ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΥΝ DRONES ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΕΡΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ
ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΥΝ DRONES ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΕΡΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της υπηρεσίας επεξεργάζονται σχέδιο χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία θα πετούν πάνω από θαλάσσιες περιοχές, ώστε να ελέγχονται προσφυγικές ροές που προσεγγίζουν ακτές ευρωπαϊκών χωρών.

Τα εν λόγω αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνται για εναέρια επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών και θα σκανάρουν με τις υπερσύγχρονες κάμερες μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις στέλνοντας ταυτόχρονα ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Ο Frontex ξεκίνησε τις συζητήσεις με εκπροσώπους εταιρειών που έχουν τη δυνατότητα να εξοπλίσουν την υπηρεσία με drones. «Έχει γίνει το πρώτο βήμα από την πλευρά μας για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (RPAS) και ζητήσαμε από εταιρείες που εξειδικεύονται στο θέμα να μας καταθέσουν φακέλους με τις προτάσεις τους.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη χρήση RPAS, όμως εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν δοθεί το πράσινο φως από την Κομισιόν και έτσι έχουμε ξεκινήσει ήδη να επεξεργαζόμαστε σχέδια στην περίπτωση που εγκριθεί, ώστε να μην έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος», αποκαλύπτει στο «Εθνος της Κυριακής» η Eυα Μονκιούρ, εκπρόσωπος Τύπου του Frontex.

Ο Frontex αναζητά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα πετούν σε χαμηλό σχετικά ύψος και θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις και για αρκετή ώρα, χωρίς να πρέπει να ανεφοδιαστούν.

«Οι προκαταρκτικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους εταιρειών που διαθέτουν τεχνογνωσία και εξοπλισμό εξυπηρετούν την ανάγκη εξερεύνησης των μέσων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εναέρια επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων», αναφέρει στο «Εθνος» η κ. Μονκιούρ. Ο σχεδιασμός του Frontex είναι να ξεκινήσουν εντός του έτους οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις των drones. Θα δοκιμαστούν σε πραγματικά σενάρια αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει την πτήση drones σε κοινό εναέριο χώρο, όμως φαίνεται πως έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ώστε να αρθεί το «εμπόδιο».

Σύμφωνα με το σχέδιο του Frontex, τα drones θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων. Μολονότι η χρήση τους θα αφορά την Ισπανία και άλλες χώρες, αξιωματούχος του Frontex παραδέχεται ότι αν το σχέδιο προχωρήσει, προτεραιότητα θα δοθεί στην Ελλάδα και την Ιταλία που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα.

Πού χρησιμοποιούνται

Πηγή της Κομισιόν μάς αποκάλυψε ότι ήδη χρησιμοποιούνται drones τα οποία πετούν με προορισμό τις βόρειες ακτές της Αφρικής, σε χώρες όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, όπου πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν για να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη με δουλεμπορικές βάρκες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εικόνα που έχουν οι αρμόδιοι είναι ότι στις ακτές αυτές βρίσκονται ήδη περί τους 300.000 ανθρώπους.

Ομως και στον κοινό ευρωπαϊκό εναέριο χώρο χρησιμοποιούνται αεροσκάφη από τον Frontex για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων. Για την επιχείρηση Τρίτων (operation Triton) που αφορά την Ιταλία, η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων μισθώνει αεροπλάνα που φέρουν ειδικό εξοπλισμό, όπως θερμικές και νυχτερινές κάμερες για να εντοπίζει τις δουλεμπορικές βάρκες.

Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας το σχέδιο της ΕΕ να αποκτήσει στόλο drones για τον έλεγχο των προσφυγικών ρευμάτων, αλλά και για την επίβλεψη των πλοίων σε άλλα σημεία της Ευρώπης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σχετικό αίτημα για ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία αυτού του στόλου. Το πλάνο είναι να εγκατασταθούν στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βιντεοκάμερες, αισθητήρες με υπέρυθρες και χημικοί ανιχνευτές που θα εντοπίζουν πλοία που ρυπαίνουν.

Η υπάρχουσα δορυφορική τεχνολογία δεν μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των ροών αφού η ανανέωση των εικόνων γίνεται με καθυστέρηση. Τα παραδοσιακά αεροπλάνα δεν μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για ώρα και έτσι προκρίνεται η λύση των drones που έχουν μικρότερο κόστος.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications