Με ταχείς ρυθμούς η Ελλάδα μετατρέπεται σε «αποθήκη» προσφύγων, καθώς το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της περασμένης Παρασκευής παραβιάστηκε πριν περάσουν 24 ώρες και η ΠΓΔΜ κλείσει τα σύνορα.
Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας και να διερευνηθούν οι διπλωματικές δυνατότητες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης. Μετά την σύσκεψη δεν ανακοινώθηκαν αποφάσεις, ούτε έγιναν δηλώσεις ενδεικτικό της αμηχανίας στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση.
Την ώρα που η ΠΓΔΜ έκλεινε τα σύνορα και στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, εγκλωβίζονταν περί τους 5.000 ανθρώπους, στον Πειραιά αποβιβάζονταν χθες 4.500 πρόσφυγες, ενώ μόνο στο hot spot της Μόριας στην Μυτιλήνη έφθαναν από τα τουρκικά παράλια περισσότεροι από 2000 άτομα.
Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την ανάσχεση της μεταναστευτικής ροής στο έδαφός της. Επιπλέον οι Έλληνες επιτελείς στο ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι οι Τούρκοι βάζουν προσκόμματα ακόμη και στην ενεργοποίηση της νατοϊκής δύναμης που θα δρα στο Αιγαίο.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι από το κείμενο της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Παρασκευής για το οποίο περίπου πανηγύρισε η κυβέρνηση, το μόνο που έμεινε ζωντανό ήταν η πρόβλεψη για «τερματισμό της ανεξέλεγκτης διάβασης («wave-through approach») στην Βαλκανική οδό». Πράγματι μετά την Κροατία και την Σερβία, τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα εντελώς για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και απαιτούν αυξημένα πιστοποιητικά από τους Σύρους και τους Ιρακινούς.
Την αρνητική για την χώρα εξέλιξη επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος με δηλώσεις του χθες, απέδωσε το κλείσιμο των συνόρων «σε παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας και σε στρεβλή αίσθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σημείωσε ότι μέσα σε δέκα ώρες διαψεύστηκαν ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας που ασκεί μαι την προεδρία της ΕΕ, ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Σούλτς. Οι διαπιστώσεις βέβαια και οι ευθύνες των βαλκανικών χωρών, δεν βοηθούν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όπως είπε ο κ. Μουζάλας «έχει φτιάξει plan b καθώς καθώς διαφαίνεται ότι έτσι και αλλιώς στο τέλος, στην καινούρια Σύνοδο Κορυφής (στις 6 Μαρτίου) θα πήγαινε για κλείσιμο του κομματιού αυτού, των συνόρων στην Ειδομένη».
Καθώς όμως το ντόμινο του κλεισίματος των συνόρων γίνεται πραγματικότητα είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος χθες δήλωσε ότι εάν κλείσουν τα σύνορα με τα Σκόπια και η Βαλκανική οδός, τότε η Ελλάδα θα γίνει «Πάρκινγκ για όλους τους πρόσφυγες». Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ανέφερε: «Αν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αν αποκλειστεί η Βαλκανική Οδός, τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία».
Το ίδιο είχε περιγράψει σε δικές του δηλώσεις και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μερζιέρ λέγοντας ότι αν τα μέτρα που ελήφθησαν δεν αποδώσουν μέχρι τις 6 Μαρτίου τότε «η προστασία της ζώνης Σένγκεν πρέπει να πραγματοποιηθεί σε κάποια άλλα σύνορα, κατά το δυνατόν από κοινού».
Δεν είναι όμως μόνο οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου και του βίζενγκαρτν που αντιδρούν, αλλά και η Αυστρία που προχώρησε σε μονομερείς ενέργειες. Ο μέχρι τώρα διαλλακτικός πρωθυπουργός Βέρνερ Φάιμαν μάλιστα αντέδρασε στις επικρίσεις που δέχεται η χώρα του από την ΕΕ λέγοντας ότι «η Αυστρία δέχθηκε πέρυσι περί τους 100.000 πρόσφυγες. Εφέτος θα δεχθεί τους 37.500 γιατί αυτές είναι οι δυνατότητές της και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορεί για έλλειψη αλληλεγγύης». Προέβλεψε δε ότι και η καγκελάριος Μέρκελ θα καταφύγει στο τέλος σε παρόμοια μέτρα. Η Αυστρία μάλιστα προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και συγκάλεσε για αύριο σύσκεψη των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποδεχθεί την προοπτική να σηκώσει η Ελλάδα το κύριο βάρος του προσφυγικού αφού οι χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες θα εγκλωβιστούν εντός των συνόρων. Το ερώτημα είναι εάν έχει εξασφαλίσει ανταλλάγματα στο οικονομικό πεδίο καθώς τις όποιες θετικές αναφορές για την ανάγκη προόδου των διαπραγματεύσεων, τις ακυρώνει ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Τσίπρας επαφίεται στις υποσχέσεις που του έδωσαν στην κοινή συνάντηση οι κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ, ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να τους δει να αλλάζουν στάση και να συμφωνούν με τον Σόιμπλε ότι θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου