Το "Star Trek" χρησίμευσε ως πηγή έμπνευσης για την επιστημονική κοινότητα, όπου μία από τις πιο αγαπημένες σκηνές είναι η τηλεμεταφορά. Μπορεί αυτή να φαίνεται αδύνατη, ακόμα, αλλά μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων χρησιμοποίησαν ειδικές ακτίνες λέιζερ και με επιτυχία τηλεμετέφεραν τεχνική γλώσσα χωρίς να μεταβιβάσουν ιδιότητες της ενέργειας ή της ύλης.
Κατόρθωσαν δλδ. να "διακτινίσουν" ένα πακέτο πληροφοριών, σε άλλον τόπο και σε χρόνο μηδέν. Ένας από τους κύριους ερευνητές, ο Αλέξανδρος Szameit, Ph.D. από το Πανεπιστήμιο της Ιένας στη Γερμανία, είπε ότι πολλά φαινομενικά αδύνατα τεχνικά θαύματα που χρησιμοποιούνται στο sci-fi show έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής.
Οπως εξήγησαν οι ερευνητές στην επιστημονική καταγραφή του πειράματος, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Laser & Photonics της 11ης Ιανουαρίου 2016 (http://arxiv.org/pdf/1509.06217v2.pdf), «η τηλεμεταφορά είναι η πιο πολυσυζητημένη εφαρμογή των αρχών της κβαντομηχανικής. Η σιωπηρή παραδοχή ήταν ότι κάτι τέτοιο έχει εγγενώς μη τοπικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, περιορίζεται αποκλειστικά στα κβαντικά συστήματα.
"Με την εργασία μας αποδεικνύουμε ότι η έννοια αυτή μπορεί να γενικευθεί εύκολα και πέραν των κβάντων. Παρουσιάζουμε μια οπτική υλοποίηση του πρωτοκόλλου τηλεμεταφοράς, εντελώς ανεξάρτητη της μη τοπικότητας. Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες μεθόδους διανομής πληροφοριών και να επιτρέψουν την εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων και των δύο κόσμων - της κβαντικής και της κλασικής φυσικής -, ώστε να δομηθεί μια στιβαρή υβριδική υποδομή επικοινωνίας".
Για να καταφέρουν αυτή την τηλεμεταφορά πληροφορίας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ειδική διάταξη δεσμών λέιζερ. «Οπως συμβαίνει με την τηλεμεταφορά των φυσικών καταστάσεων των στοιχειωδών σωματιδίων», εξήγησε το μέλος της ομάδας δρ Marco Ornigotti, «οι ιδιότητες των φωτεινών ακτίνων μπορούν επίσης να τηλεμεταφερθούν, μέσω διεμπλοκής. Για να καταφέρεις τη διεμπλοκή, δένεις τις πληροφορίες που θέλεις να μεταδώσεις με μια συγκεκριμένη ιδιότητα του φωτός», είπε παραστατικά.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κωδικοποίηση των πληροφοριών εμπλέχθηκε με μια συγκεκριμένη κατεύθυνση πόλωσης της ακτίνας λέιζερ. Η τηλεμεταφορά τους επιτεύχθηκε, αλλά σε περιορισμένη απόσταση. Οπως παραδέχθηκε ο Alexander Szameit, «με αυτή τη μορφή της τηλεμεταφοράς δεν μπορούμε να γεφυρώσουμε σημεία οποιασδήποτε απόστασης.
Η τηλεμεταφορά στον κόσμο της κλασικής φυσικής λειτουργεί μόνο σε τοπικό επίπεδο». Πάντως, ακριβώς όπως συμβαίνει στον κβαντικό κόσμο - ή συνέβαινε στον κόσμο του «Star Trek» -, η πληροφορία μεταδίδεται πλήρως και άμεσα, χωρίς καμία απώλεια χρόνου. Και «αυτό είναι που κάνει αυτό το είδος της μετάδοσης πληροφοριών μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών» υπογράμμισε ο Szameit.
Παρόλο, που η τηλεμεταφορά ύλης και μάλιστα ζώσας είναι ακόμη εκτός ορίζοντος, κάποιος που έχει πειστεί πως όλο του το είναι - η προσωπικότητα, οι σκέψεις, οι αναμνήσεις και η ψυχή - είναι καταγραμμένα στον εγκέφαλο ως πληροφορία, θα μπορεί να τηλεμεταφερθεί στη στιγμή, προσεχώς.
Τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν στην πραγματική ζωή, ιδιαίτερα στον τομέα της επικοινωνίας. Επιπλέον, ακόμα κι αν έχουμε πολύ μακρύ δρόμο μπροστά μας, το πείραμα ρίχνει φως στην πιθανότητα ότι κάποια μέρα οι άνθρωποι μπορεί να μην χρειάζεται πλέον να ταξιδεύουν μέσα από τρένα, αεροπλάνα ή λεωφορεία.
Ή τουλάχιστον να έχουν κάποιες από τις ιδιότητες τους εκεί με τη βοήθεια της κβαντικής τεχνολογίας.Παρόλο που οργανική ύλη δεν μπορεί να τηλεμεταφερθεί, ακόμα, η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι δυνατή.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου