«Οι υποσχέσεις του ΝΑΤΟ για ασφάλεια και οι προσπάθειες να σύρει την Σερβία μέσα στην Δυτική Συμμαχία είναι ιδιαίτερα προσβλητικές για την βαλκανική χώρα, την ώρα που δύο διπλωμάτες του, που κρατούνταν όμηροι στην Λιβύη, σκοτώθηκαν μετά από αμερικανικούς βομβαρδισμούς», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ανάμεσα στα θύματα αεροπορικών βομβαρδισμών των ΗΠΑ κατά στρατοπέδου εκπαίδευσης του ISIS στη Σαμπράθα της Λιβύης, βρέθηκαν δύο μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Σερβίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της σερβικής κυβέρνησης, πρόκειται για μια γυναίκα που εργαζόταν ως υπεύθυνη επικοινωνίας και έναν οδηγό. Οι δύο είχαν απαχθεί στις 8 Νοεμβρίου 2015.
Για όσους έχουν κοντή μνήμη!
15+ Χρόνια απο τον «ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς» του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία
Στις 24 Μαρτίου,1999. το ΝΑΤΟ ξεκίνησε o επί 78 ημερών βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Η συμμαχία παρέκαμψε τον ΟΗΕ στο πλαίσιο ενός με πρόσχημα «ανθρωπιστικού », την έναρξη μιας επίθεσης που κόστισε εκατοντάδες ζωές αμάχων και προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από ό, τι αποφεύχθηκε.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, το ΝΑΤΟ δρομολόγησε 2.300 πυραύλους σε 990 στόχους και έριξε 14.000 βόμβες, συμπεριλαμβανομένων των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και των πυρομαχικών διασποράς (βόμβες διασποράς έχουν εκραγεί συνέχισε να αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους πολύ καιρό μετά η εκστρατεία είχε τελειώσει.) Πάνω από 2.000 άμαχοι σκοτώθηκαν , συμπεριλαμβανομένων 88 παιδιών, και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Πάνω από 200.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα διέταξε στρατιωτική δράση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας μετά από μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο Γαλλία Ραμπουγιέ και το Παρίσι, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1999.
Η απόφαση του ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε επίσημα μετά από συνομιλίες μεταξύ των διεθνών μεσολαβητών – γνωστή ως Ομάδα Επαφής – της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, και της αντιπροσωπείας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κατέληξαν σε αδιέξοδο. Το Βελιγράδι αρνήθηκε να επιτρέψει ξένη στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της, ενώ οι Αλβανοί αποδέχθηκε την πρόταση.
Τότε, οι δυνάμεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχαν εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με έναν Αλβανό ομάδα ανταρτών(ΝΑ ΠΑΛΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΓΝΩΣΟΙ !!ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΤ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ!), του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA), η οποία ζήτησε τον διαχωρισμό της επαρχίας από τη Γιουγκοσλαβία. Ο ειδικός απεσταλμένος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στα Βαλκάνια, Robert Gelbard, είχε περιγραφεί νωρίτερα το KLA ως «χωρίς οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μια τρομοκρατική ομάδα». (Ο UCK αργότερα επανειλημμένα κατηγορηθεί για συμμετοχή σε διακίνηση οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων στα τέλη του 1999 .)Ωστόσο, παρά το ότι δεν ανακοίνωσε επίσημα το σύνδεσμο, το ΝΑΤΟ άρχισε τη σύγκρουση από την πλευρά του UCK, κατηγορώντας τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας των φρικαλεοτήτων και «εθνοκάθαρση» κατά των Αλβανών στο Κόσοβο.
Racak η » σφαγή των Αλβανών « Ένα περιστατικό που σχετίζεται με την «μαζική δολοφονία» των Αλβανών στο χωριό Ρατσάκ κεντρικό Κοσσυφοπέδιο – ένα προπύργιο του KLA – έγινε ένα σημαντικό δικαιολογία και αιτιολόγηση για την απόφαση του ΝΑΤΟ να ξεκινήσει το βομβαρδισμό . Οι Σέρβοι είχαν κατηγορηθεί για το θάνατο δεκάδων Αλβανών «αμάχων» στις 15 Ιανουαρίου 1999. Ωστόσο, προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι οι κατηγορίες ήταν ψευδείς και οι μάρτυρες ανήκανστην πραγματικότητα σε αντάρτες του UCK ,αφού άλλαξαν τις στολές με χωριάτικα ρούχα !
0 comments
Δημοσίευση σχολίου