"Κλονίζεται" η τουρκική οικονομία από τις ρωσικές κυρώσεις που έχουν κοστίσει στην Άγκυρα 15 δισ.δολάρια (!) και ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδοσίας ακόμα και στην εύπορη Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός Ν.Μεντβέντεφ ανακοίνωσε τον β' γύρο οικονομικών αντιποίνων που επί της ουσίας "κόβουν" κάθε τουρκική οικονομική δραστηριότητα στο ρωσικό έδαφος. Μια έκθεση από το Επιμελητήριο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (EMO) της Κωνσταντινούπολης, που δημοσιεύεται στην μεγαλύτερη κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Zaman αποκαλύπτει του λόγου το αληθές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το EMO, (Elektrik Mühendisleri Odası), το περασμένο έτος οι διακοπές ρέματος ξεπέρασαν τις 72 χιλιάδες ώρες! Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ώρες διακοπής συκγεντρώθηκαν το μήνα Δεκέμβριο αφού η ρωσοτουρκική κρίση μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 έχει ήδη κοστίσει στην τουρκική οικονομία 15 δισ.δολάρια, και αναμένεται οι ώρες διακοπής ρέυματος να αυξηθούν κατακόρυφα στο νέο έτος!
Σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης καθημερινά γίνονται ανακοινώνεις σε ποιες περιοχές θα γίνει διακοπή ρεύματος, θυμίζοντας παλαιότερες εποχές της δεκαετίας του εβδομήντα και στις αρχές της δεκαετίας το ογδόντα όταν και τότε, οι διακοπές ρεύματος ήταν καθημερινές καθώς η Τουρκία αντιμετώπιζε σοβαρά ενεργειακά προβλήματα και τότε βρίσκονταν σε άθλια οικονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με την τουρκική «Ρυθμιστική Αρχή Αγοράς Ενέργειας», (EPDK), το ενεργειακό πρόβλημα θα επιδεινωθεί ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις των τιμών της κατανάλωσης ενέργειας.
Η κατάσταση αυτή οπως αναμένεται θα "κρασάρει" την τουρκική οικονομία καθώς πολλές οικονομικές δραστηριότητες θα έχουν πλέον μεγαλύτερο κόστος. Η εποχή των "παχιών αγελάδων" για την Τουρκία έχει πλέον παρέλθει.Για το επόμενο έτος αναμένεται κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας καθώς οι Ρώσοι ήταν οι μεγαλύτεροι πελάτες του τουρκικού τουρισμού.
Πρόσθετες κυρώσεις επιβάλει από την Πρωτοχρονιά η Μόσχα εις βάρος της Άγκυρας, βάσει διατάγματος που υπέγραψε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Με την υπογραφή αυτού του διατάγματος μια σειρά συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχονταν σε ρωσικό έδαφος από τουρκικούς οργανισμούς, απαγορεύονται από την 1η Ιανουαρίου 2016», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διάταγμα.
Mεταξύ αυτών είναι τουριστικά πρακτορεία, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ η λίστα περιέχει ακόμα κατασκευαστικές εταιρίες, αρχιτεκτονικά γραφεία και βιομηχανίες ξυλείας.
Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας από την Άγκυρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το πρώτο διάταγμα με οικονομικές κυρώσεις, που περιείχε εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και περιορισμούς στον τουρισμό, τις επενδύσεις, τις πτήσεις charter και μια σειρά κατασκευαστικών σχεδίων.
Εάν συνυπολογίσουμε ότι η Τουρκία εισάγει το 97% της ενέργειάς της και ότι το 80% των εισαγόμενων υδρογονανθράκων προέρχεται από Ρωσία και Ιράν, τότε γίνεται κατανοητό ότι μερικά "τυχαία" κλεισίματα της "στρόφιγγας" από Μόσχα και Τεχεράνη έστω και για λίγο χρονικό διάστημα μπορούν να στείλουν την ήδη κλονιζόμενη τουρκική οικονομία στην εποχή του... Χαλκού.
Η Ρωσία μετά τις συμφωνίες που έκανε με Ινδία και Κίνα μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει την Τουρκία.Η Τουρκία όμως θα έχει σοβαρό πρόβλημα καθώς θα πρέπει να επιστρέψει στην πλήρη εξάρτηση εκ της Οάσιγκτον που θα βάλει οριστικά τέλος στα σχέδιά της για επανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου