ΕΠΤΆ ΜΎΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΈΝΓΚΕΝ-Η ΆΜΕΣΗ ΈΞΟΔΟΣ ΑΠΌ ΤΗ ΣΈΝΓΚΕΝ ΣΏΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ

Κόντρα στην αντίληψη για την ανάγκη παραμονής μας στον χώρο Σένγκεν, αν αποχωρήσουμε, η Ελλάδα θα πάψει να αποτελεί μαγνήτη για τους πρόσφυγες που ερχόμενοι εδώ καταγράφονται και αποκτούν ταξιδιωτικά έγγραφα τύπου Σένγκεν και μπορούν έτσι να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην καρδιά της Ευρώπης

Κόντρα στην καθεστηκυία αντίληψη για την ανάγκη παραμονής μας στον χώρο Σένγκεν, από τον Δεκέμβρη του 2015, οπότε και η προσφυγική κρίση βρισκόταν σε έξαρση, πρότεινα να αποχωρήσουμε από τη Συνθήκη, καθώς η Ελλάδα, ως χώρα Σένγκεν, έγινε μαγνήτης για τους χιλιάδες πρόσφυγες, επειδή ερχόμενοι εδώ καταγράφονται και αποκτούν ταξιδιωτικά έγγραφα (τύπου Σένγκεν) και μπορούν έτσι να συνεχίσουν το ταξίδι τος στην καρδιά της Ευρώπης.

Κατέστησα, λοιπόν, σαφές ότι η μείωση των προσφυγικών ροών περνά μέσα από την απάρνηση από πλευράς μας της Συνθήκης Σένγκεν. Κάλεσα, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει ιδεοληψίες και να κινηθεί με βάση το εθνικό συμφέρον. Και τεκμηρίωσα την άποψη αυτή ότι τα οφέλη από την αποχώρησή μας από τη Συμφωνία είναι τεράστια. Κάποιοι όμως επιμένουν να μοιράζουν «καθρεφτάκια για ιθαγενείς» και συνεχίζουν να καλλιεργούν μύθους.

Μύθος πρώτος: Οι Έλληνες δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα στην Ε.Ε.
Η Συνθήκη Σένγκεν δεν έχει σχέση με το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το δικαίωμα αυτό προϋπήρχε στο πλαίσιο της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ). Έτσι, οι πολίτες της Κύπρου και της Μεγάλης Βρετανίας, που δεν είναι χώρες Σένγκεν, ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ε.Ε.

Μύθος δεύτερος: Θα χαθεί το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης για όσους Έλληνες θέλουν να εργαστούν στην Ε.Ε.
Όπως το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, έτσι και το δικαίωμα εγκατάστασης εντός της Ε.Ε. αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Ένωσης και προϋπάρχει ήδη από την εποχή της πάλαι ποτέ ΕΟΚ. Ακόμα και μετά την αποχώρησή μας από τη Σένγκεν, οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να εγκαθίστανται και να εργάζονται ελεύθερα στις χώρες – μέλη της Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό ότι στη Μεγάλη Βρετανία έχουν εγκατασταθεί και εργάζονται ελεύθερα 15.000 Έλληνες γιατροί, ενώ αντίστοιχα χιλιάδες Βρετανοί εργάζονται σε χώρες Σένγκεν.

Μύθος τρίτος: Θα πληγούν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Ε.Ε.
Τα ελληνικά προϊόντα θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα, όπως και τώρα, καθώς η Σένγκεν αφορά μόνο στην κυκλοφορία προσώπων. Άλλωστε, εκατοντάδες φορτηγά από τη Βουλγαρία, που επίσης δεν ανήκει στη Σένγκεν, γεμάτα προϊόντα εισέρχονται κάθε μέρα στην Ελλάδα.

Μύθος τέταρτος: Η αποχώρησή μας θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα
Η αποχώρησή μας από τη Σένγκεν όχι μόνο δεν θα αυξήσει τις ροές προς την Ελλάδα, αλλά θα τις μειώσει δραστικά. Είναι βέβαιο ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα δώσει κάποιες χιλιάδες ευρώ για να μπει σε μία χώρα εκτός Σένγκεν, όπου δεν θα μπορεί να πάρει αντίστοιχα ταξιδιωτικά έγγραφα. Είναι ενδεικτικό ότι η Βουλγαρία ή η Κύπρος, που δεν ανήκουν στον χώρο Σένγκεν και επομένως δεν χορηγούν ταξιδιωτικά έγγραφα τύπου Σένγκεν, δεν χρησιμοποιούνται από τους τούρκους δουλεμπόρους ως προσφυγικοί άξονες. Έτσι, παρότι η Βουλγαρία έχει χερσαία σύνορα με την Τουρκία, τελικά οι πρόσφυγες προτιμούν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους στο φουρτουνιασμένο Αιγαίο, παρά να περάσουν χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους στη Βουλγαρία.

Μύθος πέμπτος: Όλη η Ευρώπη εφαρμόζει τη Συνθήκη
Η Μεγάλη Βρετανία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν ανήκουν στον χώρο Σένγκεν. Επίσης, από τις χώρες Σένγκεν, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία έχουν από καιρό αναστείλει την εφαρμογή της Συμφωνίας και αυτή την εβδομάδα ακολούθησε το Βέλγιο, δηλώνοντας ότι αποφάσισε «να παρεκκλίνει από τη Σένγκεν». Κι ενώ οι χώρες αυτές έχουν αναστείλει τη Σένγκεν, ζητούν από την Ελλάδα να την εφαρμόσει, για να εγκλωβίσουν στην πατρίδα μας εκατομμύρια πρόσφυγες, μετατρέποντας τη χώρα μας σε ένα απέραντο hotspot.

Μύθος έκτος: Η Ελλάδα θα χάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο
Τα σχέδια της Μέρκελ, για συνδιαχείριση των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων με Γερμανούς, «Βαυαρούς» συνοριοφύλακες και τη νέα Frontex, προωθούνται ακριβώς γιατί είμαστε εντός της Συνθήκης Σένγκεν. Με την αποχώρησή μας από τη Σένγκεν, το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων και την ανάθεση της φύλαξης των θαλασσίων μας συνόρων στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, καταρρέουν τα εν λόγω σχέδια, όπως επίσης και οι πρόσφατοι γερμανοτουρκικοί σχεδιασμοί για συνδιαχείριση στο Αιγαίο.

Μύθος έβδομος: Η Ελλάδα δεν θα έχει όφελος αν αποχωρήσει από τη Σένγκεν
Ακριβώς το αντίθετο. Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την αποχώρησή της από τη Σένγκεν και να επιτρέψει την έλευση εκατομμυρίων ρώσων τουριστών χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης βίζας. Πολύ περισσότερο σε μία περίοδο που οι τεταμένες σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας φτάνουν στα άκρα, οι ρώσοι θα προτιμήσουν να δαπανήσουν τα χρήματά τους στην ομόδοξη Ελλάδα για τις διακοπές τους, με προφανές όφελος για την τουριστική μας βιομηχανία και την εθνική οικονομία.

Κίνδυνος να μετατραπούμε σε απέραντη Λαμπεντούζα
Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών τους ερχόμενους μήνες θα διευκολύνει την ένταση των προσφυγικών ροών. Και είναι βάσιμες οι εκτιμήσεις που υπολογίζουν τις ροές στην Ελλάδα να φτάνουν στην άνοιξη στα 150.000 άτομα τον μήνα. Καθώς, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι τον Μάιο σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορά τους, πάνω από 400.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Αν οι κυβερνητικοί «επαΐοντες» εμμείνουν στο δόγμα της «μη δράσης», η Ελλάδα θα μετατραπεί τους επόμενους μήνες σε μία απέραντη Λαμπεντούζα. Σε ένα απέραντο hotspot. Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα. Και η απόφαση πρέπει να ληφθεί σήμερα: να αποχωρήσουμε τώρα από τη Σένγκεν και να κλείσουμε σήμερα τα σύνορά μας.

Του Νότη Μαριά ΠΗΓΗ περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 329 μέσω kostasxan

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications