Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και την αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο σε ένα περιβάλλον εσωτερικής πολιτικής αστάθειας το οποίο προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Αθήνα. Αυτή τη φορά βάζει στο στόχαστρο τη Ρόδο και το Καστελόριζο αξιώνοντας να αλλάξουν τα όρια του FIR Αθηνών.
Με ΝΟΤΑΜ που έχει εκδώσει δέσμευσε μία περιοχή για τη διεξαγωγή μέρους της αποβατικής άσκησης “Efes-2016” μεταξύ των δύο ελληνικών νησιών στο νότιο άκρο του Αιγαίου, οι συντεταγμένες της οποίας ωστόσο περικλείουν και μεγάλο μέρος εντός του FIR Αθηνών. Είναι βέβαιο πώς η Τουρκία θα θέσει σε καθεστώς «πολιορκίας» και το Καστελόριζο το επόμενο διάστημα επιχειρώντας να ανοίξει το πεδίο της αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο.
Η ελληνική πλευρά αντέδρασε και με δική της ΝΟΤΑΜ ακύρωσε επί της ουσίας την τουρκική και προειδοποίησε την Άγκυρα να μην παραβιάσει τους κανόνες της εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών οι οποίοι προβλέπουν κατάθεση σχεδίων πτήσεων.
Το ίδιο ωστόσο είχε πράξει η Ελλάδα και στην άσκηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι μεταξύ Λέσβου-Χίου-Σκύρου-Ψαρών πριν και μετά το Πάσχα, προειδοποιώντας για σεβασμό του κυριαρχικού δικαιώματος των 10 ν.μ. αλλά τα τουρκικά μαχητικά έκαναν “κόσκινο” το FIR Αθηνών και τον εναέριο χώρο στην περιοχή, προκαλώντας με σωρεία πτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος (Οινούσσες, Παναγιά) και σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που πήγαν να τα αναχαιτίσουν.
Αυτό το κλίμα έντασης που έχει καλλιεργήσει η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα ανησυχεί ιδιαίτερα τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με την καρατόμηση του Νταβούτογλου από τον Ερντογάν.
Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει γιατί ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι οπαδός της σκληρής γραμμής στα ελληνοτουρκικά, καθώς η πολιτική του είναι σαφώς λιγότερο φιλοευρωπαϊκή απ’ αυτή του Αχμέτ Νταβούτογλου και ενδεχομένως θελήσει να ανεβάσει και άλλο το θερμόμετρο στο Αιγαίο προκαλώντας ακόμη και θερμό επεισόδιο.
Ίσως αυτό να συμβεί και γιατί οι κινήσεις του Ερντογάν έχουν προκαλέσει εσωτερικές αντιδράσεις στην Τουρκία, αν και ο ίδιος φαίνεται να ελέγχει τόσο το Στρατό όσο και τη Βουλή.
Το άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, η αποβατική “Efes 2016”. Για το σκοπό αυτό η Άγκυρα έχει δεσμεύσει μεγάλες περιοχές του Αιγαίου για ένα μήνα με στόχο τα ελληνικά νησιά και ειδικότερα τις Οινούσσες, αφού το βασικό σενάριο της άσκησης διεξάγεται πολύ κοντά στο νησί.
Η άσκηση «Efes 2016» θα ολοκληρωθεί, με αποβατική και αεροκίνητη ενέργεια στον κόλπο του Seferihisar, σε απόσταση δηλαδή μικρότερη των 60 χλμ. από τη Χίο και την νήσο Πασάς όπου η Αθήνα πρόσφατα έστειλε μόνιμη φρουρά και έφτιαξε ελικοδρόμιο μετά τις προκλήσεις στις Οινούσσες.
Η Άγκυρα έχει κινητοποιήσει 8.500 στρατιώτες και 50 μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα θέτοντας σε ετοιμότητα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητας για κάθε ενδεχόμενο.
Οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις στο ανατολικό Αιγαίο και χθες με μπαράζ παραβιάσεων (30 στον αριθμό), την επαύριο της αποκάλυψης του σχεδίου κατάληψης της νησίδας Πασά από τις τουρκικές δυνάμεις. Σχέδιο που επιβεβαίωσε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Φαίνεται λοιπόν πώς έχουμε μπει σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο με την Τουρκία να τραβάει επικίνδυνα το σχοινί στο Αιγαίο, ίσως γιατί στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της σύνορα τα έχει βρει σκούρα με τους Κούρδους και τη Συρία που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Τα δε χαστούκια το ένα μετά το άλλο στον Ερντογάν από την Ουάσιγκτον επιδεινώνουν την κατάσταση.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου