ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ 10 ΕΙΔΗ ΦΥΛΩΝ VIDEO
ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ 10 ΕΙΔΗ ΦΥΛΩΝ

Τo κανάλι Hybrid Librarian του YouTube παρουσιάζει μια λίστα από 10 είδη τα οποία εξελίχθηκαν και εξαφανίστηκαν, αφήνοντας τον δρόμο ανοιχτό για τον σύγχρονο άνθρωπο.

1. Homo heidelbergensis (Χαιδελβέργειος Άνθρωπος). Θεωρείται ότι ήταν άμεσος πρόγονος του Homo neanderthalensis (Νεάντερταλ) στην Ευρώπη και του Homo Sapiens. Θεωρείται πως έζησε πριν από 600.000 ως 400.000 χρόνια σε Αφρική, Ευρώπη και Δυτική Ασία. Είχε μέσο ύψος 1,8 μέτρα και ήταν πιο μυώδης από τον Homo Sapiens, ενώ είχε και μεγαλύτερο εγκέφαλο. Θεωρείται πως είχε αναπτύξει και μια πρωτόγονη μορφή γλώσσας.

2. Homo erectus erectus (Γνωστός και ως Άνθρωπος της Ιάβας). Ύψος 1,7 μέτρα, περπατούσε όρθιος, σαν τους σημερινούς ανθρώπους και είχε ανθρώπινα δόντια, με μεγάλους κυνόδοντες. Θεωρείται ότι έζησε πριν από 700.000 και ένα εκατομμύριο χρόνια.

3. Homo Rudolfensis (Γνωστός και ως Australopithecus rudolfensis). Εκτιμάται πως έζησε πριν από 1,9 εκατ. χρόνια, και η έλλειψη πολλών απολιθωμάτων και στοιχείων, έχει ως συνέπεια να μην είναι γνωστά πολλά για το είδος αυτό.

4. Boskop Man. Ο «Άνθρωπος του Μπόσκοπ» ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, στη Νότια Αφρική. Θεωρείται πως έζησε πριν από περίπου 30.000 με 10.000 χρόνια, και ότι στην πραγματικότητα αποτελούσε παρακλάδι του σύγχρονου ανθρώπου, με κατά 30% μεγαλύτερο κεφάλι και πιθανότατα ιδιαίτερα υψηλή νοημοσύνη.

5. Denisovan (Denisova hominin). Θεωρείται ότι έζησε πριν περίπου 40.000 χρόνια. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να επιτρέπουν την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τα ανατομικά χαρακτηριστικά τους, αν και εκτιμάται πως έμοιαζαν με τους Νεάντερταλ.

6. Dmanisi Man (Homo georgicus). Απομεινάρια, ηλικίας περίπου 1,8 εκατ. ετών βρέθηκαν στο Ντμανίσι της Γεωργίας, μεταξύ του 1991 και του 2005, αποδεικνύοντας την ύπαρξη ανθρωπίνων πληθυσμών στον Καύκασο από πάρα πολύ παλιά- για την ακρίβεια, πιστεύεται ότι είναι τα αρχαιότερα απομεινάρια που έχουν βρεθεί εκτός Αφρικής. Θεωρείται ότι πρόκειται για ένα στάδιο λίγο μετά τη μετάβαση από τον Αυστραλοπίθηκο στον Homo Erectus.

7. Penghu Man (Homo tsaichangensis). Απομεινάρια βρέθηκαν στα ανοιχτά της Ταϊβάν στις αρχές του 21ου αιώνα (πριν το 2008) και θεωρείται πως ανήκουν σε είδος που έζησε στην ανατολική Ασία πριν 190.000 χρόνια. Εκτιμάται ότι έμοιαζε με τον erectus, αλλά ήταν πιο ογκώδης/ γιγαντόσωμος.

8. Red Deer Cave People. Πρόκειται για τον πιο πρόσφατο γνωστό προϊστορικό πληθυσμό που δεν μοιάζει στον σύγχρονο άνθρωπο. Απολιθώματα ηλικίας 14.000-11.500 ετών βρέθηκαν στην Κίνα, και εκτιμάται ότι πρόκειται για χωριστό είδος, το οποίο εξαφανίστηκε χωρίς να συνεισφέρει στη γενετική «δεξαμενή» του σύγχρονου ανθρωπίνου πληθυσμού.

9. Homo Naledi. Απομεινάρια ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και προκάλεσαν «σεισμό» στην παλαιοανθρωπολογία, καθώς φαίνεται ότι ήταν πλάσματα ικανά για τελετουργική συμπεριφορά και πιθανώς συμβολική σκέψη – τη στιγμή που εκτιμάται ότι ίσως και να έζησε 2 με 3 εκατ. χρόνια πριν.
10. Homo floresiensis. Γνωστός και ως «Χόμπιτ» (από τα έργα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν) λόγω του μικρού ύψους (1,1 μέτρα) και των μεγάλων ποδιών του. Απομεινάρια ανακαλύφθηκαν το 2003 στην Ινδονησία και θεωρείται ότι το συγκεκριμένο είδος επιβίωνε μέχρι και 12.000 πριν.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications