αλλαγές στην Παιδεία οι οποίες ρυθμίζουν τη λειτουργία Δημοτικών, Γυμνάσιων, Λυκείων καθώς και το εξεταστικό σύστημα εισόδου στα Πανεπιστήμια.
Η επιτροπή εθνικού διαλόγου εισηγείται επίσης να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις, ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός και η υποχρεωτική προσευχή με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εθνική και θρησκευτική συνείδηση των Ελληνοπαίδων αλλά και πολλών αλλοδαπών παιδιών που θέλουν να ενσωματωθούν στο μέλλον στον εθνικό κορμό της χώρας.
Χτυπιέται η ιστορική Μνήμη και η Ορθοδοξία η οποία είναι συνυφασμένη με τον Ελληνισμό και τον βοήθησε στις δύσκολες ώρες του να επιβιώσει όταν η «φλόγα» του αχνόφεγγε κατά την διάρκεια της Ιστορίας.Η ατραπός που πάει να ακολουθήσει το υπουργείο Παιδείας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη με βαρύτατες ευθύνες για το μέλλον. Άλωστε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ν.Φίλης έδειξε ξεκάθαρα ποιοι είναι οι στόχοι του:
Αναφερόμενος στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, ο υπουργός Παιδείας λέει πως «από τη θέση που είμαι δεν κάνω δηλώσεις θρησκευτικών πεποιθήσεων, ως πολιτικός κρίνομαι και όχι ως θρησκευόμενος ή άθεος. Είμαστε από τον λαό εξουσιοδοτημένοι να αναζητήσουμε ένα νέο στάτους ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία». Ερωτηθείς για την απόφαση του υπουργού Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου να υποδεχτεί την εικόνα της Παναγίας Σουμελά με τιμές αρχηγού κράτους, ο Νίκος Φίλης λέει: «Είμαι μια μορφή ευσέβειας η οποία βεβαίως μπορεί να παρεξηγηθεί. Δεν τη συμμερίζομαι, όμως ένα μέρος του κόσμου τη συμμερίζεται και αυτό το μέρος του κόσμου το σεβόμαστε. (...) Οιοδήποτε το κάνει, το κάνει με δική του ευθύνη».
Όσο για το ενδεχόμενο διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας: «Όταν αρχίσει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν και σε αυτό, που άλλοι θα το πουν διαχωρισμό, άλλοι διαμόρφωση νέων θέσεων, θα είναι ένας ανοιχτός διάλογος. Αλλά πέρα από αυτή την οριακή στιγμή, υπάρχει ένα πλήθος θεμάτων που θα βοηθήσει και την Εκκλησία αν διευκρινιστούν».
Η Ορθοδοξία δεν είναι μια απλή Θρησκεία για να κάνουμε δοκίμές. Είναι άρρηκτα δεμένη με την εθνική συνείδηση. Είναι μια θέση που την κέρδισε με αγώνες δίπλα στον ελληνικό λαό. Ακόμα και η αρχαία διανόηση και σκέψη είχε σημαντικότατο ρόλο στην διαλεκτική εξέλιξη της Ελληνορθοδοξίας. Δεν μπορούν να διαχωριστούν αυτά τα δύο πλέον άσχετα με τις απόψεις κάποιων υπερορθόδοξων ή κάποιων υπεραρχαιολατρών.
Και όταν σε μια χώρα δεν υπάρχει ισχυρή θρησκευτική συνείδηση τότε επικρατούν άλλες θρησκείες που δεν σκοτίζονται για θρησκευτικές «ελευθερίες».Δεν είναι τυχαίο που στην Συρία με τους ισλαμιστές πολεμούν και Δυτικοί λευκοί που ασπάστηκαν το Ισλάμ επειδή δεν τους ικανοποιούσε πλέον η ηθική κατάντια και η υλιστική κενότητα της Δύσης. Το «κενό» που δημιουργείται πάντα κάτι το γεμίζει.
Ας θυμίσει κάποιος στο υπουργείο Παιδείας ότι μόλις κατέρρευσε ο κομμουνισμός στην Ανατολική Ευρώπη άνοιξαν όλες οι εκκλησίες και ο κόσμος έτρεχε να βαπτιστεί Ορθόδοξος Χριστιανός.Ακόμα και στον Β' ΠΠ όταν ο Στάλιν κατάλαβε ότι δεν έδινε ηθικό στον σοβιετικό Στρατό να πολεμάει για ένα... καλύτερο τρακτέρ στο μέλλον, άνοιξε τις Εκκλησίες και επέστρεψε στις πολεμικές ατάκες η φράση, «για την Μητέρα Ρωσία». Κανείς δεν πολεμούσε για μια Σοβιετική Ένωση που σαν όνομα θύμιζε... συνέδριο ψυχολογίας.
Στις προτάσεις της επιτροπής εθνικού διαλόγου υπό τον καθηγητή Αντώνη Λιάκο περιλαμβάνονται νέο εξεταστικό σύστημα και αλλαγές στη φοίτηση στα πανεπιστήμια με βάση τις οποίες οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν υπό όρους κατεύθυνση, να αποκτούν πτυχίο από συνδυασμούς επιστημών και να κερδίζουν πρωτεύουσα και δευτερεύουσα ειδικότητα. Ταυτόχρονα υπάρχει πρόταση για αλλαγή της διδακτικής διαδικασίας και στη μέση εκπαίδευση, ενώ προτείνεται το γυμνάσιο να γίνει τετραετές και το λύκειο διετές.
Η πρόταση προβλέπει την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ενος συγκεκριμένου συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης ή άλλων κριτηρίων επίδοσης.Η εφαρμογή του συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης, ή άλλων κριτηρίων επίδοσης, θα εξασφαλίζει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ φοιτητές με γενική αλλά και ειδική επάρκεια.
Από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί το Νέο Λύκειο, ο συντελεστής βαρύτητας μπορεί να εφαρμοστεί επί του Εθνικού Απολυτηρίου και έτσι να περάσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις στην ιστορία.Ωστόσο η υιοθέτηση του συντελεστή μπορεί να γίνει από τις επόμενες εισαγωγικές εξετάσεις.Ετσι,βασική πρόβλεψη της πρότασης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση της επιτροπής Λιάκου είναι εφαρμογή συντελεστή βαρύτητας ανά επιλογή και πλήθος επιλογών του υποψηφίου. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά θα επιβραβεύεται με διαφοροποιημένο ποσοστό η σειρά επιλογής (1η, 2η 3η έως και 10η επιλογή) και το πλήθος των 10 πρώτων επιλογών των υποψηφίων
Μετά την 10η επιλογή οι επιλογές δεν επιβραβεύονται (η τιμή του συντελεστή θα είναι μηδενική).
0 comments
Δημοσίευση σχολίου