Αλλαγές στην κινητή τηλεφωνία. Προσοχή, μην πέσετε θύματα υπερχρέωσης

Την προσοχή των καταναλωτών στις χρεώσεις περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας, εφιστά ο Συνήγορος Καταναλωτή, διευκρινίζοντας ότι βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού οι χρεώσεις μειώνονται σταδιακά από το τέλος Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου οπότε καταργούνται πλήρως.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Συνήγορος Καταναλωτή, από τις 15 Ιουνίου 2017 καταργούνται όλα τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου, μηνυμάτων MMS και χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile internet) στο εξωτερικό, εντός της Ε.Ε., ενώ από 30.4.2016 έως τις 14.6.2017 θα ισχύουν μειωμένες χρεώσεις, σύμφωνα με τον Kανονισμό 2120/2015 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χάρη στον Kανονισμό αυτό, που ισχύει από 30.4.2016 και έχει ταυτόχρονη εφαρμογή στους καταναλωτές και των 28 κρατών μελών, η Ευρώπη θέτει τέρμα στις υπέρογκες χρεώσεις περιαγωγής, υπό τον όρο της λελογισμένης χρήσης.

Η χρονική περίοδος από 30 Απριλίου 2016 ως και 14 Ιουνίου 2017 ορίζεται από τον Κανονισμό ως μεταβατική.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν:
τα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για εξερχόμενες φωνητικές κλήσεις
τα 0,0114 ευρώ ανά λεπτό για εισερχόμενες φωνητικές κλήσεις

τα 0,02 ευρώ για μηνύματα κειμένου (SMS), και
τα 0,05 ευρώ ανά megabyte για χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου.
Οι τιμές αυτές δεν συμπεριλαμβάνουν Φ.Π.Α.
Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί: Αποτελεί υποχρέωση των εταιρειών τηλεπικοινωνίας και όχι πρόσθετη παροχή από αυτές, όπως αναφέρουν σε ορισμένες διαφημίσεις τους η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου 2017.

Επίσης, για την περίοδο από 30 Απριλίου 2016 ως 14 Ιουνίου 2017 πρέπει να διευκρινίζουν με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών της επιλογής τους, αν στο δικό τους πρόγραμμα παρέχεται ήδη η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής ή αν θα χρεώνονται με μειωμένες τιμές και σε ποιο ποσό ανά λεπτό, με βάση τις ανωτέρω ανώτατες τιμές

Σε περίπτωση παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών ή παράβασης των ανωτέρω οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» ή, για διασυνοριακές διαφορές, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδος.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications